Tuesday, December 26, 2006

Chicken Olio

Last Saturday, balik kerja rasa lapar...... nak makan nasi xlalu...rasa macam nak makan something different.....apa yek.....fikir punya fikir aku baru teringat ada fettucine.... s ....masalah nye barang dapur lak.... xde ape yang ada....hmmm...yang ada ayam panggang lebih semalam dalam fridge...oleh kerana kreativiti aku yang ditahap maksima terhasillah chicken olio style aku sendiri.... hakimi makan 2 mangkuk... My hubby yang xsuka pasta pun makan 2 pinggan....sedap la kot.....

Ini la dia Chicken Olio resepi aku sendiri...


Sebelum makan baca doa dulu...


Enak menjamu selera....

Saturday, December 23, 2006

Cicak-Man


Apa la kelebihan Cicak-Man...... Maybe weekend ni aku nak bawa Hakimi pegi tengok citer ni... Ye la tak habis-habis dengan Cak Man ..... Cak Man... "Mama..mama...CAK MAN" Itu la yang selalu dia sebut...siap buat kepala macam Cicak-Man tu...

It Makes Sense

"Am i challenging myself enough in this life or have i let complacency set in?" ataupun didalam bahasa melayunya " Pak Abu tempang selalu pergi gunting bulu hidungnya kat kedai Muthu". Kadang-kadang gua rasa macam hidup gua sekarang dah macam 'On Autopilot'. Tersangat rutin, takde cabaran, yang mengingatkan yang kehidupan yang diberikan tuhan kepada kita ni fragile dan pendek.. so why aren't we living it to the fullest.
How many people out there actually actively think about their mortality? how many think that "if i don't ask for forgiveness from so and so today, my life might end today and i would not get a chance to... ever". How many of us keep putting off saying i love you to our parents, to our spouse, to our children or even to a potential life partner because "i can tell him/her later lah!"... But come LATER you might be in ICU or 'tergolek dog' on the highway after being run over by sebuah lori menyeludup gula dan ayam.
I really think that many of us, myself included, have the tendency to drift and forget especially when REAL LIFE sets in, that once things get too comfortable or once we have something all the time, for example CLEAN AIR! OXYGEN! OUR FIVE SENSES, OUR LOVED ONES, FOOD ON THE TABLE etc. .... more often then not, we take all of these things for granted and we just don't give a damn about them. We think we have so much time to fix a wrong that has happened in our life..... we think sometimes that because we never get ill or hurt that we are invincible and are probably going to live to a ripe old age, but Allah swt can take as fast as he gives my friends...
SO why don't we just give a 100% effort to our lives if we want it better , let's make it BETTER .....NOW! not tomorrow, minggu depan la, lepas dapat gaji la,... all these reasons are merely excuses that stop us from really experiencing life to the FULLEST. And trust me my friends there is a lot to EXPERIENCE. Kebesaran Tuhan = The Glory of God.

**Aku baik punya cilok dari blog afdlin.... Tapi mmg benar apa yg dia tulis...renungkan.

Saturday, December 02, 2006

RGT ANNUAL DINNER

Last Thursday, kompeni aku keje yakni RGT Technology buat annual dinner kat The SAUJANA Subang.... Boring je.... hadiah yang aku dapat pun...huhuhu...sedih je....nampak sgt diorang dh tetapkan hadiah...bukan lucky draw ni.....sape budak baru mcm aku sume dpt payung je....payung golf....siap ada tag harga lagi RM119.00....KONONNNNNN.....

Overall bosan...slow.... tapi sib baik makanan dia OK...marvelous....fantastic...

Ni kengkawan yang rapat ngan aku.... kak Fizah, Dina (adik aku), Aku, Mei, Sue, Yati, Benny & Ms Tan. Gambar blur coz Badz ketaqqq...yela masa ni belum buat performance lagi....


Yang ni le Bad...dia nyanyi lagu TERBANG.... dapat best performer...penat kitorg AFUNDI BADZ.....sib baik berbaloi...heheh


Amik makanan....amik selagi boleh....Yang pakai baju putih tgh isap rokok tu le boss aku...... NICK nama dia....



