Tuesday, April 15, 2014

NEW.....york....hehe

isk isk isk... berhabuk bersawang rumahku kat sini.... pelan2 la kemas balik nnt... 
Rabbi yasir wala tu assir....

Friday, September 27, 2013

Apam Coke & Sukhumvit Garden

Hehe godek2 aritu terjumpa dengan resepi ni... so kita try laa... first time wat apam mekar ni...takutnya xjadi... seronok sebab sume apam i mekar dengan cantik... sume senyum hehe... tapi patut kena letak lebih banyak adunan dia baru nmpk membuakk.... buat satu bancuhan licin... konon nak wat utk bekfes keesokkan hari... skali licin... so kenala buat sebancuh lagi... ni pun deme request nak lagi... langsung xde rasa coke ok... sedap la bagi bukan peminat apam macam Rin ni hehe.... 


APAM KUKUS MEKAR COLA
Sumber : Majalah SEDAP
Suntingan : Azlita Masam Manis

2 biji telur
1/4 sudu teh garam
150 gm gula pasir
50 gm gula merah - ita guna gula perang
1/2 sudu makan ovalete
275 gm tepung gandum
15 gm susu tepung
1/2 sudu teh baking powder
225 ml coco-cola
50 gm coklat cip - ita lebihkan sebab 50 gm ni macam sikit sangat
"DO IT YOURSELF"

Pukul telur, garam, gula pasir, gula merah dan ovalete sehingga kaku selama 10 minit. (dia mmg akan kaku tau! lagi pekat dari yg selalu kita buat kek chiffon yg pukul sampai jadi bertanduk tu)
Masukkan tepung gandum, susu tepung, dan serbuk penaik yg di ayak berselang seli dgn minuman coca - cola. (bukan sambil tuang sambil minum ye!...) sambil dipukul perlahan.
Masukkan coklat cip dan kacau rata guna spatula.
Sudukan adunan ke dalam papercup dan masukkan dalam acuan apam yg berlobang2 (boleh tengok gambar)
Sediakan kukusan. Buka api kuat. Biar air kukusan mendidih. 
Susun dalam kukusan dan kukus selama 10 - 15 minit dgn api besar sehingga masak.

apam ni dapat banyak so boleh buat separuh adunan jika keluarga tak ramai....
Tolong jarakkan setiap apam semasa mengukus kerana takut bila mekar ia akan melekat2 pulak antara satu dgn yg lain

semalam pegi settle all the bills pastu roommate kata dah lama xkesini so... musketeers dgn berbaju tidur je.... jom makannnn kami amik set A... 
patut nasi dia 2-3 pinggan tp kami amik sebesen.... 
Siakap 3 rasa (asing kuah sbb musketeers nk ikan goreng je)
Tomyam campur
Ayam grg kunyit
Kailan ikan masin
Telur goreng udang

sume tu rm59 je... total dgn air RM70... so murah n sedap and cepat sampai.... lagipun tempat dia cantik and musketeers boleh lari sana lari sini....

posing dulu....

konon2 la nek basikal.... nice landscape

wajah kesayangan hamba.... 

Monday, September 23, 2013

Minion XTI Penang



seronok dapat jumpa kawan2 lama.... Shima, Helmi, Fairuj (dah 19thn xjumpa), Nakia, Rizal Paddock, Ronie n Fatin.... ni baru minion... kami tengah work on for Bigion (Big Reunion) doakan kami berjaya ye... 

Campak2 masak2...


ni sarapan pagi hari sabtu lepas untuk bintang pujaan....muahaha... habes sebuku roti... senang je buatnya... ni hazimi buat sendiri je... so kalo anda rasa anda bukan bintang... jangan makan... bintang je boleh makan ok....muahaha

Sabtu lepas Rin ada Minion (Mini  reunion) sekolah... kebetulan ada sorang member tu bday dia jugak .. so rin buat la kek... simple je... yang mudah je... ni resepi dia....Rin amik dari blog kak Rima... resepi in English... so pandai2 la korang translate ek...

Sicilian Orange Cake
Ingredients
250 g lightly salted butter, at room temperature, plus extra for greasing
250 g caster sugar
4 medium eggs
1 1/2 tsp finely grated orange zest
250 g self raising flour (i used plain flour and add 1 tsp of baking powder) 
85 ml freshly squeezed orange juice


For the icing:
125 g icing sugar
5 tsp freshly squeezed orange juice

Method
Preheat the oven to 170C. Grease and line a 22-cm clip-sided round cake with non-stick baking paper.

