Thursday, April 27, 2006

Once in a lifetime

Once in a lifetime

Think about this one...

Next month, (on Thursday, 4th of May ) at two minutes and three seconds after 1:00 in the morning, the time and date will be 01:02:03 04/05/06.

This won't ever happen again in our lifetime...

**Fendi n Haziq birthday....

Wednesday, April 26, 2006

AHMAD IMAN HAKIMI



Yang terpuji bijaksana imannya.....harap-harap macam tu le jadinye.... Ramai orang nak anak diorang jadi doktor, engineer, architect, lawyer, etc.... But aku kalau boleh nak anak aku jadi Imam Masjid Negara, Tahfiz Al-Quran, belajar kat Mesir.... Aku suruh Mama & Abah doakan kat Mekah supaya impian aku jadi kenyataan.... Abah kata masa dia sembahyang kat Kaabah dia nampak Hakimi lari-lari kat tepi Kaabah.... nak nangis aku dengar... But aku perhatikan Hakimi memang suka dengar orang baca Quran, dengar azan and ikut orang sembahyang.... Moga ianya berkekalan... aku tak nak dia jadi macam aku..... aku ni world sikit...
Ahmad Iman Hakimi, Mama harap impian mama termakbul.... AMIN.

Tadika


Gambar tadika MGS

Tuesday, April 25, 2006

Rizal & Rizal

Rizal & Rizal
Pedok & Golok

Semalam kawan aku Rizal yakni Golok dtg Ipoh....so aku pun kene le bawak dia pi mkn kat Ipoh ni.... malangnya hari hujan je...so xleh le gi jenjln... Dia stay kat Heritage Hotel, aku yg dah tak tahan lapar pergi makan dulu cz aku ingat dia lambat lagi..... then bg direction macam mana nak sampai tempat mkn tu...sib baik pandai si Golok tu carik jln.....padahal ntah brape kali dia pusing tempat tu.....hehehe... Aku pun ajak seorang lagi member aku yg namanya juga Rizal....nama glamour Pedok... Pedok duk kat Ipoh jer... jiran sekampung ngan aku...

Lupa lak nak bgtau...kami gi mkn kat Rast Uncle....dkt Ipoh Club...itu tpt member aku ....dulu aku n Fendi slalu lepak sana cz opis DRB dulu blakang jer..... last skali aku pg masa umur Hakimi 3 bln...pastu lama xpg sana... until smlm.... aku carik Amy... owner kedai tu but shes not there....try makan fav. dish aku kat sana.... Nasi Goreng Rast Uncle... berbeza......owner dah tukar rupanya patutle xsedap mcm dulu... Owner skrg ni pakai tudung.... si Amy dulu....daring giler... kalau nasib baik ada la awek2 yg mari-mari.... tp nak buat camner.... dah sampai pun... Mana la agaknya si Amy ni pegi.....isk...


Monday, April 24, 2006

Intebiu Punye Pasal....

Semalam kami planned lps mkn tgh hari nak gi jenjln ke JUSCO.... but then 11am fendi trime call from Kulim.....minta dtg for interview....xleh nak postponed dah....kene gi gak...so tukar plan... lps zuhur kami pun gerak le ke sana....memula my hubby call Ketam n Rost....but they are not available... yele...cuti...masing2 ada program... tawakal jele...walaupun kami xtau kat mana Kulim Hi-Tech tu....

Sampai sana berpusing-pusing gak le mencari tempat tu...nasib baik kawan Hafiz (anak sedara Fendi) tahu....telepon boss company tu pun byk kali baru jumpa.... cantik2 rumah kat situ... ada ka suruh start keje harini...mengong apa ...Fendi minta postponed....cz this Thursday dia ada satu lagi intebiu kat PJ...hopefully dpt yg ni....hehheehhe....

On the way back singgah kat Permatang Pauh makan Char Koey Tiaw...seperti aku mesti mkn 2 pinggan nye....sedap...Anuart pun ada dtg jumpa aku....John ni kata nak dtg .....tp xmuncul2... Aku try tepon Zam but message....sah dia ni on the way balik dr perhentian.....Zam...nanti buh gambaq naaa....aku nak pi sana xtau bila....


Gambar Hakimi n Anuart


Hakimi.....isk habis baju dia kene Milo....dia over nakal petang semalam...

PEGI KUALA

Last sunday, xtau nak buat apa so kami pun pegi le kenduri kat umah Pah Chu kat Kuala Kangsar.....ni kes malas nak masak tengah hari le ni.....xde yg menarik sgt cz xramai yg dtg....pas kenduri kami pg tgk umah Pah Chu yg still under construction....blakang umah ....sg perak....teringat umah mak mertua aku.....lama dah tak blk kg....padahal xjauh mana pun....