Thursday, October 19, 2006

zul yahya

Actually b4 that we all ada quiz..accounting & marketing...we thought that its only 1 quiz... tiba2 prof kata dia buat 2...1 is accounting and the other one is marketing...huhuhu.... baca sikit je... we all start at 6.40pm around 20minit b4 bukak pose... oleh kerana kami ni terlebih terer... 20 minit dah siap... same goes to the second quiz...doploh minit dah siap and we all terus gi lepak kat zul yahya cafe.. dah lama plan baru kali ni menjadik...

The Zul Yahya cafe.. or restaurant..or ape la..but its where I ate the nasi goreng udang with the delicious sambal and fried mushroom..and wat i ilke about ths cafe is how fancy are the wall..so many of vibrant colour and shapes.. zul yahya is there... ye lah tu kan kedai dia... atie dgn confident je suruh meli snap photo dia ngan zul... yang lenlain...biase le....control ayu....huargghhhh....hahhaha

Thursday, September 28, 2006

Macam - Macam

First of all, sorry coz aku dah lama xpot kat blog ni.... Aku terlalu busy... 1 week b4 raya almost every day ada test....balik raya pun kejap je.... coz 1 week after raya dah nak start final exam. Doakan kejayaan aku ye.... Sebenarnya byk yang aku nak cerita tapi masa tidak mengizinkan.

15/9/06 aritu aku masuk hospital jap.... wad emergency.... low blood pressure.. maybe coz aku terlampau penat kot....tapi malam aku dah mintak nak balik sebab aku rasa dah OK. Lagipun aku cepat baik sebab Dr yang rawat aku tu ensem.... nama dia Dr Munawar. TQ Dr.

Masa cuti sekolah lepas anak aku and my parents ada datang sini. So malam terakhir diorang stay kat umah Heni.... aku ada kelas malam tu. After class aku straight gi umah Heni.... Malam tu hujan beriya.... tapi demi HAKIMI aku gagahkan juga.... and something happened.............
Aku accident malam tu... ada Satria makan jalan aku n aku nak elak.... n jatuh.... abis motor baru aku...HUHUHU.... sedihnya.... Yang bengang tu dia boleh selamba jer blah mcam xde apa yg jadik.... aku tak nampak plet no dia coz dia guna plet no yg kilat tu... kalau xdah lama aku report...

Aku jugak dah pindah dari Damansara Damai ke Kota Damansara. Dekat ngan kakak ipar aku... So time boring2 anak sedara aku dtg temankan aku kat umah...

Aku rasa cukup le byk ni...Lain kali cerita lagi.... Selamat Menyambut Ramadhan.... Maaf sekiranya ada pernah aku terkasar atau menyinggung korang semua....

Wednesday, July 05, 2006

BUSY

Aku dah berhijrah ke KL...baru je habis kemas umah sewa baru aku kat Damansara Damai.... Penat betoi.... lepas ni ni tak tahu bila lagi nak posting... kelas aku start 12/07/06...every weekdays....makin kurus la aku..... isk...bila la fendi nak transfer KL.... aku duk sorang boring giler ..... Hakimi lak duk kat Ipoh..... berterabur family aku....tapi takpe sementara je...untuk masa depan yang cerah....heheheh.

Okle nanti bila senang aku post lagi....chowwwwwww (ikut style HAMPEH)

Monday, May 22, 2006

Jatuh Cinta Sekali Lagi

Sabtu lepas aku layan tengok cerekarama TV3..... nama cite tu seperti yg tertera di atas... Best citer tu...aku nangis beriya je, layan sensorang. Cite pasal suami yg gate nak kawin lagi satu...kononnya cinta dtg tiba2...tanpa disedari...tanpa dipaksa... ceh alasan je tu...aku bab2 poligami ni aku mmg xsuka sesgt.... Byk buruk dr baik nya... Lelaki xkan boleh berlaku adil.... Balik pada cite tu....Aku suka cara bini dia handle pe'el laki dia.... imbas blk cinta deme dulu2....sehingga suami dia JATUH CINTA SEKALI LAGI pd dia..... padan muka sekreteri dia yg gate nak amik laki org.... Citer ni mmg best....

Friday, May 19, 2006

Demam Lagi

Dah 3 hari Hakimi demam....baik....demam....baik.... Bg mkn ubat dah but still camtu.... Smlm dia tidur awal... pukul 8 dah tidur but tiba2 je dia muntah, banyak lak tu..... kesian aku tgk dia.... mengantuk lagi but aku terpaksa salin baju dia..... and then meragam.... So kena gak bawak dia gi klinik. Kena la tunggu abah balik dari surau dulu coz dah malam xkan nak naik motor..... Nak naik kete? Hmmm jgn harap abah bagi bawak kete dia.....