Using an electric whisk, cream the butter and sugar together for 4-5 minutes until very pale. Beat in the eggs, one at a time, beating very well between each one, if necessary adding a spoonful of flour with the last egg to prevent the mixture from curdling. Beat in the orange zest. Add the flour all at once and mix in well, then slowly mix in the orange juice.

Spoon the mixture into the prepared tin and bake on the middle shelf of the oven for 45-50 minutes or until a skewer, inserted into the centre of the cake, comes out clean. If it starts to brown too quickly, cover loosely with a sheet of lightly buttered foil.

Leave the cake, in its tin, to cool on a wire rack, then carefully remove the sides and base of the tin and peel off the paper. Put it onto a serving plate.

For the icing, sift the icing sugar into a bowl and stir in the orange juice until you have a spreadable consistency. Spread it over the top of the cake, letting it drip down the sides, and leave to set. Serve cut into slices, and store any leftovers in an airtight container.

semalam gas lak habes... kedai bawah tu tutup so kt masak guna rice cooker je la... masak apa... godek2... Beriyani Kamben saje.... layannnn je resepi dari Juwita Fariz

Bahan-bahan 
 500 g Daging Kambing ( dipotong dadu lebih kurang 3cm )
500 g Beras basmati
1/2 sudu jus lemon
1 biji bawang besar- dikisar
5 ulas bawang putih- dikisar
1 inci halia- dikisar
4 biji cili hijau - dikisar
bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis
1/2 tin tomato dalam tin
sedikit daun ketumbar 
 (xde...)
3 sudu besar rempah briyani 
4 sudu Minyak sapi @ mentega 
1 cawan susu cair
sehelai daun pandan
sedikit kacang gajus- jika suka (xde... pistachios saje)
kismis - jika suka
2 sudu kecil garam
Air secukupnya

 Cara-cara
  1. Basuh daging kambing dengan bersih supaya hilang baunya. 
  2. Perap daging kambing dengan separuh bahan kisar dan rempah briyani.Ketepikan
  3. Masukkan minyak ke dalam kuali dan tumis separuh lagi bahan kisar dan rempah tumis. (Rin tumis dlm rice cooker)
  4. Masukkan rempah briyani yang separuh tadi.
  5. Apabila sudah naik bau dan pecah minyak bolehlah dimasukkan perapan daging kambing tadi dan jus lemon.
  6. Masak sebentar kemudian masukkan tomato dalam tin. Jika agak kering masukkan sedikit air.
  7. Masak dalam 10 minit untuk pastikan daging kambing agak empuk sedikitt. 
  8. Masukkan daun ketumbar , daun pandan dan garam
  9. Biarkan mereneh sebentar.dan tutup api.
  10. Sediakan periuk nasi elektrik dan basuh beras.
  11. setelah itu masukkan rempah dan daging kambing tadi kedalam periuk nasi.
  12. masukkan susu dan sdikit air mengikut sukatan periuk nasi masing-masing.
  13. Masak seperti biasa didalam periuk nasi.
  14. Apabila nasi mendidih boleh taburkan kacang gajus. dan kismis jika suka
  15. Biarkan nasi masak.

Friday, September 20, 2013

Pak Aji Tinggi....

Semalam time lunch saya makan Bulgogi... kandungan pak aji dia sangat tinggi sbb immediately after makan saya sakit kepala

jadi malam tadi saya cuma masak nasi goreng caca marba... tapi masih licinn

pagi tadi saya makan nasi lemak yang sangat mabeles dari kg melayu subang....

lepas tu kami pun bergambo... sbb kucen xde... cik ti menari nari

bertingkek tingke....ko hado.... 

Thursday, September 19, 2013

Masak je laa....

MIL ada dirumah sekarang so Rin pening xtau apa nak masak... masak ni kang dia xmakan so sangat la buntu  huhu.... ni lauk dinner kami kelmarin... balik opis je terus bersilat kat dapur... sengah jam dah siap sume... lps maghrib kami makan... alhamdulillah macam biasa...licinnn... masak biasa2 je... sambal tumis sotong kembang... goreng buncis telur... and also sup fishball...

ni lak bekpes semlm... nasi goreng desa.... hehe... fenin la xtau apa mau masak...

semalam wat sambal tumis sotong lagi n chicken popcorn... licinn

my BIL bagi tempoyak ikan patin... rin dah hangatkan letak atas meja... skali MIL kata kamu makan ke... mmg x la mak... mak pun xmakan... fendi pun x.... so bagi pada jiran je la... lauk ni BIL beli kat Pahang tu...hehe

