Wednesday, February 22, 2006

SETAHUN......Cepatnya masa berlalu

HAPPY BIRTHDAY TO YOU...HAPPY BIRTHDAY TO YOU....HAPPY BIRTHDAY TO AHMAD IMAN HAKIMI.....
22 February 2006 - Dah setahun umur anak mama...cepat betul masa berlalu....first I think nak buat birthday party 4 him but budget for this month xcukup le...nex year la ek...ye la this coming school holiday nak ke Melaka for Fendi family day...then nak gi Penang for my School Reunion...tak sabar nak pegi...of course after 12 years...macam mana la muka sorang-sorang...adakah masih maintain or dah jadi abg roiiii.....
Back to the topic....this photo I baru je amik pagi tadi...lupalak nak bawa photo masa dia baru lahir...lain sangat muka Hakimi kalau nak di bandingkan dgn skrg. Dulu tembam sekarang dah dapat kaki....badan dia dah susut sikit.... bukan sikit....susut banyak.
Flashback:
Same date last year....aku mula sakit masa tu pukul 3pagi sama dgn mama masa sakit nak lahirkan aku dulu.... At that time aku & hubby dah duk kat umah mama cz doktor ramalkan aku bersalin on 23/2/2005. Mulanya aku xnak bgtau my parents yg aku sakit....my hubby siap tanya"Dah nak bersalin ke?" and I reply..."Ntahle B I pun xtau...I xnah bersalin" I'm thinking to tido blk but need to go to the bathroom laks....then I found out ada blood lak...sikit je...but takut gak...so terpaksalah bgtau mama & abah....mama siap suruh aku makan nasi masa pkl 4pagi....aku pun mkn le bersungguh...yela kut takde daya nanti...siap minum glucolin lagi...kononnya utk tambah tenaga la....Fendi nak bawa aku gi hospital but I refuse cz dah tak sakit le plak...xnak le gi awal2 nak buat ape...aku pun relax je kat umah....sakit on and off...until lepas asar aku ada rasa sakit kuat sikit...xpelah kita gi hospital....pukul 7 sampai kat PUSRAWI Ipoh...aku suruh hubby parking kereta n I nak walk from the parking to the entrance....senang nak bersalin kononnya kalau byk berjalan...sblm gi hospital tadi mama dah sapu air jaaranah yg dia amik kat mekah....moga2 senang bersalin gak...air selusuh la...mcm2 air le...
Sesampainye aku kat reception tu...diorg dah tau dah aku nak gi bersalin....yela aku pakai kain batik je ngan T-shirt....xpernah aku pakai kain batik kluar....isk..iskk...aku pun di bawa masuk ke satu bilik tu n nurse tu check rupanya dah bukak 3cm katanya...heheh...tapi aku xsakit lagipun...she called my Gynecologist Dr Sharifah...around 7.30pm Dr. pun sampai n dah bukak 4cm...cepatnya...aku le heran...then dia pecahkan air ketuban....and said lagi 4 jam baru bersalin....pandai betui Dr ni....boleh agak bila aku nak bersalin....hehhe...aku ingat dah nak bersalin dah...dlm labour room tu ada TV....so aku layan cerita Jewel In The Palace cerita korea tu...Changjin...miaw..miaw...nurse tu sentiasa ada kat sbelah aku...dia ajar aku selawat supaya mudah nak bersalin...baca je..."kalau sakit nanti sebut ALLAH...jgn panggil laki lak...malu" katanya...TQ Mak Mah....nama bidan tu Mak Mah...aku dah mula rasa sakit ....Mak Mah ni kesian tgk aku then dia tanya nak cucuk ke bg hilang sakit...aku ingat kan dia nak bg aku epidural...so aku reject le...but dia kata bkn...dia bgtau nama lain...ntah apa yg disebut nya aku pun xingat...lps kena cucuk aku ngantuk...but still sakit .....aku tanya la..."knapa skt lagi...dah cucuk dah??" Mak mah kata "mmg le sakit...but kurang....kalau tak lg sakit" ooooo barule aku tau...then aku tertidur....bukak mata....aik ...cerita SEMBILU le pulak....ooo Mak Mah layan SEMBILU rupanya...then pkl 11.15pm Dr Sharifah dtg...dia kata lg 15minit dia dtg blk....Heni siap call aku...suruh aku bersalin on that day gakkk...."nombor cantik Yong 22/2 "katanya. Aku ye kan aje...
11.30pm Dr sampai...but aku still tak rasa resa nak bersalin lagi...so kena la induce satu....then br ada rasa...but sayang .....aku xmampu nak teran...tak de daya....baru ingat aku mkn last masa tgh hari je... ngantuk plak tu...hubby suruh aku bangun....siap pukul pipi aku suruh aku bgn...aku lak asyik nak tidur je...xleh gak...Lastly Dr kata kalau xleh gak kena pakai vacuum...takut baby lemas...So pakai le vacuum...baru le Ok ...baby kluar je terus letak atas perut aku....aku bukak mata...."Oooo putih anak aku"...lps tu aku tidur blk. Bila dah selesai ....aku dibawa ke bilik....dah tak leh tido le pulak...aku sembang sampai pukul 5pagi ngan mama...xsabar nak tunggu esok cz nak tgk baby....Baby nurse jaga....diorg nak suruh aku berehat le tu...
Baby lahir tepat pada 11.45pm 22 February 2005 bersamaan 13 Muharram 1426 hari Selasa. Aku namakan dia AHMAD IMAN HAKIMI BIN AHMAD AFANDI.

5 comments:

kiranakia said...

happy birthday ahmad iman hakimi dearie...jgn nakal2 tau..

ronie said...

hepi besday to youu... jadila anak yg soleh... maknya punla... buangla brutal2 tuh...

Hezrin Ahmad said...

aku xbrutal le...

zam said...

ni gambaq hantu ka bigfoot????hehee jgn marah ehhhh...

azag0dude said...

mak dia rempit aaa roni...
hehe..jgn mara akak....
wish hepi besday kt anak sedara to be aku tuuu....kuikuikui