Yang pelik nya masa kat klinik tu dia OK je jln sana sini yg kelakarnya bila Dr suruh dia bukak mulut dia xnak, aku suruh bukak mulut pun xnak...... AKu tau..."Hakimi open your mouth dr want to see your teeth" Dia terus nganga luas2.....isk anak aku ni tak paham Bahasa Melayu le plak... tp mmg camtu sejak lahir...bila bg instruction in BM dia buat dek jerrrr..... Ketam tahu le...dia sampai tergeliat lidah cakap ngan Hakimi....hehehe...

Bila balik umah meragam balik...yela dia tahu time to mkn ubat.....mengamuk sakan tp sib baik lepas tu dia tidur sampai lah pagi tadi........

Tuesday, May 16, 2006

KANSER @ BARAH PARU-PARU

Apakah kanser paru-paru yang paling kerap terjadi ???
Kanser paru-paru yang kerap terjadi adalah kanser bronkial.
Ia adalah kanser yang paling banyak dihidapi sekarang
Kadar kematian pada kaum lelaki sudah mendatar namun meningkat naik bagi kaum wanita

ROKOK DAN KANSER PARU-PARU ???
Rokok paling kerap dikaitkan dengan kanser ini.

Jika anda adalah perokok pasif ( menghidu asap rokok ) risiko mendapat kanser ini adalah 1.5 lebih tinggi

LAIN-LAIN KAITAN
Kanser ini juga dikaitkan dengan:
Pendedahan pada asbestos : spt kilang kuari
dan pada arsenik. kromium, bahan petroleum dan radiasi

APAKAH TANDA_TANDA KANSER INI ???
Batuk = 42%
Sakit dada = 22%
Batuk berdarah = 15%
Lelah, hilang berat badan, suara serak = 5%

APAKAH YANG DOKTOR LAKUKAN JIKA MENGESYAKKI KANSER INI ???
Sejarah kesihatan akan ditanya dengan lengkap
Pemeriksaan akan dilakukan : kesihatan umum, dada, bahagian badan lain untuk mengesan perebakan ke anggota badan lain seperi tulang, hati, buah pinggang, otak dlll
Penyiasatan dijalankan :
Xray dada : untuk lihat kemungkinan ada ketumbuhan atau sakit lain
Ct scan : untuk lihat ketumbuhan, memeriksa saiz ketumbuhan dan perebakan yang mungkin terjadi
MRI : seperti Ct scan
Bronkoskopi : satu teropong akan disalurkan ke dalam paru-paru untuk melihat ketumbuhan dan mengambil sedikit cebisan tisu bagi analisis patologi
Fine needle aspiration biopsi : Jarum halus dicucuk dari luar dada untuk mengambil sedikit tisu bagi analisis patologi

APAKAH RAWATAN YANG ADA ???
Pembedahan : Namun hanya 20% yang masih boleh dilakukan, selebihnya pesakit telah terlalu teruk. Sebahagian paru-paru akan dibuang.
Radioterapi : Untuk mematikan sel kanser sebagai rawatan penyembuhan atau paliatif (sebagai pangurang kesengsaraan )
Kemoterapi : Ada jenis kanser paru-paru yang boleh dirawat dengan kemoterapi. Rawatan melalui kombinasi beberapa bahan kemoterapi.

BAGAIMANA KANSER INI DAPAT DIKESAN LEBIH AWAL ???
Saringan boleh dilakukan namun tidaklah begitu berkesan.
Caranya : Xray dada : 1 tahun sekali
Periksa kahak : 4 bulan sekali

Kenapa lak tiba2 aku cerita pasal Lung Canser?? Cz last week aku sempat melawat cousin aku kat GHKL.... dia menghidap penyakit kronik ni.... sian aku tgk dia dah kurus sangat..... walhal baru je hidap penyakit ni dlm 3 bulan and dah buat kimo 32 kali... Dulu sikit punya handsome...sekarang aku dah xcam muka dia.... lain sangat..... Dan yang kasihannya.....he is just 21 years old..... muda sgt.... Nama dia Muhammad Nor Hadi...... he still studying n right now dia terpaksa cuti n nak kena buat 5 kimo lagi...... isk.... Eddie... Yong harap kamu cepat sembuh....
** Buat my hubby n kawan2 or sesiapa yg smoking tu...harap2 berenti le...... aku sayang kat korang......

