Monday, May 22, 2006

Jatuh Cinta Sekali Lagi

Sabtu lepas aku layan tengok cerekarama TV3..... nama cite tu seperti yg tertera di atas... Best citer tu...aku nangis beriya je, layan sensorang. Cite pasal suami yg gate nak kawin lagi satu...kononnya cinta dtg tiba2...tanpa disedari...tanpa dipaksa... ceh alasan je tu...aku bab2 poligami ni aku mmg xsuka sesgt.... Byk buruk dr baik nya... Lelaki xkan boleh berlaku adil.... Balik pada cite tu....Aku suka cara bini dia handle pe'el laki dia.... imbas blk cinta deme dulu2....sehingga suami dia JATUH CINTA SEKALI LAGI pd dia..... padan muka sekreteri dia yg gate nak amik laki org.... Citer ni mmg best....

Friday, May 19, 2006

Demam Lagi

Dah 3 hari Hakimi demam....baik....demam....baik.... Bg mkn ubat dah but still camtu.... Smlm dia tidur awal... pukul 8 dah tidur but tiba2 je dia muntah, banyak lak tu..... kesian aku tgk dia.... mengantuk lagi but aku terpaksa salin baju dia..... and then meragam.... So kena gak bawak dia gi klinik. Kena la tunggu abah balik dari surau dulu coz dah malam xkan nak naik motor..... Nak naik kete? Hmmm jgn harap abah bagi bawak kete dia.....

Yang pelik nya masa kat klinik tu dia OK je jln sana sini yg kelakarnya bila Dr suruh dia bukak mulut dia xnak, aku suruh bukak mulut pun xnak...... AKu tau..."Hakimi open your mouth dr want to see your teeth" Dia terus nganga luas2.....isk anak aku ni tak paham Bahasa Melayu le plak... tp mmg camtu sejak lahir...bila bg instruction in BM dia buat dek jerrrr..... Ketam tahu le...dia sampai tergeliat lidah cakap ngan Hakimi....hehehe...

Bila balik umah meragam balik...yela dia tahu time to mkn ubat.....mengamuk sakan tp sib baik lepas tu dia tidur sampai lah pagi tadi........

Tuesday, May 16, 2006

KANSER @ BARAH PARU-PARU

Apakah kanser paru-paru yang paling kerap terjadi ???
Kanser paru-paru yang kerap terjadi adalah kanser bronkial.
Ia adalah kanser yang paling banyak dihidapi sekarang
Kadar kematian pada kaum lelaki sudah mendatar namun meningkat naik bagi kaum wanita

ROKOK DAN KANSER PARU-PARU ???
Rokok paling kerap dikaitkan dengan kanser ini.

Jika anda adalah perokok pasif ( menghidu asap rokok ) risiko mendapat kanser ini adalah 1.5 lebih tinggi

LAIN-LAIN KAITAN
Kanser ini juga dikaitkan dengan:
Pendedahan pada asbestos : spt kilang kuari
dan pada arsenik. kromium, bahan petroleum dan radiasi

APAKAH TANDA_TANDA KANSER INI ???
Batuk = 42%
Sakit dada = 22%
Batuk berdarah = 15%
Lelah, hilang berat badan, suara serak = 5%

APAKAH YANG DOKTOR LAKUKAN JIKA MENGESYAKKI KANSER INI ???
Sejarah kesihatan akan ditanya dengan lengkap
Pemeriksaan akan dilakukan : kesihatan umum, dada, bahagian badan lain untuk mengesan perebakan ke anggota badan lain seperi tulang, hati, buah pinggang, otak dlll
Penyiasatan dijalankan :
Xray dada : untuk lihat kemungkinan ada ketumbuhan atau sakit lain
Ct scan : untuk lihat ketumbuhan, memeriksa saiz ketumbuhan dan perebakan yang mungkin terjadi
MRI : seperti Ct scan
Bronkoskopi : satu teropong akan disalurkan ke dalam paru-paru untuk melihat ketumbuhan dan mengambil sedikit cebisan tisu bagi analisis patologi
Fine needle aspiration biopsi : Jarum halus dicucuk dari luar dada untuk mengambil sedikit tisu bagi analisis patologi

APAKAH RAWATAN YANG ADA ???
Pembedahan : Namun hanya 20% yang masih boleh dilakukan, selebihnya pesakit telah terlalu teruk. Sebahagian paru-paru akan dibuang.
Radioterapi : Untuk mematikan sel kanser sebagai rawatan penyembuhan atau paliatif (sebagai pangurang kesengsaraan )
Kemoterapi : Ada jenis kanser paru-paru yang boleh dirawat dengan kemoterapi. Rawatan melalui kombinasi beberapa bahan kemoterapi.

