Wednesday, March 29, 2006

Penang


Aku sempat la gi Padang Kota.....and snap photo....dah berubah byk...


Hari Ahad aku check in umah Ketam n check out hari Isnin then ketam blanja mkn nasi lemak... then Fendi ajak aku gi Penang naik feri...parking kete kat KTM kami pun naik feri n tunggu feri...sikit punye lama.....then nak gi Komtar kene tunggu dlm bas lama gak....Hakimi dah tension je... konon nya nak mengimbau kenangan lama laa.... Kami turun kat Chowrasta....dah takde mende....then walk to Komtar...pun xde mende...but kami sempat gak makan Nasi Ayam Nazir... and Fendi beli belt kulit, belikan Hakimi baju Penang Bridge n sedikit buah pala..... then kami pun gerak balik Ipoh....







Fendi mengantuk...so kami berenti jap kat Gng Semanggol....aku nak gi toilet but aku disapa oleh Cikgu Asmawati (cikgu TI ajar ekonomi n Add Maths)....dia kenal aku tu...aku lak xcam dia masa tu...dia dah xpakai tudung labuh....mana nak cam...isk..isk...isk...malu sungguh aku... Kat Taiping lak....Azlee potong aku.....wooooooiiiitttt....laju betui nate ni....isk..isk...but then slow lak...aku ajak gi minum....n kami singgah kat R&R Kuala Kangsar.

Reunion XTi Penang 93/94


After 12 years, jumpa gak ngan kengkawan lama....ada yg dah berubah n ada yg still maintain mcm dulu gak...but mmg best le dpt jumpa balik.....mcm2 cerita kluar....







Ramai gak yg dtg.....but ada gak yg last2 minute xdpt nak join....hopefully our 2nd reunion nanti akan dpt menyatukan satu batch....boleh ke??? Aku rasa tak mungkin...lebih ramai yg join mungkin.

Thursday, March 23, 2006

DOA SELAMAT

Semalam aku balik awal.....pukul 3 dah ca alip but....mama buat doa selamat cz deme nak gi umrah but not sure when bcoz visa umrah tak kluar lagi...either early or mid april...amik popia kat umah makcik Yati...kak Ida bg cream puff.....makcik lili bg apam....cute rupanye...aku lak bg kek coklat....mama buat kuih koci n agar2 pandan...
then aku grg ayam n fries...ada lak makcik2 yg xnak mkn ayam....takut sars.....isk....dlm tak nak deme...habis gak le 6 ekor ayam...xcukup lak tu.....kwn mama dtg dlm 20 org...xmasuk anak deme...then pah, makcu, budak ketot, anty, bapak, mukri, makyang, izham, izral, chik gee n family.
penat betui...cz aku sorang je buat keje kat dapur....basuh pinggan mangkuk....sampai lupa lak nak snap photo...
1 or 2 April deme cadang nak buat family day....kat Cameron Highland...but not sure yet.

Monday, March 20, 2006

MAKAN PIZZA



Hari Sabtu 18/3/2006 harijadi abang ipar aku (abg man) yg ke-41 eh ye ke....lupa le......so kami ni pakat2 beli pizza n mkn kat umah dia. Actually aku tulung pegi beli je....mak mertua n kak ina (wife abg man) yg belanja.....hehhehe..aku aku tulun mkn je..










Ni le abg ipar aku....dia baru je lepas operate...appendiks...cian dier...cuti 2 minggu tu...isk..isk..best nyer...anyway...Hepi Besday Abg Man..











Ni plak mak mertua aku Hjh Umi Kasom....sebelah tu anak sedara...Qhail Aznil...

Friday, March 17, 2006

MAC CHEESE N DEE


Yesterday...ewah...mcm nak nyanyi lagu The Beatles pulak..

Yesterday, Ikin n Fairuz (my sis) tidur kat umah aku.... Mlm they all request suruh aku buat pasta...yg ada kat umah cuma spiral...spaghetti cuma ada dlm secekak...not enough....then I suggested to try the new recipe I got from Resipi.net MAC CHEESE N DEE....inilah hasilnya..... actually this photo is from the Resipi.net but hasilnya...sama je.... I did snap some photo...but its not clear... If you all nak cuba this is the recipe:

MAC CHEESE N DEE
Bahan-bahannya
1 paket (500 gram) pasta yang sesuai seperti macaroni, spiral atau sebarang bentuk pasta lain yang disukai
220 gram Du Chef tomato puree (tin sedang)/ 1 botol besar sos spaghetti Prego 400 gram daging cincang 1 biji bawang besar, didadu
3 ulas bawang putih, dicincang
5 tangkai cili padi thailand, dicincang
2 - 3 helai bay leaves (kering)
Sedikit rempah oregano
Garam dan gula secukup rasa
* Rempah oregano & bay leaves boleh dikecualikan sekiranya menggunakan sos spaghetti segera