Thursday, May 11, 2006

PANGAKO SAYO



Tak tahu kenapa aku suka sgt cerita ni.... Jericho Rosales n Kristine Harmosa tu mmg serasi kalau berlakon bersama.... Mama peminat setia kalau diorang yg berlakon.... Sampai katanya dah le takde anak lelaki.... menantu muka mcm Jericho pun jadile....tapi mcm takde harapan jerrrr......

KRISTINE & JERICHO



They were one of the cutest couples. Don't know how they broke up.

Thursday, May 04, 2006

KAKI SAPA NI?


Masa aku upload gambar.... tiba2 je ada gambar ni..... background mcm kenal.... aku rasa aku tau kaki sape....hehehhehe

KOPITIAM

02/05/2006 - Gathering for x-DRB staff Ipoh Office

Mulanya kami planned nak buat last week but ada hal yg xdpt nak dielakkan.... hari ni pun last minute arrange cz Kak Sal dah nak blk Dubai esok nya.... try to call En Aswad but dia kat Prai...Emergency leave.... So yg dpt dtg cuma aku, Kak Ina, Kak Shima n Kakak Sal.... Suppose Julian (my boss) join sama but Sheila lak ada so last minute cxl.... mulanya we all meet kat Coffee Bean Jusco... Siti pun ada but dia xleh nak join kami ke KOPITIAM cz dia br je lps accident and mak dia xkasi pegi.....

Dlm hujan yg renyai2 kami pun pegi ke KOPITIAM Ipoh Garden.... aku order Teh Tarik....but knape lak dia letak ais....pelik aku...tapi xpelah but dia punye specialty nye ialah Ipoh White Coffee.... n roti bakar.... memandang kan aku lapar...aku order tomyam...tp xsedap sgt.... bolehlah....
Dah lama xjumpa (except Kak Ina) mcm2 cerita lah kluar.... crite punya crite.... tet ...tet...tet... sms la plak.... "Yong bila nak blk? Anak kamu nangis ni...." sbg mama mithali terpaksa lah aku meng'excuse'kan diri ni....

Kakak Sal, Kak Ina & Kak Shima

Tuesday, May 02, 2006

POSING










Ni Hakimi posing baju2 yg Tok n Ummi dia belikan dr Mekah..... uwaaaa....aku xdpt pun....

Happy Birthday



Ahad lepas Kak Yong buat majlis harijadi untuk Haziq..... so aku pun menyibuklah nak gak tumpang majlis tu untuk buat birthday Hakimi..... Mulanya aku nak beli kek kat Gunung Rapat, ada satu kedai tu kek dia lawa2 and sedap lak...but atas sebab2 yg xdpt nak dielakkan aku terpaksa la beli kek kat kawasan umah pah aje.... xbyk choice but jadik le....saje buat suka2...



Yg aku kesian kat Mukhri.... ye la ini harijadi adik dia...but dia yg sibuk2 mula2 dia kata "kek kecik ni adik punya tau...yg besar ni abg punya" then bila dia tgk nama kat atas kek kecik tu nama Hakimi.... n kek besar tulih nama Haziq... dia pun tanya "kenapa nama Ci (nama glamour Mukhri) xde pun kat atas kek tu... n knapa lak atas kek tu ada 4 je lilin nye?" terpaksa lah kami kata yg cina kek tu terlupa nak tulis.... nasib baik dia boleh trima lak alasan tu..... kesian lak aku tengok dia....














Hakimi, Haziq, Aiman, Mukhri







** Background kurang memuaskan kerana kerja2 renovation sedang dijalankan...

KEJE GOMEN

Hari Jumaat lepas Aida kawan aku YM aku and dia ajak aku mintak keje gomen....katanya RMK9 ni Pak Lah nak pakai byk clerical staff.... aku kata la dah byk kali mintak but belum ada apa2 jawapan pun.... Aida ni kata lak yg sapa ntah aku lupa sapa.....kata nak tlg cz dia bhg pengambilan utk negeri Perak n Pahang. Dia suruh gi sahkan sijil2 diploma degree master phd.....hehhe mcm le aku ada sume tu..... takpe aku pun pg le antor kat Ketua Kampung Pasir Putih yakni sedara aku yg dia tak tau aku ni sedara dia.... yang musykilnya nak photostat ic sampai 5 keping and nak gambor smpai 8 keping.... isk heran....heran.... aku dah submit kat Aida....kalau kami tak dpt gak....opis org tu kami bakor.......yele mana tak geram....nak cuci gambor smpai 8 keping...isk dah boleh mkn mcdonald tu......hahhahahah...

