Friday, October 31, 2008

Kayanya Aku


Semalam balik keje aku terus masak nasi and sup ayam sebab Hakimi request since yesterday lagik.... OK mama tunaikan hajatmu ye.... Senang jek ... kejap je siap... "mama bila boleh makan ni..." "japgi la... kita tunggu nasi ni masak... jom kita pegi kedai" Aku nak buat kek coklat but susu cair lak dah abis... isk bawa Hakimi pegi kedai dah tentu kene bayar tol....
Sampai je kedai... aku amik susu cair dulu... chocolate chips... "Mama abg nk Ryukendo" "Isk... mama xde bawak duit byk.... Ryukendo tu mahal.... abg beli je la mende lain..." "Oklah abg nk koko crunch yang ada batman ni..." "La kat umah kan ada lagi koko crunch... abg beli coklat nak..." "yelah yelah... nak itu lah.." Dia amik kitkat.... Masa nak bayar... "eheh mama ada telefon spiderman... abg naklah..." "Nak telefon ... xyah coklat ok x?" "OK..." "abg amik yg spiderman adik amik yang pohh... kalau beli satu nanti gaduh..." Masa kat kaunter cashier tu ckp "byknya mainan... ni kakak ke abg..." Hakimi jawab " Nama saya Ahmad Iman Hakimi..." "oh abg... rambut mcm pompuan..." Lepas masuk kete Hakimi ckp... "Apala org tu... adake ckp Abg ni pompuan... Abg ni ensem... Abg nk rambut panjang macam Fezal Tahir...kan Maa" apa2 aje la....
Lepas tu terus buat kek... then suapkan deme makan nasi.... Deme berdua sudah bedal semua nasi and lauk.... Lapor le aku... "Mama... pandai betoi mama masak... sian mama xdpt mkn..." kembang jap lubang idung... "Mama telefon ayah.." "Hello ayah... abang dah dah makan nasi ... banyak... abg makan 3 kali ganda....hahhahah... Ayah... Mama beli telefon baru.." "Mama beli telefon baru?... oooiiihhh kayanya mama" "Yeee mama mmg kaya... mama ada byk duit... td mama beli telefon.. abg satu adik satu... oklah ayah... nanti ayah beli burger untuk mama sian mama xmkn lagi.. abg dgn adik dh abiskan nasi laaa" "Ok.. japgi ayah blk"
** Muahahaha kayanya aku..... siap boleh beli 2 handphone dlm sehari... Tapi diorg berebut nk henpon Spiderman jek... yang pooh tu deme xnk... isk ingat beli 2 xgaduh... gaduh gak rupanya...

Tuesday, October 21, 2008

Gila-gila remaja

Masa tgh drive nk pegi keje... aku bukak Hotfm... mmg selalu pun layan Hotfm pun... This morning punya topik mmg best... Kenangan thn 1980an... Ada sorang caller tu dia bukak cerita pasal cerita Gila2 Remaja... masa dulu sume nak jadi Azroy... hehe... skrg ni sume dah jadi Boroi...muahaha... Masa memula Kristal nyanyi lagu tu aku bgtau Hakimi lagu ni Degawan yg nyanyi dia xpercaya but then ada satu iklan tunjuk muka si Kaza baru dia percaya tp mcm bengang2 je sebab mcm tertanya2 blh ke si Degawan ni nyanyi...muahaha... But diorang pasang lak lagu Memburu Impian Original Version nyanyian Kaza or Degawan.... Layan best le pulak pepagi ni... Dan tak semena-mena otak aku ni pun mula mengenang kembali zaman aku masih budak-budak dulu... maklumlah, masa filem ni melatop , masa tu zaman remaja tengah gempak dengan rock kapak. Memang Nostalgia cerita ni... dengan motor scrambler dan kasut Nike high cut ...fuh ....Aku minat betul kat filem ni. Ianya adalah arahan Hussein Abu Hassan (Ayah Faizal Hussein) dan diterbitkan pada tahun 1984. Filem ni memang best, lebih best jika nak dibandingkan dengan cerita KL Menjerit, Janji Diana atau filem-filem baru sekarang yang melibatkan remaja, lumba motor dan sosial remaja.