1 buku (250 gram) keju cheddar, diparut
500 - 600 ml susu segar
3 sudu besar tepung gandum

Cara-caranya1. Rebus spiral pasta mengikut peraturan dipaketnya. Sebaik sudah masak, angkat dan toskan.2. Untuk Sos Merah : Tumis bawang besar dan bawang putih dengan sedikit minyak sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili padi dan daging cincang. Tumis sehingga daging bertukar warna dan pastikan jangan sampai air daging kering.3. Masukkan tomato puree/ sos spaghetti Prego dan sedangkan api. Kalau guna sos spaghetti Prego boleh campurkan 1 cawan air kedalam periuk. Jika guna tomato puree tidak payah tambah air.4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Sosnya jangan terlalu kering sangat kerana lebih sedap berkuah supaya mudah digaulkan bersama macaroni.5. Untuk Sos Cheese : Masukkan susu segar dan tepung gandum dan gaul rata. Masak diatas dapur dengan api yang kecil dan masukkan parutan keju cheddar. Kacau sehingga cheese cair dan sebati. Sebaiknya sos cheese jangan terlalu cair.6. Cara menyediakan Mac N Cheese : Gaul sos merah dan macaroni spiral sehingga sebati. Tuang setengah adunan kedalam caserole dan lapiskan dengan sos cheese, dan kemudian tuang lebihan macaroni dan atasnya ditutup dengan sos cheese. Kalau nak lebih sedap boleh taburkan parutan keju cheddar diatasnya dan bakar sehingga ia bewarna kuning keemasan.

** Mcm laman web resepi le pulak......heheh

Thursday, March 16, 2006

16 March 2006



This morning Hakimi wake up at 6.30am...."mama...mama maadi..." nak mandi le tu....then he take that hat... "Ma...tis..."
nak pakai baju askar le makna nya...siap amik papa nya punya senapang..My hubby tgk anaknya pakai baju askar...dia pun sibuk pakai baju SWAT...aku xde baju askar...not interested..eventhough both of them interested sgt dgn this army thing.....I STILL LOVE BOTH OF YOU.........VERY MUCH.

Wednesday, March 15, 2006

DOA SELAMAT


Sabtu lepas Pah buat doa selamat kat kampung sempena pemergiannya ke Tanah Suci pada 24/03/2006. Semoga selamat pergi dan selamat kembali. Amin.

Nak Gi Taiping


Date : 11/03/2006
Venue : Ipoh, Perak
Time : 0700 hrs.

Wake up early in the morning, mandi, ready nak gi Taiping ngan Tok & Ummi. Sementara tunggu Ummi siap Hakimi posing atas motor Tok dulu.

Wednesday, March 08, 2006

Masihkah Kau Ingat.....


Ni anak patung member aku bagi sempena ulangtahun aku yang ke 17.... aku simpan lagi walaupun dah 12years...kawan aku ngan awek dia dulu bg kat aku...so aku pun menamakannya TARO...elok lagi..sekarang ni jadi mainan anak aku...

BELAJAR SEMBAHYANG

Semalam Hakimi bangun awal...aku nak mandi pegi keje...dia pun sibuk nak mandi...so aku pun mandikan dia...nak pakaikan tshirt...xnak...rupanya nak pakai baju melayu...siap pakai songkok...dia ingat hari ni hari raya kot...but digi cam tertinggal kat opis...xdpt nak amik photo dia...


Ni waktu maghrib...abah aku sembahyang...dia pun sibuk nak sembahyang...siap ckp.."awabattt"...org dah sujud...dia baru nak rukuk..


aik tukar position lak....kiblat ke mana lak ni...

dah abis sembahyang dah..


Tuesday, March 07, 2006

Awan Yang Terpilu

Kerana cinta
Aku kembara
Bagai camar
Melintas laut
Mencari pohon
Untuk berteduh

Kerana cinta
Aku kembara
Ikut lagu
Bisikan hati
Mendamba kasih
Paling setia

Sepasang sayap tak terlihat
Umpama mimpi yang tersimpan
Jadi rintik-rintik hujan
Menciptakan
Awan yang terpilu

Puisi ini
Tercipta lantas
Tak kesampaian
Hajat meronakan
Gelora rindu
Ku kepadamu

Ingin sekali
Aku ungkapi
Isyarat jiwa
Dengan sempurna
Biarkan kau mengerti
Biarkan kau sedari
Keadaanku yang memujamu

Monday, March 06, 2006

TAG HEUER


Somebody LOST it & I FOUND it.... Harga aku tgk kat kedai RM4,150 je....aku nak jual.... anybody interested???? kengkawan punya rate...aku bg RM3,000 je...zam...cam ne...nak ke?? baru lagi...ORIGINAL lak tu... TAG HEUER beb....