Thursday, April 27, 2006

Once in a lifetime

Once in a lifetime

Think about this one...

Next month, (on Thursday, 4th of May ) at two minutes and three seconds after 1:00 in the morning, the time and date will be 01:02:03 04/05/06.

This won't ever happen again in our lifetime...

**Fendi n Haziq birthday....

Wednesday, April 26, 2006

AHMAD IMAN HAKIMI



Yang terpuji bijaksana imannya.....harap-harap macam tu le jadinye.... Ramai orang nak anak diorang jadi doktor, engineer, architect, lawyer, etc.... But aku kalau boleh nak anak aku jadi Imam Masjid Negara, Tahfiz Al-Quran, belajar kat Mesir.... Aku suruh Mama & Abah doakan kat Mekah supaya impian aku jadi kenyataan.... Abah kata masa dia sembahyang kat Kaabah dia nampak Hakimi lari-lari kat tepi Kaabah.... nak nangis aku dengar... But aku perhatikan Hakimi memang suka dengar orang baca Quran, dengar azan and ikut orang sembahyang.... Moga ianya berkekalan... aku tak nak dia jadi macam aku..... aku ni world sikit...
Ahmad Iman Hakimi, Mama harap impian mama termakbul.... AMIN.

Tadika


Gambar tadika MGS

Tuesday, April 25, 2006

Rizal & Rizal

Rizal & Rizal
Pedok & Golok

Semalam kawan aku Rizal yakni Golok dtg Ipoh....so aku pun kene le bawak dia pi mkn kat Ipoh ni.... malangnya hari hujan je...so xleh le gi jenjln... Dia stay kat Heritage Hotel, aku yg dah tak tahan lapar pergi makan dulu cz aku ingat dia lambat lagi..... then bg direction macam mana nak sampai tempat mkn tu...sib baik pandai si Golok tu carik jln.....padahal ntah brape kali dia pusing tempat tu.....hehehe... Aku pun ajak seorang lagi member aku yg namanya juga Rizal....nama glamour Pedok... Pedok duk kat Ipoh jer... jiran sekampung ngan aku...

Lupa lak nak bgtau...kami gi mkn kat Rast Uncle....dkt Ipoh Club...itu tpt member aku ....dulu aku n Fendi slalu lepak sana cz opis DRB dulu blakang jer..... last skali aku pg masa umur Hakimi 3 bln...pastu lama xpg sana... until smlm.... aku carik Amy... owner kedai tu but shes not there....try makan fav. dish aku kat sana.... Nasi Goreng Rast Uncle... berbeza......owner dah tukar rupanya patutle xsedap mcm dulu... Owner skrg ni pakai tudung.... si Amy dulu....daring giler... kalau nasib baik ada la awek2 yg mari-mari.... tp nak buat camner.... dah sampai pun... Mana la agaknya si Amy ni pegi.....isk...


Monday, April 24, 2006

Intebiu Punye Pasal....

Semalam kami planned lps mkn tgh hari nak gi jenjln ke JUSCO.... but then 11am fendi trime call from Kulim.....minta dtg for interview....xleh nak postponed dah....kene gi gak...so tukar plan... lps zuhur kami pun gerak le ke sana....memula my hubby call Ketam n Rost....but they are not available... yele...cuti...masing2 ada program... tawakal jele...walaupun kami xtau kat mana Kulim Hi-Tech tu....

Sampai sana berpusing-pusing gak le mencari tempat tu...nasib baik kawan Hafiz (anak sedara Fendi) tahu....telepon boss company tu pun byk kali baru jumpa.... cantik2 rumah kat situ... ada ka suruh start keje harini...mengong apa ...Fendi minta postponed....cz this Thursday dia ada satu lagi intebiu kat PJ...hopefully dpt yg ni....hehheehhe....