BAGAIMANA KANSER INI DAPAT DIKESAN LEBIH AWAL ???
Saringan boleh dilakukan namun tidaklah begitu berkesan.
Caranya : Xray dada : 1 tahun sekali
Periksa kahak : 4 bulan sekali

Kenapa lak tiba2 aku cerita pasal Lung Canser?? Cz last week aku sempat melawat cousin aku kat GHKL.... dia menghidap penyakit kronik ni.... sian aku tgk dia dah kurus sangat..... walhal baru je hidap penyakit ni dlm 3 bulan and dah buat kimo 32 kali... Dulu sikit punya handsome...sekarang aku dah xcam muka dia.... lain sangat..... Dan yang kasihannya.....he is just 21 years old..... muda sgt.... Nama dia Muhammad Nor Hadi...... he still studying n right now dia terpaksa cuti n nak kena buat 5 kimo lagi...... isk.... Eddie... Yong harap kamu cepat sembuh....
** Buat my hubby n kawan2 or sesiapa yg smoking tu...harap2 berenti le...... aku sayang kat korang......

Thursday, May 11, 2006

PANGAKO SAYO



Tak tahu kenapa aku suka sgt cerita ni.... Jericho Rosales n Kristine Harmosa tu mmg serasi kalau berlakon bersama.... Mama peminat setia kalau diorang yg berlakon.... Sampai katanya dah le takde anak lelaki.... menantu muka mcm Jericho pun jadile....tapi mcm takde harapan jerrrr......

KRISTINE & JERICHO



They were one of the cutest couples. Don't know how they broke up.

Thursday, May 04, 2006

KAKI SAPA NI?


Masa aku upload gambar.... tiba2 je ada gambar ni..... background mcm kenal.... aku rasa aku tau kaki sape....hehehhehe

KOPITIAM

02/05/2006 - Gathering for x-DRB staff Ipoh Office

Mulanya kami planned nak buat last week but ada hal yg xdpt nak dielakkan.... hari ni pun last minute arrange cz Kak Sal dah nak blk Dubai esok nya.... try to call En Aswad but dia kat Prai...Emergency leave.... So yg dpt dtg cuma aku, Kak Ina, Kak Shima n Kakak Sal.... Suppose Julian (my boss) join sama but Sheila lak ada so last minute cxl.... mulanya we all meet kat Coffee Bean Jusco... Siti pun ada but dia xleh nak join kami ke KOPITIAM cz dia br je lps accident and mak dia xkasi pegi.....

Dlm hujan yg renyai2 kami pun pegi ke KOPITIAM Ipoh Garden.... aku order Teh Tarik....but knape lak dia letak ais....pelik aku...tapi xpelah but dia punye specialty nye ialah Ipoh White Coffee.... n roti bakar.... memandang kan aku lapar...aku order tomyam...tp xsedap sgt.... bolehlah....
Dah lama xjumpa (except Kak Ina) mcm2 cerita lah kluar.... crite punya crite.... tet ...tet...tet... sms la plak.... "Yong bila nak blk? Anak kamu nangis ni...." sbg mama mithali terpaksa lah aku meng'excuse'kan diri ni....

Kakak Sal, Kak Ina & Kak Shima

Tuesday, May 02, 2006

POSING










Ni Hakimi posing baju2 yg Tok n Ummi dia belikan dr Mekah..... uwaaaa....aku xdpt pun....

Happy Birthday



Ahad lepas Kak Yong buat majlis harijadi untuk Haziq..... so aku pun menyibuklah nak gak tumpang majlis tu untuk buat birthday Hakimi..... Mulanya aku nak beli kek kat Gunung Rapat, ada satu kedai tu kek dia lawa2 and sedap lak...but atas sebab2 yg xdpt nak dielakkan aku terpaksa la beli kek kat kawasan umah pah aje.... xbyk choice but jadik le....saje buat suka2...



Yg aku kesian kat Mukhri.... ye la ini harijadi adik dia...but dia yg sibuk2 mula2 dia kata "kek kecik ni adik punya tau...yg besar ni abg punya" then bila dia tgk nama kat atas kek kecik tu nama Hakimi.... n kek besar tulih nama Haziq... dia pun tanya "kenapa nama Ci (nama glamour Mukhri) xde pun kat atas kek tu... n knapa lak atas kek tu ada 4 je lilin nye?" terpaksa lah kami kata yg cina kek tu terlupa nak tulis.... nasib baik dia boleh trima lak alasan tu..... kesian lak aku tengok dia....














Hakimi, Haziq, Aiman, Mukhri







** Background kurang memuaskan kerana kerja2 renovation sedang dijalankan...

KEJE GOMEN

Hari Jumaat lepas Aida kawan aku YM aku and dia ajak aku mintak keje gomen....katanya RMK9 ni Pak Lah nak pakai byk clerical staff.... aku kata la dah byk kali mintak but belum ada apa2 jawapan pun.... Aida ni kata lak yg sapa ntah aku lupa sapa.....kata nak tlg cz dia bhg pengambilan utk negeri Perak n Pahang. Dia suruh gi sahkan sijil2 diploma degree master phd.....hehhe mcm le aku ada sume tu..... takpe aku pun pg le antor kat Ketua Kampung Pasir Putih yakni sedara aku yg dia tak tau aku ni sedara dia.... yang musykilnya nak photostat ic sampai 5 keping and nak gambor smpai 8 keping.... isk heran....heran.... aku dah submit kat Aida....kalau kami tak dpt gak....opis org tu kami bakor.......yele mana tak geram....nak cuci gambor smpai 8 keping...isk dah boleh mkn mcdonald tu......hahhahahah...