Monday, March 24, 2008

IHSAN

Zaman dulu mama dgn pah slalu pesan jgn derhaka nanti kena sumpah jadik BATU....tp skrg tak perlu sumpah... Allah dah balas atas dunia orang kata sometimes Allah pay cash...Sabtu lepas aku tgk tv3 bkn cite wrestling bkn tgk Amerika Idiot....tapi aku layan Cerekarama (Ihsan) jam 10mlm: Cerita ni menyayat hati….cerita tu mcm cite si Tangang versi moden ..melampau sampai sanggup sepak perut ibu dia sendiri ....dia abaikan ibunya demi kekayaan..dia ingat kekayaan tu kekal agaknya last2 jatuh bankrap jugak bini pun cabut lari ...waktu mak dia meninggal dia dtg itupn dh mcm org gila...n time tulah Allah balas...masa dia nazak tok imam ajar mgucap tp tak boleh ikut... nak mati Rohnya disentap sampai terduduk... mandi jenazah mayatnya bernanah busuk keluar dari mulut mata telinga dah tu org nk angkat keranda pn berat yang teramat...kubur pn tak nak terima ....betapa besarnya dosa dia terhadap ibu.......Hati aku sayu bersama linang airmata..terasa byk dosa yg aku telah buat pd mama......aku juga pernah kecewakan mama namun mama maafkan aku.....aku sakitkan hati mama....Namun mama selalu doakan kebaikan untuk aku....sejak aku dewasa aku kurang beri perhatian pada mama.....tapi mama selalu berikan nasihat untuk aku tabah menempuhi perjalanan hidup ini......Sayang MakKASIH ibu membawa ke syurga, kasih bapa sepanjang masa.Jika patah tidak akan tumbuh lagi, jika hilang tiada berganti, dia satu-satunya di bumi ini, tiada dua atau tiga. Demikian besarnya martabat seorang ibu. Amatlah berdosa jika kita sebagai anak mengabaikan mereka... "YA RABB Engkau peliharalah Mak ku...Ampunilah Dosanya, Berilah kekuatan pada anak-anaknya untuk membalas jasa ibu yang tak terhingga." AMINN

FULL TIME HOUSEWIFE

If I were to be a fulltime housewife.....
Bangun pagi.... Mandikan Hakimi and Hazimi....buat bekpes.... Bakar roti... goreng burger.... Buat Milo..... sambil tu mesin kain.... Pastu makan sesama.... Hakimi cakap "Fuiyooo mama macam makan burger Mcdonald... ada cheese..." hehe... semangat ckit...
Sidai kain... kemas rumah... sapu sampah.... Dah nak masuk tengah hari... panaskan bubur nasi yang aku buat semalam.... Suap Hazimi makan... Masak nasi.... Masak Sambal ayam and goreng telur + sosej + cheese.... Makan tengah hari..... tidurkan Hazimi and Hakimi.... Angkat kain... lipat kain..... Baru nak tidur... Hazimi jaga...huhu.... bagi susu tidur balik..... Buat muffin coklat.... banyak sangat... malas punya pasal... lagi separuh adunan aku buat kek aje.... Dah masak aku letak dalam tupperware neighnour aku... (dah lama dia bagi puding kat aku).... bagi balik kat dia.... Makan petang.....
Dekat Maghrib Inaz dtg antar mee goreng.... Lepas Maghrib pegi umah Kak jap antar kek...... lepak jap sembang-sembang.... Balik umah.... tengok tv... makan malam..... Pastu tidur....
Hmm.... sungguh bosan... sib baik la sehari je aku kat umah... kalau xmati kutu la aku...huhu

Wednesday, March 12, 2008

SEDEY


Bangun lewat ckit arini.... Tengah siap2 nak pegi kerja tiba-tiba terdengar.... sob..sob..sob... La Hakimi rupanya... Nape?? "Mama, Hakimi sedey la mama...." "Kenapa sedey lak.." "Fezal Taye tu kata nak datang tapi lama Hakimi tunggu xde pun...." sambil mencebikkan mulut dia. Laaa.... sebab Fezal Taye rupanya... "Xpela nanti mama tepon Fezal Taye ye... nanti dia, nanti mama marah dia... apala xdtg jumpa Hakimi...isk.isk.." (Macam la aku ada contact no si Fezal Taye tu...huhu...) "OK mama... mama nak tengok tv... Hakimi pasang ye..." "OK" Nyarislah dia bukak 8TV... ada HOTFM... dalam 5 minit ada lak lagu Gemuruh... Apa lagi Hakimi pun..."Gemuluh jiwa..semangat membala..dali puncak hingga ke angkasa....lalalla..." Selamat la aku harini... esok belum tau..

