Tuesday, August 21, 2007

BOLA


Last Sunday, my Hubby and I lepak kat satu 'Bistro Melayu' apa ntah namanya.... Dia ada big screen and that time ada football game Liverpool vs Chelsea.... ramai la yang aku tengok kaki-kaki bola yang lepak kat situ siap pakai jersi pasukan pilihan diorang... xlupa juga aku tengok diorang mengutuk pasukan lawan....

Nak tau tak... seumur hidup aku.... tak pernah aku tengok bola secara live di stadium.... padahal dulu abah selalu dapat tiket free... tapi tak pernah sekali pun aku pergi... Dulu aku pernah cakap ngan Hubby aku teringin nak pergi .... nak tau seronok ke tidak... sebab kat mana pun aku keje... mesti ada kawan pompuan aku yang gila bola.... so kononnya nak rasa la feel camne... tapi sampai ke hari ni... haram...

Berbalik pada game ahad lepas... sambil makan mee jawa.... aku jeling la jugak screen tu tgk bola... My hubby lak asyik baca newspaper.... then suddently "GOLLLLL" diorang jerit.... Aku toleh ke arah skrin... and then kearah my Hubby.... dia sikit pun xmenoleh.... dia still concentrate baca paper..... isk... same je macam Abah...

Friday, August 17, 2007

Rajin Terlebih........

Red Hot Chicken ..... my style....
Puff Sardine ku.... Yang belakang-belakang tu macam terhangus sikit sebab terlupa.... tiba-tiba dah berbau...Heheh..

Semalam xtau la kenapa aku terover tahap kerajinannya.... balik je dari opis.... aku terus basuh baju.... actually pepagi aku dah rendam baju-baju baby Hakimi dengan Vanish... bau nye best sangat membuatkan aku ter'rajin' terus amik periuk nasi... basuh beras masak nasi.... Hakimi seperti biase pembantu setiaku pun tanya .... "mama masak nasi ke" "Yela... Hakimi nak makan ke" "Mama masak ayamas ye... Hakimi nak ayamas..." Hmm.. lagi senang... so aku pun masak le resepi yang dinamakan...Red Hot Chicken... resepi Chef Wan... tapi Chef Wan letak memacam dalam tu... aku.... buh apa yang ada dalam fridge je ...heheh... janji boleh makan...


Then my hubby lak masuk dapur and said..."B you ada hutang dengan I" "Yela... I know I promise nak buat sandwich for you last 2 weeks kan.... I buatkan Puff Sardine boleh tak... roti xde la..." "Nak buat sekarang ke?" "Yela... esok boleh buat sarapan.... nanti B buat bebanyak boleh tapau makan kat opis OK" Sementara tengok cerita 'Susuk' aku buat la Puff...


This morning..."B tapaukan I 10 biji nak bawak opis.... boleh ke..." "Bolehle... memang buat untuk makan... bukan untuk hiasan...." Ada lagi lebih... aku bawak opis sikit....and bagi kakak ipar aku sikit.... And ada lagi sikit aku tinggalkan untuk bekalan balik kampung malam ni.... Hehe....

Tuesday, August 14, 2007

Only Mee


I read about it in the papers which mentioned that they serve noodles made right at the restaurant. Lepas minum kat Starbucks yang mahal nak mampus.... I saw the sign "ONLY MEE" so we just walked in. Decor looked like one of those fast food joint in bright orange. The wait staffs consisted more foreigners than locals even those behind the cooking counter. One local shoved us the menu which has photos showing the various noodles available (not that many choices too). Alamak, they all looked so unappetising, I guess too late to back out huh??Anyway, we placed our order of one Dim Sum apa ntah (RM4.00 adalah 3 ketul) and HK Wantan Noodle (RM7.90 each). Sighhh I really regretted the moment they bring the tea and cutlery. Everything's in white plastic, urghhhh. For that kind of price, gosh, it's really terrible. When I see my noodles, I really no mood already. Plus the silly wait staff (not sure he's from Myanmar or Nepal) gave us the ladle type of spoon aiyohhh too big la the spoon. Everything in white plastics urrghh (again?? but aiyoh)! (Really lah for the price we're paying, can't use metal ones meh??)Ok about the food, the colour don't look apetising and one mouthful confirm that it's not tasty at all. Very bland. The noodle which tasted like normal wantan mee is topped with a few pieces of chicken breast meat which is so tough that one throw at the wall, will dent the wall! Apart from noodles, tough chicken meat and wantan; So if you happen to come across this noodle place call Only Mee, please don't bother ok!!! Meaning.... yesterday is an annoying day for me at One Utama.......Huhuhu....