Tuesday, September 17, 2013

Cuti 3 hari

Wiken yg panjang dr biasa... sbb senin cuti Hari Malaysia kan... my SIL buat kenduri doa selamat kat Melaka... so we all pun plan la sesudah subuh nak gerak dah sebab xnak jem.... hahaha sesudah sepiee ok... kalo sesudah sipendi mmg x arr ahaha... hubby pas subuh baru nak tdo... pastu ckp kul 10 gerak but kul 10 baru nak bangun...makanya kul 11am barul agerak... amik ko.... pegi Melaka je 4 jam ...jem ko... dgn ujan nan lebat lagi hehe...

menggoreng bihun je pagi tu... tp byk pulok deme makan so dapat la tapau sikit je utk makan dalam perjalanan... sampai2 je I dah biol... cm pening n penat so kenduri kali ni ku byk ngelat... baring menengok tv je banyak... isk3... 

tengok my eldest ni... sian dia terkial2 nak nek beskal... bukan xde beskal but duk berantai je... xpe nnt kt naik ek.... bila tu... huhu.. kami balik KL ahad... dah kul 12am baru sampai sbb kul 10pm baru gerak dr Melaka... siap pegi makan2 lagi kat Bukit Katil my MIL belanja...muahaha....

oleh kerana MIL is in da house skrg me sangat la rajin masak memasak ahaha... so bekpes smlm cucur n kuah kacang... pastu abes sume kipas2 yg ada kat umah ku bersihkan... toilet pun kusental... laundry.. melipat sume settle... fuhhhh penatttt

sib baik la pembantu setia i ni membantu didapur... dia nak belajar wat sambal tumis katanya... belasah je... ramai yg kata bawa2 le tuko kuali... hepp tu kuali antik dah tu... dah 10 thn ok... kuali tu la yg byk berjasa yg menambat hati laki n anak2 ku muahaha...

ni la menu semalam.... Nasi Kari.... licinnn... 8 pot... siang n malam... pastu deme siap request egg banjo lagi sorg satu...huhuu... (** tu bukan petai ye... tu ialah pistachios...hehe)

ni la dia ikan bilis sambal.... wat kawan dgn nasi kari.... semalam xde apa2 xtvt pun cuma di waktu petang after asar kami sume pegi ke pusaranya...

Friday, September 13, 2013

Aaron Aziz ada kat umah I

semalam dah buntu xtau apa nak masak... maka wat ikan merah goreng kunyit saje... licn gak.... leh wat lagi... so senang gak goreng ikan macam biasa... ketepikan... saute garlic... masuk carrot, capsicum n bawang... kacau2... letak atas ikan... siapppp

then wat jejari ketam rangup... but xbape nak menjadi sebab dia melekat on each other... tp masih crunchy and licinn... nak buat senang je... basuh dulu jejari then carik2 kan and grg smpai rangup n tambah daun kari... siappp

rupanya hubby lupa nak kuarkan lauk lunch deme ni... so jadi lauk dinner la... pun licin....

ni ayat sebenar bdk2 ni.... iskkk apehe si Hafizi ni sibuk nak jadi Aaron ni... bila tanya mana Aaron nye,.... terus tunjuk dia... ni laaa Aaron Aziz... adoiii

Thursday, September 12, 2013

Makan...makan dan makan....

sekarang ni nak muhasabah diri untuk masak tiap2 hari...konon arr xtau la kot2 jd muhasarawak lak nanti muahaha.... pening nak pk apa nak masak sbb musketeers ni cerewet la gak bab2 makan ni... yang ni gemo yg tu xgemo yang ni suka yg tu idak suka.... fenin chef hari2 nak mikior apa ke menunya... so smlm mama kata nak masak ayam... kome nak ayam masak apa.... sorg jawab ayam goreng sorang nak ayam pedas n sorang nak kari ayam. haiyooo chef mmg xkuasa nk wat 3 lauk sekali.. so chef decided utk bt lauk 3 in 1.....
Layan je laa.... mama wat banyak so leh lagi kome2 makan utk lunch... byk xbyk dpt la deme seketoi sorg je lunch nnt... cmne nak wat.... hehe... senang bangat... 

