Thursday, January 21, 2010

Citer interview


Rin receive 1 email... so kita kongsi sesama ye...

Ni aku jumpa dalam blog someone yg xpuas hati utk satu interview.
Org ni bakal grad dlm AI. Aku saje letakkan kat sini utk kita
renung-renungkan bersama.....

Baik. Aku rasa seperti mau bunuh orang.

Pernah baca posting aku tentang abang panda yg drive lexus?

Alkisahnya, aku ke pejabatnya, untuk interview kerja. Bersiap sekadarnya
dengan sepasang baju kurung, memakai sedikit lipstick warna pink. Pendek
kata sesimple yang mungkin.

Yang penting adalah portfolio. Dimana portfolio inilah senarai sistem yg
pernah aku bangunkan. Tak banyak, tetapi cukup untuk meyakinkan aku punya
kemahiran php.

Sampai saja dipejabatnya, aku dapati ada 8 candidates yg tgh tunggu turn.
Dan aku punya turn. Dan aku tak nampak abang panda itu.

Sempat aku berbual dengan candidates yg lain. Semua pun apply post junior
programmer. Dan hati aku agak senang bila candidates yg lain nampaknya
sumanya fresh graduates tanpa portfolio. Bermakna aku punya sedikit
kelebihan kerana yang lain belum pernah bangunkan sebarang sistem.

Aku pun masuk untuk sesi temuduga. Dua orang interviewer adalah perempuan,
dalam awal 30-an. Dua orang lagi lelaki. Mereka membelek2 resume aku dengan
muka yg agak kurang berminat. Yang menghairankan, mereka langsung tidak
membelek portfolio aku.

Dan, inilah saat yang tiba2 membuatkan aku berang. Apabila salah seorang
interviewer berkata kepada aku..

?°Sory ye dik. Kami tau adik ni bwk portfolio sendiri. Tapi company ini
lebih prefer org yg slim, presentable. Why not u kurangkan berat badan n
try again,?± Sambil tersenyum sumbing.

Kepada Nurul Fatheha Zainal Alam, a.k.a interviewer yang tidak beradab.
Saya tahu anda baca blog saya. Jadi sila baca dengan teliti.

Sebab kenapa orang Melayu tidak maju adalah kerana wujud golongan
berfikiran jumud seperti anda. Sejak bila programmer perlu secantik miss
world? Adakah anda cuma mahu programmer yang tidak menutup kepala, dengan
rambut perang seperti bulu beruk terkena clorox, dengan berpakaian skirt
pendek menampakkan betis besar tiang letrik dan berbaju ketat menampakkan
perut boyot seperti anda? Atau programmer yang mengenakan mekap tebal
seperti mak nyah, memantis kening senipis mungkin dan cuma tahu pakai
visual basic?

Maaf, jika bahasa aku biadap.

Tetapi terima kasih kepada abang panda a.k.a Encik Fawwaz kerana
menjanjikan aku post junior programmer sebaik sahaja aku grad, keesokan
harinya setelah aku tinggalkan portfolio aku kepadanya. Tetapi Encik
Fawwaz, saya tidak mahu bekerja di syarikat anda dengan manusia yang tidak
tahu adab. Dan tolonglah update staf anda dengan current programming
language. Sesungguhnya untuk bersaing dengan company lain, simpanlah VB yg
sudah berhabuk itu.

Noktah. Itu prinsip saya. Maafkan saya. Saya tidak mahu bekerja di sebuah
software house yang stafnya berpakaian seperti pelayan kelab malam. Saya
harap Encik Fawwaz tidak tersinggung. Anggaplah ini satu teguran, untuk
memastikan kejayaan yang diraih adalah dengan keberkatanNya.


and bawah ni ialah reply drpd salah seorang interviewer yg baca blog org
ni.....


Aa'ha said,
March 11, 2009 @ 12:42 am


What the hell do you mean by your redish wording? You just so fuckin rude!
Let me say this;
U tak lulus temuduga dengan kitaorg sebab kitaorang dah buat homework pasal
you berdasarkan maklumat dlm resume yg u hantar seminggu sebelum interview
and we?¯all trackback ur blog.
we all rasa u ni islamic freak berdasarkan posting u dlm blog.
guess what? we all tak mahu org mcm u sebab u nanti bermasalah nak
accompany customer karaoke @ minum2. sebab u org kampung yg tak tau sosial
dan pakai tudung macam mak nenek!!
kalau u rasa nak keja dekat company besar u better jgn kolot sangat sebab
u?¯ll never make it dgn cara u ni.u perlu sedar u hidup tahun 2009 bukan
zaman nabi dulu!!
and thanx-a-lot sbb tak terima job ni becoz we all memang allergic dgn org
yg konon2 islamik mcm u.


apa kata u try mintak keja dengan masjid kat kampung you?? buat sistem
masjid ke?

chill?-?-?-.


7 comments:

blogresipi.com said...

Ohohoho?????? macam tu pon ade ke? sangat teruk orang yang memberi komen bertulisan biru itu. Semoga satu hari dia akan sedar.

Hezrin Ahmad said...

ye betul moga tuhan beri dia petunjuk... b4 its too late

azieazah said...

Biarlah Luncai terjun dengan Labu-labunya.. biarkannn...

ruchiano said...

selalu nya org yg allergic ngan konon2 islamic dan terlampau na ikutkan client dgn karaoke n minum ni baru dtg dari kampung.dan sgt la narrow minded.so ta rugi pun kalo takawan atau keje dgn dorang.

Hezrin Ahmad said...

aje nye ye...

Rynn said...

Fuh, hawat la wei, btw perlu ke u nak bangkit soal islamic ni (to the interviewer la), u x terus terang pun depan org yg interview tue, dah kena maki baru nak melatah, kata we dah buat homework la, track back la bagai la wei.

To the person yg kena temuduga it good choices not to work with them, kita ada prinsip so just stick to our prinsip, tak perlu la ikut org lain.

I kerja jgk dgn org luar negara ni, tapi derang respect your prinsip as if bila u kata u tak minum arak, derang hormat tue, so narrow minded la interviewer ni, tak pernah gi overseas & mmg org ulu la ni. Hehehe well said ruch, thank kak rin for the posting.

Hezrin Ahmad said...

no prob ryna