Tuesday, March 11, 2008

DUYUNG




Yesterday I am on leave but I got some work to do in the office. So early morning me and Hakimi pegi opis dulu.... after i finish all my work I bring Hakimi to Cineleisure Damansara... because.... his dialog since yesterday was.." Mama nak tengok duyung... tengok aspalela...lela..lela..lela..lela..lela..) Hmm.. why not... but we had our brunch at Luca's Pizza first. Then shopping.... Hakimi beli baju Superman lagi...huhu...The synopsis as below:


Synopsis
Duyung tells the tale of a young man named Jimmy who has this habit of taking care of the environment. He also has a weird habit which is not well received by the other villagers. Jimmy befriends Orix an apeman species and he is vegetarian...meaning dia xmakan ikan. Quietly he developes this feeling for Aspalela the daughter of Wak Pagek the leader of the villager.
One day Jimmy visited Wak Pagek's house to ask his daughter's hand in marriage but was denied approval from Wak Pagek. He furthermore challenged Jimmy to have a land of his own if he wishes to marry his daughter (Diorang Bajau Laut...mana la ada tanah). With a struck of a genius idea using recycled items he created his own land but to his surprise, every morning as he wakes up his land seemed to expand bigger and bigger. After all he has worked for, Wak Pagek still refused to give his daughters hand in marriage. Kordi the most successful guy at the village also wishes to marry Aspalela. Kordi also is very much displeased with Jimmy as he forbids him from fishing. Kordi who has had enough of Jimmy's attitude forced him out of the village and comicly told him to marry a mermaid instead. Kordi destroyed Jimmy's land and fled off.
After all that had happened, Jimmy began to build back his island. While rebuilding the island he had not noticed that a real mermaid (Puteri) had got caught in one of the knots on the island. He managed to give a helping hand to Puteri and since then they became close friends. Jimmy also became rich after the many gold gifts Puteri gave him. Kordi was not pleased seeing Jimmy with all of his riches and decided to investigate where his wealth was coming from. It led him to the capture of the mermaid. Jimmy as a hero of course la he release Puteri. Since then he never met Puteri again. Jimmy then get married to Aspalela and build a new resort. Puteri... of course la she found Putera.... (another mermaid jantan...)


** Overall OK la...

Thursday, March 06, 2008

MARI MENGUNDI


Esok aku akan balik mengundi.... Kelas dibatalkan. Meaning lepas keje pegi amik mother in law kat kerinchi blk umah.... siap2... balik Lambor... sebelum tu singgah makan sate besor kat kuala selangor.... tidur smlm kat kg... then hari ngundi MIL ngundi kat teluk bakong.... hubby ngundi kat kg tua... dekat2 jek... then antar heni kat manjung nk ngundi (maybe xconfirm lagi).... then balik ipoh.... aku lak nak ngundi... huh... penat btoi... dengar crite boleh claim kat BN kalau balik ngundi... camne ek...

Ahad tu lak ada sedara kawin kat Kuala Dipang... then nk buat survey kedai jakel... rohaida nak mintak tlg survey rege langsir... then petang balik Kota Damansara... Isnin cuti... yeehaaa

BINGKA KU HANGUS


Yesterday morning aku dengan rajinnya bangun awal pagi n buat roti telur for my laling hubby and Hakimi... cicah dengan chocolate syrup.... habis satu buku roti tu diorang kerjakan...hehe.. My hubby cakap.... I sayang u lebihla kalau u bangun pepagi cam ni buat brekpes.... Ni yang teruja ni nak buat brekpes lagi .....

Malam after class aku rasa penat but berkobar-kobar nak buatkan bingka roti untuk diorang brekpes pagi esoknya..... suruh hubby beli roti n telur.... nak buat mmg senang sebab aku dah biasa buat.... masuk oven.... sidai baju.... bagi Hakimi n Hazimi susu nak suh diorang tido... yelah dah kul 11 lebih.... tup..tup.... dengan aku n my laling pun tdo gak..... huhu.... dalam kul 3.15am... aku mimpi... Hakimi tanya... "Mama... kek dah siap ke?" terus aku terjaga.... memang sahih aku xtutup api oven... huhu... bingka ku hangus..... rasa nak nangis... tapi nak buat cmne...

This morning aku tgk hubby potong2 bingka tu and letak dlm tupperware... nak bw opis katanya... aku kata dah hangus la.... dia kata xpe... nak buat cmne dh rezeki dia mkn bingka hangus pagi ni.... sorry la my laling .... i tertidur... xpe katanya.... nak buat camne... i know you are tired... u nk buat ni pun dh cukup bagus.... huhu... sedih nya.... bila Hakimi tengok ..... mama nape kek ni macam ni... Hakimi xnak la makan... Hakimi takut sakit pelut... Hakimi makan cheese je ye mama.... Hakimi makan 2 nanti Hakimi jadi tinggi..... huhu...sedih bangat.......