Monday, October 20, 2008

Last Class

Cepat betoi masa berlalu.... this week will be my last week of classes...next week dah start exam...huhu.... This week are going to be hectic
Isnin - Kelas Pengurusan Islam (Dpt kerimak) & Oral Test Mandarin... Laoshi.. wo pening laaaa
Selasa - Xde kelas but my parents are coming
Rabu - Heni punya convo kat UPM. Then petang ada kelas Datin... huhu.. macam malas tapi kena gak pegi.... kot2 ada graded assignment
Khamis - Ada kelas BEL... nak kena antor asgmt... boleh ponteng tak gamaknya... nk pegi carik meja makan kat Ikea la rasanya...heheh
Jumaat - Test Maths.... kene dtg..
Sabtu - Gathering dgn Rockensteiners kat OU, Masak, Kemas Umah
Ahad - Ingat nak buat Open House... Invitation nnt la ek...
Isnin - Mesti penat gler... kemas umah then Tdoooooooooo
Sekian update utk jadual minggu ni... Sekian terima kasih.

Friday, October 17, 2008

Dialog Hakimi

Hakimi masa kecik...

Hakimi di hari ini.....

Dialog malam tadi.....
  1. Tengah aku kemas2 tempat tidur.... tiba2 Hazimi nangis.... "Abang... nape kaco adik...kan dia dah nangis...ish abang ni..." "Mama bukan salah abang.... abang tengah korek hidung... adik yang jatuh sendiri..." "Adik... meh sayang... abang ada jgn nangis ye... meh sini meh... tido kat peha abang..." "Erkk"
Dialog pagi tadi.....
  1. "Mama Abang takut... ada hantu.." "Mana ada hantu... tu la tido xbaca doa tido" "Tu la si Walis (Waris - Kekasihku Seru) tu dtg kat Abang... dia dtg dgn Mama Kecil...." isk ni kes smlm tgk citer tu la ni.... "Allah humma bariklana...." ""Eh itu doa apa..." "Alamak Abang tesilap la mama... Apa la mama ni... itupun xtau... Allahummabismikayaamut.... baru btoi" La aku pulak yg xbetoi....
  2. Masa aku tengah gosok baju keje.... "Mama, kenapa ALif tu dia xde Opah... Abang ada Opah..." "Alif ada Opah tapi dia panggil Opah dia Babah..." "Abis tu kenapa Abang panggil Opah... Babah tu Opah Abang ke?" "Babah tu Opah mama... bukan Opah Abang... Babah tu moyang Hakimi dgn Hazimi... tu sebab xpanggil Opah tapi panggil Babah" "Abis tu kenapa Ci dgn Haziq panggil mama Aunty Ayong... tapi Alif panggil Mama Ayong..." "Ye la... Ci dgn Haziq tu anak sedara mama... Alif tu sepupu mama" "Apa pulak... Abang dgn Adik la anak Mama" "Isk Abang ni... nnt la mama draw salasilah keluarga nanti mama cerita ok..." "Salasilah tu apa mama..." "Ala Abang ni... nanti la mama nk gosok baju...." "Ish mama ni... xpaham-paham..." Erk... aku lak yg xpaham.... huhu
  3. Masa bukak pintu nk pegi keje.... ada sorang pakcik ni nek beskal.... "Mama pakcik tu nak pegi mana?" "Dia nak pegi keje..." "Pakcik tu dah tua la mama... mana anak dia..." "Anak dia pegi keje jugak..." "Isk.. apa la anak dia... pakcik tu kan dah tua... suh la pakcik tu duk umah macam Tok tu duk umah je...." "Pakcik tu kene keje...." "Dia keje sbb nk duit ke mama?" "Ye la... xkeje macam mana nk makan, nk bayar duit api, air..." "Mama... nanti mama keluar la sikit duit tabung haji abang.... bagi kat pakcik tu sikit... dia nak pakai duit... abang boleh carik lain..." Hmm.... terus aku peluk Hakimi... Dia baru 3 thn tapi dah boleh fikir mende2 mcm ni.... Budak zaman sekarang...
  4. Keluar umah ada puntung rokok... "Isk ni rokok ayah la ni.... pengotor betul... buang rata2... nanti ayah balik abang marah ayah... Abang dah bgtau dah merokok tu bahaya... ayah tu xpaham paham...kan mama" "Betul3" "Mama ni macam Upin & Ipin la....heheh

All time favourite....