On the way back singgah kat Permatang Pauh makan Char Koey Tiaw...seperti aku mesti mkn 2 pinggan nye....sedap...Anuart pun ada dtg jumpa aku....John ni kata nak dtg .....tp xmuncul2... Aku try tepon Zam but message....sah dia ni on the way balik dr perhentian.....Zam...nanti buh gambaq naaa....aku nak pi sana xtau bila....


Gambar Hakimi n Anuart


Hakimi.....isk habis baju dia kene Milo....dia over nakal petang semalam...

PEGI KUALA

Last sunday, xtau nak buat apa so kami pun pegi le kenduri kat umah Pah Chu kat Kuala Kangsar.....ni kes malas nak masak tengah hari le ni.....xde yg menarik sgt cz xramai yg dtg....pas kenduri kami pg tgk umah Pah Chu yg still under construction....blakang umah ....sg perak....teringat umah mak mertua aku.....lama dah tak blk kg....padahal xjauh mana pun....

Then on the way back singgah umah Pah Cho then singgah ke Taman Astakona....singgah makan cendul....n Mak Chu le org yg beriya-iya shopping....hehhe


Hakimi seronok betui dia main....


Makcu n Alif...


Ni gambar ramai-ramai kat titi gantung....

Friday, April 21, 2006

JUJUR


Duhai kekasih pujaan hatiku
Dapatkah kau memberiku satu arti
Sedikit rasa yang bisa ku mengerti
Bukan sumpah atau janji
Buktikanlah bila kau ada cinta
Setulus hatimu bisa menerima
Sebatas kejujuran yang kau miliki
Bukan sekedar bersama
Jujurlah padaku
Bila kau tak lagi setia
Tinggalkanlah aku
Bila tak mungkin bersama
Jauhi diriku
Lupakanlah aku
Jujurlah padaku
Bila kau tak lagi setia
Tinggalkanlah aku
Bila tak mungkin bersama
Jauhi diriku
Lupakanlah aku
Selamanya


**Favourite song Hakimi....kalau dia dengar siap angguk2 kepala....hehhe...kecik2 lagi dah pandai...so, for you Hakimi....mama siap tukar lagu Rossa ke lagu Radja.....LAYANNNNNNN....

Saturday, April 15, 2006

SELAMAT PERGI SELAMAT KEMBALI.......


14/04/2006

Akhirnya dapat gak Abah & Mama gi menunaikan umrah........Ni gambar masa tgh tunggu bas kat Chandan Desa nak ke KLIA....Bas sepatutnya sampai kul 8pg but arrive only at 9.30pg...then abah sms kata flight pun tukar 2.30pm night stop Bahrain to 4.30pm night stop at Mesket Oman....aku pun tak tau Oman tu kat ner...nak kene tgk peta jap....hehehe....masa tunggu mama & abah tu...Hakimi dah mengantuk sgt....dah xleh bukak mata but he still tahan.....mcm tau2 je nak kene tinggal.....Xpe....Tok & Ummi pegi kejap je.....nanti balik le....

Kat KLIA lak Heni, Wandi, Dina, Mak & Ayah Wandi, Mak Yang & family lak tunggu.....Sian Mak Yang....dah sampai KLIA since 9.30am....cz dia ingat they all smpai kul 10pg kat KLIA...Sabor je lah....

Yong doakan semoga Abah, Mama, Pah & Ninda selamat pergi and selamat kembali ke tanah air...AMIN.

**Pagi tadi abah sms dr Oman....They all stay kat Najan Hotel....kebetulan...org kampung panggil abah Najan...fuiiyyoooo abah dah bukak hotel lak kat Oman...heheh

Friday, April 14, 2006

PEDOMAN

jika kamu memancing ikan..
setelah ikan itu terlekat di mata kail..
hendaklah kamu mengambil ikan itu..
jangan sesekali kamu lepaskan ia semula..
ke dalam air begitu saja..
kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup...

begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorg..
setelah ia mula menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya..
jangan sesekali kamu meninggalkan begitu saja..
kerana ia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi ia mengingatimu..

jika kamu menadah air biarlah berpada..
jangan terlalu mengharap pada takungannya..
dan janganlah menganggap ia begitu teguh..
cukuplah sekadar keperluanmu..
apabila sekali ia retak..
tentu sukar untuk kamu menampalnya semula..
akhirnya ia dibuang..
sedangkan jika kamu cuba membaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi..