MANDI





Last Saturday....the weather is so hot...so aku pun bg anak aku mandi....heheh...seronok tgk dia mandi...macam aku nak terjun sama ngan dia... But habuan nya...sekarang dia dapat running nose...kesian anak mama...tapi dia tak serik lagi cz smlm anak neighbour aku mandi pool....dia pun mcm nak join sama....hakimi...pantang tgk air...dia suka mandi.....sesapa mandi je dia nak ikut...eventhough dia baru je lps mandi...

LOVE OF MY LIFE









MY LOVELY HUBBY AND MY LOVELY SON

Thursday, March 02, 2006

DAY IN DAY OUT

In recent weeks I have increasingly noticed how unbelievably repetitive life truly can be. Not only is my life filled with day after day of waiting, but it all seems to be like on great big Groundhog Day.


- Wake up at same time everymorning
- Brush teeth
- Shower
- Do makeup
- Get dressed
- Go to work
- MILO
- Bla...Bla...Bla...
- Work?? Internet
- Lunch
- Work?? Internet
- Back from work
- Dinner
- Watch TV
- Sleep


Will a day ever come that truly feels different from all the rest. And how come the days that do feel slightly different only do so because they suck worse than the usual crap. I feel like it is time for a big change. In the meantime I am stuck with the same-old. I just have to hold out hope that tomorrow will be a new exciting journey...

Reach out and touch somebody... not literally

Just this morning I was considering whether or not I can consider myself to be a "good" blogger. Does anybody read this thing? Do I offer something of real value?

What is the point of putting my deepest thoughts, feeling and fears out there into cyber space? Does anybody care what the hell I have to say? Then this afternoon my little sister called to tell me that my blog made her "feel" something.

I was so relieved to know that someone cares what the hell I have to say. There might just be some value in trying to find something to "share" every day. Thanks Heni, you made me feel very validated. Oh, and my dearest hubby, I know you check up on me regularly and that's why I love you!I guess this whole thing might have value other than a bitching outlet.

Wednesday, March 01, 2006

28 February 2006

5.30pm-Kemas brg and nak balik....eh mana lak kunci motor ni??? Masuk balik opis...xde...hmmmm

"BOSSSSSS!!! Bagi balik kunci motor I.."
"He..heeee I xambik ur keys la...but nevermind I find it for you....ni .....apa ni???"
"Dah sah u yg sorok....xpe....bye..." terus melangkah kluar...

Start motor terus meluncur laju....yelah scooter mana ada gear...start je trus jln. La....knape traffic ligh t merah je...isk..isk...xpe ikut jln shortcut xde traffic light....

"Berhenti...Berhenti...."
"Kenapa lak ni?"
"Ni apasal pakai lampu tinggi ni?" Polis gemuk tu tanya.
"Eh...sori cik...saya xperasan....anak saya main tadi kot..." Dalam hati....bosssssss ini mesti keje boss lagi..
"xpe....betulkan...dah gi balik..."
"trime kasih....." trus blahhhhhhh

Aku nak singgah kedai la...belok ke arah Ipoh Jaya....skkkkreeeeeettttt. Moto brenti...tanpa bukak helmet trus aku masuk kedai yg xnampak mcm bukak tu.....

"Ahhhh kak...lama tak maiii....ada byk celite balu..."
Ehhh...kenal lagi cina ni kat aku....
"yaaaa....long khon ala...aa ini buli balik....anak mamee...pontianak...bik mamaa...ini celita siam pun ala...celita hantu"
"Haaa crite hantu??? Taknak la"

Trriiitt...Trriiiittt...Trrriiittt...Triiitt.....
""hello....aaaa abah.."
"Kamu tolong amik dina..."
"hmmm....amik Dina..kat ne......."
"kat depan..."
"OK...abah..nak cite long khon ke?"
"boleh juge...kamu kat kedai cd ke?....carik Narnia..."
"Narnia...cite lama tu...jap.....mmmmm...ada...OK...bye"

"OK kak sulah piley arrr...manyak cite balu...suma best arrr...lesling pun ala.."
"Alaaaa tak cukup wang la.....utang bole ka Frankie...nanti lain kali saya bayar..."
"Kak punya pasai...bole...apa cd kak mau...saya amik kasi kak"
"heee...hee ye la tu...kasi saya aarr long khon...narnia...lagi...mmm..pontianak sama buli balik...saya xcukup wang...esok saya mai lagi..."
"takpa kak...amik lulu...mesok bayaq la..."
"tak mau le aku hutang ngan kamu....nah duitnye..."
"OK kak tima kaseehh arrr kalau ada losak mole tukaq..."
"Orait"
"Jumpa lagi kak....."