  1. Bila orang suh Hakimi buat sesuatu dan dia malas nk buat dia akan cakap... "U hope my dear U hope"
  2. Bila orang ckp jangan buat camtu camni dia akan cakap... "Timkaiyaaaa"
  3. Bila orang ckp tak boleh dia akan cakap... "Kenapa.....huuuu" kdg2 sambung "Ane nk teh tarik 1... "
  4. Bila org ckp xboleh dan dia xpeduli dia akan cakap... "Nak jugak....." "Nak jugakkkkkkkkk"

Tuesday, October 14, 2008

Beraya di Rumah Ummu Hani

Last Friday ada kelas Maths.... Cik Saliza our lecturer... buat 3 kuiz...huhu... ni this week ada lg 4 kuiz...huhu.... abis kelas kami sume dijemput ke open house umah Ummu di Kuang.... As for me.... aku balik dulu mandi and then bawa sumer askar2 aku termasuk la Captain dia skali.... Makan best... nasi.. lauk apa ek... sambal tumis udang, sayur campur, daging and ayam lupa ar masak apa... satay... kek... mcm2 laa.... sedap..... so kita layan gambar je la ek... makanan dh selamat dah...heheh
Halloo everrybody... welcome to Aunty Ummu house....muahaha

Betul..betul..betul...

Tengok camera....senyum....

Ayu, Kayroll, Ummu, Effi, Fairuz, Kak Yan, Manja, Ida, Fina, Ila, Safuan

Syafiq yg xjemu2 mengorat Cik Saliza mlm tu.... Ummu apa kacau line...

Ni apa kes...sumer xready lagik..

Adik ni minat tul turun naik tangga...huhu

Candid.... Safuan.... kita minum dulu

Ayu, Kak Yan, Cik Saliza, Ummu, Fairuz, Effi, Manja, Ida, Amri, Syafiq, Ila, Safuan

Ni mesti Kayroll.... suka nor amik angle tepi...hehhe

Say...Darlieeeeee.......

Manja, Ila, Ida, Fina.... memang berposing aje keje deme mlm tu...

Adik jatuh... sebab noti2 sgt....

Mama... Uncle Fezal kalau amik gambar suka jerit mcm ni....hehe
Kan Abang dah kata abg ni mcm Uncle Fezal...hehhe

Posing jgn xposing....

Ni la 3 orang lelaki yang tergila-gilakan I....muahahaha....

Posing lagik dik... posing...

Apa sembang seronok sgt tu..... Cik Saliza, Ayu & Kak Yan

Friday, October 10, 2008

Playstation

Ni balik kenduri abang Nas... deme xnk tdo... pg layan PS2

Aksi Hakimi atas pad...

Hazimi pun menari atas pad dia sendiri...

Majlis Perkahwinan Abg Nas (Belah Pompuan)

3/10/2008 My cousin Abg Nas kawin.... Majlis kat Tapah... pagi tu nikah then lepak kat umah sewa dia di Kampar.... rumah besar sewa RM270 jek siap ada kitchen cabinet lagik...huhu....
Malam majlisnya buat kat Dewan apa ntah kat Tapah tu.... so layan la gambarnya ek....
Lepak jap sebelum minum kopi...

Apala yg deme buat ni...

Ayah Yang & Mak Yang

Mama, Heni & Abah

Izral (Belakang), Wan, Haziq, Alif & Muqri

Hazimi nangis xnk orang...

Alif cuba menenangkan Hazimi...

Sape ni ek... macam penah tgk... Inila agaknya Hazimi fikir...hehhe

Hazimi yang langsung xnk berenggang...

Haziq....kembangnya idung....muahaha

Berkumpul depan dewan...

Tok Cho, Pah Cho, Pah Chu & Yan

Cik G, Tok Cho & Pah Cho...

Posing jap

Masa baru sampai ke Dewan...

Menunggu pengantin

Cenderahati dari pihak pengantin..

Heni....

My Family....

Izamin, Izham, Izwan, Izral, Ayah Yang & Mak Yang

Wani, Kak Yong & Dina

Abg Fahmi...

All the VIP yang akan menepung tawar...

Pakcik Jay Jay, Abah & Mama kat tpt VIP

Jaja, Nurul, Fairuz & Farah

Hakimi dgn rambut Naruto yang xjadik... sebab rambutnya halus sgt...

Ayah Chu & Alif

Mak Chik & Ayah Chik

Ketibaan pengantin...

Pengantin bersanding di atas pelamin

Tau x... tempat ni xleh nk pusing... tension jek....huhu
Jaja... dah lapor ke...hehhe

Makchu... nangis ke... Aunty n Bapak.... Parents pengantin lelaki

Pengantin nak potong kek...

Gambar Sedara mara....

My family & Pengantin.... Hakimi... dah turun stage....

Sedara-mara ... ramai sgt nk buh nama...

Isk... Hazimi dah mengantuk ke....

Heni, Hakimi, Me, Pengantin, Dina, Fairuz

Abg Fahmi, Hubby & Pengantin

Muqri, Haziq wif Pengantin

Hubby & Abg Nas

Last pose from Hazimi.... that nite