Starbucks....


Semalam aku teman Heni pegi jumpa somebody kat Starbucks One Utama..... Sememtara menunggu.... Aku terpaksala bagi Hakimi minum.... takkan nak duk je kat situ.... aku minum mende ni.... mentekedarah betoi.... cakap orang Perak.... secawan ni it cost me RM15.23.....Huhuhu... Berbaloi ke??????

Charity

Last Saturday, my office buat charity event kat Rumah Solehah, Cheras. Rumah ni menempatkan budak-budak yang disahkan HIV +ve.... tapi ada gak yang xde kene but stay with their mum yang kena penyakit tu... Aku bawa Hakimi sekali ke tempat tu.... he really enjoy himself on that day.... siap cerita kat Tok dan Ummi yang dia ada ramai kawan-kawan baru... Seronok sangat main.... sehinggakan on the way back home tengok-tengok
dia dah tidur..... yang penatnya aku la.... nak kene dukung dia naik.... sib baik tingkat 1 jek..... Memang penat but I think they all really enjoy the day..... Tengok Hakimi tidur... aku pun tidur sampai ke petang....Hehe..

Sedikit sumbangan yang kami sampaikan pada pengasas Rumah Solehah, Mak Wan.........

Time aku lak bagi hadiah kat budak-budak tu.......

Ganesh tengah beraksi sebagai Rock Star......

Tengah kusyuk tengok clown show....


Hakimi yang pada mulanya takut dengan clown yang bernama Stanley....


Aku pun xtau aku tengah buat apa....


First task, buat sand art..... Hakimi buat gambar Spongebob....



Bergambar kenangan di hadapan Rumah Solehah...........




Monday, August 06, 2007

Transformers





Last Saturday aku rasa macam nak tengok wayang... dah berapa kali promise Hakimi nak bawa dia pegi... asyik tiket full jek... So petang tu lepas Asar aku and Hakimi pegi la ke Cineleisure yang xjauh dari my house.... Sesampainya kat sana.... oi mak... panjangnya queve.... walhal sume kaunter buka.... xpe... that time baru pukul 5.30pm... aku pun beratur berharap for 10.40pm session is still available.... baru 1/2 jalan aku tengok dia punya status dah mula blink means tiket dah nak habis.... Ya Allah... mintak-mintaklah tiket ada lagi... sian la kat aku and anak aku yang dah lama beratur nii.... At last my turn sampai.... "2 tickets for Transformers 10.40 please".... "Ada kak but seat paling depan"..... Huhu... "Mama... Hakimi nak tengok Former (Transformers la tuu....) ye..." Sian aku tengok dia... "OKla... depan pun depan la"


Then kami balik rumah.... malam lepas Maghrib kami sekeluarga pun pegi Tesco beli barang-barang baby sikit and then terus pegi ke cinema tu.....


Memula masuk .... dah gelap dah... tapi xstart lagi... Hakimi takut mulanya.... yela last sekali dia tgk movie time tu dia kecik lagi.... Bila dah start je movie, hehe... Hakimi tengok dengan kusyuk dan tawadduknye...sambil makan popcorn..... aku and Fendi tersenyum jek tengok telatah dia xtgk mana-mana dah... really consentrate to the movie and sometimes bila muzik kuat sikit... dia terkejut.... sampai la abis... "Mama dah malam jom balik Hakimi nak tido... esok kita datang lagi ye.... tengok former...." Haaaaaa terdiam aku and Fendi....

Wednesday, August 01, 2007

Rich Chocolate Pudding


Semalam my hubby balik lambat.... boring lak so aku pun try another new resepi.... dan seperti biasa pembantu setiaku akan menyibuk di dapur.... Hakimi sekarang suka bertanya.... Macam-macam nak tanya... Mama buat apa tu... Mama masak apa... tapi dengan nada pelat laa.... dia kan baru 2 tahun lebih... maybe sebab dia tinggi orang ingat dia dah besar... Lama dah xupdate gambar dia... actually aku tgh tunggu gambar-gambar dia dari Heni... entah bila la dia nak bagi...

Back to my pudding.... nak masaknya senang jek... dalam 10 minit jek... sebenarnya resepi dia xde base pun... but aku sesaja je letak balance chocolate swissroll yang aku beli last weekend kat tesco... And tukang komen ku kata ....sedap.... bawak pegi opis sikit... deme pun kata sedap... nanti boleh bgtau mama pasal resepi ni... rasanya kalau buat masa raya nanti pun ok gak kot...
** Resepi ni pakai susu tepung... aku guna susu Anmum Hakimi...Hehehe... Nevermind la jadik gak....