Then on the way back singgah umah Pah Cho then singgah ke Taman Astakona....singgah makan cendul....n Mak Chu le org yg beriya-iya shopping....hehhe


Hakimi seronok betui dia main....


Makcu n Alif...


Ni gambar ramai-ramai kat titi gantung....

Friday, April 21, 2006

JUJUR


Duhai kekasih pujaan hatiku
Dapatkah kau memberiku satu arti
Sedikit rasa yang bisa ku mengerti
Bukan sumpah atau janji
Buktikanlah bila kau ada cinta
Setulus hatimu bisa menerima
Sebatas kejujuran yang kau miliki
Bukan sekedar bersama
Jujurlah padaku
Bila kau tak lagi setia
Tinggalkanlah aku
Bila tak mungkin bersama
Jauhi diriku
Lupakanlah aku
Jujurlah padaku
Bila kau tak lagi setia
Tinggalkanlah aku
Bila tak mungkin bersama
Jauhi diriku
Lupakanlah aku
Selamanya


**Favourite song Hakimi....kalau dia dengar siap angguk2 kepala....hehhe...kecik2 lagi dah pandai...so, for you Hakimi....mama siap tukar lagu Rossa ke lagu Radja.....LAYANNNNNNN....

Saturday, April 15, 2006

SELAMAT PERGI SELAMAT KEMBALI.......


14/04/2006

Akhirnya dapat gak Abah & Mama gi menunaikan umrah........Ni gambar masa tgh tunggu bas kat Chandan Desa nak ke KLIA....Bas sepatutnya sampai kul 8pg but arrive only at 9.30pg...then abah sms kata flight pun tukar 2.30pm night stop Bahrain to 4.30pm night stop at Mesket Oman....aku pun tak tau Oman tu kat ner...nak kene tgk peta jap....hehehe....masa tunggu mama & abah tu...Hakimi dah mengantuk sgt....dah xleh bukak mata but he still tahan.....mcm tau2 je nak kene tinggal.....Xpe....Tok & Ummi pegi kejap je.....nanti balik le....

Kat KLIA lak Heni, Wandi, Dina, Mak & Ayah Wandi, Mak Yang & family lak tunggu.....Sian Mak Yang....dah sampai KLIA since 9.30am....cz dia ingat they all smpai kul 10pg kat KLIA...Sabor je lah....

Yong doakan semoga Abah, Mama, Pah & Ninda selamat pergi and selamat kembali ke tanah air...AMIN.

**Pagi tadi abah sms dr Oman....They all stay kat Najan Hotel....kebetulan...org kampung panggil abah Najan...fuiiyyoooo abah dah bukak hotel lak kat Oman...heheh

Friday, April 14, 2006

PEDOMAN

jika kamu memancing ikan..
setelah ikan itu terlekat di mata kail..
hendaklah kamu mengambil ikan itu..
jangan sesekali kamu lepaskan ia semula..
ke dalam air begitu saja..
kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup...

begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorg..
setelah ia mula menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya..
jangan sesekali kamu meninggalkan begitu saja..
kerana ia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi ia mengingatimu..

jika kamu menadah air biarlah berpada..
jangan terlalu mengharap pada takungannya..
dan janganlah menganggap ia begitu teguh..
cukuplah sekadar keperluanmu..
apabila sekali ia retak..
tentu sukar untuk kamu menampalnya semula..
akhirnya ia dibuang..
sedangkan jika kamu cuba membaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi..

begitu juga jika kamu memiliki seseorang..terimalah seadanya..
janganlah kamu terlalu mengaguminya..
dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa..
anggaplah dia manusia biasa..
apabila sesekali dia melakukan kesilapan, bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya..
akhirnya kamu kecewa dan meninggalkannya..
sedangkan jika kamu memaafkannya..
boleh jadi hubungan kamu akan terus hingga ke akhirnya..

jika kamu telah memiliki sepinggan nasi..
yang kamu pasti baik untuk diri kamu..
mengenyangkan..berkhasiat..
mengapa kamu berlengah cuba mencari makanan yang lain..
terlalu ingin mengejar kelazatan..
kelak nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya..
kamu akan menyesal..

begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..
yang pasti membawa kebaikan kepada dirimu..
menyayangimu..mengasihimu..
mengapa kamu berlengah,cuba membandingkannya dengan yang lain..
terlalu mengejar kesempurnaan..kelak kamu akan kehilangannya apabila ia menjadi milik org lain..
kamu juga akan menyesal..

"Bersyukur dan Redha dengan ape yang dikurniakan olehNya...Alhamdulillah