begitu juga jika kamu memiliki seseorang..terimalah seadanya..
janganlah kamu terlalu mengaguminya..
dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa..
anggaplah dia manusia biasa..
apabila sesekali dia melakukan kesilapan, bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya..
akhirnya kamu kecewa dan meninggalkannya..
sedangkan jika kamu memaafkannya..
boleh jadi hubungan kamu akan terus hingga ke akhirnya..

jika kamu telah memiliki sepinggan nasi..
yang kamu pasti baik untuk diri kamu..
mengenyangkan..berkhasiat..
mengapa kamu berlengah cuba mencari makanan yang lain..
terlalu ingin mengejar kelazatan..
kelak nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya..
kamu akan menyesal..

begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..
yang pasti membawa kebaikan kepada dirimu..
menyayangimu..mengasihimu..
mengapa kamu berlengah,cuba membandingkannya dengan yang lain..
terlalu mengejar kesempurnaan..kelak kamu akan kehilangannya apabila ia menjadi milik org lain..
kamu juga akan menyesal..

"Bersyukur dan Redha dengan ape yang dikurniakan olehNya...Alhamdulillah

Wednesday, March 29, 2006

Penang


Aku sempat la gi Padang Kota.....and snap photo....dah berubah byk...


Hari Ahad aku check in umah Ketam n check out hari Isnin then ketam blanja mkn nasi lemak... then Fendi ajak aku gi Penang naik feri...parking kete kat KTM kami pun naik feri n tunggu feri...sikit punye lama.....then nak gi Komtar kene tunggu dlm bas lama gak....Hakimi dah tension je... konon nya nak mengimbau kenangan lama laa.... Kami turun kat Chowrasta....dah takde mende....then walk to Komtar...pun xde mende...but kami sempat gak makan Nasi Ayam Nazir... and Fendi beli belt kulit, belikan Hakimi baju Penang Bridge n sedikit buah pala..... then kami pun gerak balik Ipoh....







Fendi mengantuk...so kami berenti jap kat Gng Semanggol....aku nak gi toilet but aku disapa oleh Cikgu Asmawati (cikgu TI ajar ekonomi n Add Maths)....dia kenal aku tu...aku lak xcam dia masa tu...dia dah xpakai tudung labuh....mana nak cam...isk..isk...isk...malu sungguh aku... Kat Taiping lak....Azlee potong aku.....wooooooiiiitttt....laju betui nate ni....isk..isk...but then slow lak...aku ajak gi minum....n kami singgah kat R&R Kuala Kangsar.

Reunion XTi Penang 93/94


After 12 years, jumpa gak ngan kengkawan lama....ada yg dah berubah n ada yg still maintain mcm dulu gak...but mmg best le dpt jumpa balik.....mcm2 cerita kluar....







Ramai gak yg dtg.....but ada gak yg last2 minute xdpt nak join....hopefully our 2nd reunion nanti akan dpt menyatukan satu batch....boleh ke??? Aku rasa tak mungkin...lebih ramai yg join mungkin.

Thursday, March 23, 2006

DOA SELAMAT

Semalam aku balik awal.....pukul 3 dah ca alip but....mama buat doa selamat cz deme nak gi umrah but not sure when bcoz visa umrah tak kluar lagi...either early or mid april...amik popia kat umah makcik Yati...kak Ida bg cream puff.....makcik lili bg apam....cute rupanye...aku lak bg kek coklat....mama buat kuih koci n agar2 pandan...
then aku grg ayam n fries...ada lak makcik2 yg xnak mkn ayam....takut sars.....isk....dlm tak nak deme...habis gak le 6 ekor ayam...xcukup lak tu.....kwn mama dtg dlm 20 org...xmasuk anak deme...then pah, makcu, budak ketot, anty, bapak, mukri, makyang, izham, izral, chik gee n family.
penat betui...cz aku sorang je buat keje kat dapur....basuh pinggan mangkuk....sampai lupa lak nak snap photo...
1 or 2 April deme cadang nak buat family day....kat Cameron Highland...but not sure yet.

Monday, March 20, 2006

MAKAN PIZZA



Hari Sabtu 18/3/2006 harijadi abang ipar aku (abg man) yg ke-41 eh ye ke....lupa le......so kami ni pakat2 beli pizza n mkn kat umah dia. Actually aku tulung pegi beli je....mak mertua n kak ina (wife abg man) yg belanja.....hehhehe..aku aku tulun mkn je..