Sambal Kari Ayam Goreng

1. memula gaul ayam dgn kunyit n garam then grg... ketepikan
2. tumis bwg merah putih halia n 4 sekawan... buh serbuk kari yg dh cmpr air
3. tumis sampai garing n pecah minyak...my mama ckp bior lama2 baru sedap.... 
4. bila dah garing masukkan lebihan sambal tumis... buh santan n daun kari 
    (mama kata jgn grg skali daun kari nnt pahit)
5. dah mendidih masuk ayam n cili hijau but ku xde cili ijo kumasukkan capsicum ijo... perasakan dgn garam.
6. tutup api buh dlm pinggan dah leh makan... senang kan...

ni lak deme yg xreti2 nk kenyang... dah dkt kul 11pm deme wat roti bako pulok...huhu sib baik deme pandai guna toaster jer... idak reti guna dapur lagi huhu... kalo tak mau berkecahlah dapur mama...

Wednesday, September 11, 2013

10 September 2013

Semalam genap 6 thn anak mama Ahmad Iman Hazimi... org kata wujud 2nd child syndrome...hehe dia la tu... macam2 la peel anak mama ni but mama tetap doakan supaya Hazimi berjaya dunia dan akhirat dan jadi anak yang soleh ye.... siapa pun Hazimi... mama tetap sayang bangat sama kamu....

sebab mama MC (sakit mata) birthday request nak makan nasi lemak and telur goyang... layan je la...

petang2 sket kami ke kolam air panas Selayang mencari penawar gatal2 yg kualami few weeks back...alhamdulillah dah kurang.... memula diorg cnk main air tu sebab panas pas tu sonok lak main air hehe... Hakimi n Hafizi nak datang lagi but birthday boy xmau... dia prefer mandi sungai hehe

petang tu mama wat donut putat putat pulok.... sangat la senang nak buat sebab xyah nak perap2 Rin amik kat Azie Kitchen... yang membulatkannya pun si birthday boy... dia gak goreng n letak gula... mmg dia la yang rajin tolong mama di dapur... 

Bahan-bahan 
500g tepung berprotein tinggi/tepung gandum
1 peket yis segera-11gram
50g marjerin/mentega
1 sudu besar (penuh) shortening
2 sudu besar (penuh) gula pasir
2 sudu besar susu pekat/2 sudu besar susu tepung
1 biji Telur
1/2 sudu kecil garam
Gula Halus atau topping kegemaran anda
190ml-200ml air suam suam kuku (bergantung pd kualiti tepung- saya guna 200ml)

Cara-cara
Di dalam bekas yang agak besar, tuangkan air suam. Masukkan yis segera, gula pasir, susu,marjerin dan shortening. Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.

Setelah yis mula berbuih, ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dipukul sedikit dan juga garam.
Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu (bila dah sebati tu dikacau satu arah je menggunakan sudu).

Ayak lagi tepung selebihnya, gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.- tak perlu habiskan tepung tu kalau adunan sudah boleh diuli.

Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan (sisa sisa tepung kat dlm bekas tu semua bersih). Doh dah siap

Doh tidak perlu direhatkan, (kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min) boleh terus sahaja dicanai setebal setengah inci (agak2 je). Boleh tambah sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini.

Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda. Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dipanaskan dengan api perlahan.

Gunakan minyak yang banyak untuk menggoreng. Setelah minyak agak panas (jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus) perlahankan sedikit api, masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng (sbb adunan mengandungi telur)

Goreng sehingga kekuningan dan toskan di atas tisu dapur. Sedia untuk dihidangkan bersama gula kaster atau topping kegemaran anda.




Sebak

ni kakakku... Kak Lina... sabtu lepas dia bertolak ke tanah suci untuk menunaikan ibadah haji... seronoknya dapat ke sana dalam usia muda.... setiap kali ingatkan Mekah hati ini sebak... Ya Allah serulah hambamu ini untuk pergi kerumahmu Ya Allah... Moga Kak Lina mendapatkan haji yang mabrur...

Thursday, September 05, 2013

Nasi Maqlubah again....

since last time I make this maqlubah rice.... musketeers keep on asking bila nak buat lagi... bdk2 ni pun dah ketagih makan kamben... yang ayah pun dh tergemo kamben... dulu2 xsuka.... haha... so smlm balik opis je terus godek2...kelentang kelentung... tadaaaa... dah siap... oleh kerana my mama dah tlg kidnap the talam kat kampung... so malam ni kami makan sekeluarga dalam talam.... 

dan inilah selepas kejadian....hehe... tulang kamben dah asing laaa... tulang kami xmkan hehe
nak resepi ke.... tgk kat sini...Nasi Maqlubah