Ni le abg ipar aku....dia baru je lepas operate...appendiks...cian dier...cuti 2 minggu tu...isk..isk..best nyer...anyway...Hepi Besday Abg Man..











Ni plak mak mertua aku Hjh Umi Kasom....sebelah tu anak sedara...Qhail Aznil...

Friday, March 17, 2006

MAC CHEESE N DEE


Yesterday...ewah...mcm nak nyanyi lagu The Beatles pulak..

Yesterday, Ikin n Fairuz (my sis) tidur kat umah aku.... Mlm they all request suruh aku buat pasta...yg ada kat umah cuma spiral...spaghetti cuma ada dlm secekak...not enough....then I suggested to try the new recipe I got from Resipi.net MAC CHEESE N DEE....inilah hasilnya..... actually this photo is from the Resipi.net but hasilnya...sama je.... I did snap some photo...but its not clear... If you all nak cuba this is the recipe:

MAC CHEESE N DEE
Bahan-bahannya
1 paket (500 gram) pasta yang sesuai seperti macaroni, spiral atau sebarang bentuk pasta lain yang disukai
220 gram Du Chef tomato puree (tin sedang)/ 1 botol besar sos spaghetti Prego 400 gram daging cincang 1 biji bawang besar, didadu
3 ulas bawang putih, dicincang
5 tangkai cili padi thailand, dicincang
2 - 3 helai bay leaves (kering)
Sedikit rempah oregano
Garam dan gula secukup rasa
* Rempah oregano & bay leaves boleh dikecualikan sekiranya menggunakan sos spaghetti segera

1 buku (250 gram) keju cheddar, diparut
500 - 600 ml susu segar
3 sudu besar tepung gandum

Cara-caranya1. Rebus spiral pasta mengikut peraturan dipaketnya. Sebaik sudah masak, angkat dan toskan.2. Untuk Sos Merah : Tumis bawang besar dan bawang putih dengan sedikit minyak sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili padi dan daging cincang. Tumis sehingga daging bertukar warna dan pastikan jangan sampai air daging kering.3. Masukkan tomato puree/ sos spaghetti Prego dan sedangkan api. Kalau guna sos spaghetti Prego boleh campurkan 1 cawan air kedalam periuk. Jika guna tomato puree tidak payah tambah air.4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Sosnya jangan terlalu kering sangat kerana lebih sedap berkuah supaya mudah digaulkan bersama macaroni.5. Untuk Sos Cheese : Masukkan susu segar dan tepung gandum dan gaul rata. Masak diatas dapur dengan api yang kecil dan masukkan parutan keju cheddar. Kacau sehingga cheese cair dan sebati. Sebaiknya sos cheese jangan terlalu cair.6. Cara menyediakan Mac N Cheese : Gaul sos merah dan macaroni spiral sehingga sebati. Tuang setengah adunan kedalam caserole dan lapiskan dengan sos cheese, dan kemudian tuang lebihan macaroni dan atasnya ditutup dengan sos cheese. Kalau nak lebih sedap boleh taburkan parutan keju cheddar diatasnya dan bakar sehingga ia bewarna kuning keemasan.

** Mcm laman web resepi le pulak......heheh

Thursday, March 16, 2006

16 March 2006



This morning Hakimi wake up at 6.30am...."mama...mama maadi..." nak mandi le tu....then he take that hat... "Ma...tis..."
nak pakai baju askar le makna nya...siap amik papa nya punya senapang..My hubby tgk anaknya pakai baju askar...dia pun sibuk pakai baju SWAT...aku xde baju askar...not interested..eventhough both of them interested sgt dgn this army thing.....I STILL LOVE BOTH OF YOU.........VERY MUCH.

Wednesday, March 15, 2006

DOA SELAMAT


Sabtu lepas Pah buat doa selamat kat kampung sempena pemergiannya ke Tanah Suci pada 24/03/2006. Semoga selamat pergi dan selamat kembali. Amin.

Nak Gi Taiping


Date : 11/03/2006
Venue : Ipoh, Perak
Time : 0700 hrs.

Wake up early in the morning, mandi, ready nak gi Taiping ngan Tok & Ummi. Sementara tunggu Ummi siap Hakimi posing atas motor Tok dulu.