Monday, August 30, 2010

Our Anniversary

Arini xde mood betul la nak wat pape... house chores or masak or nak reka ayat utk blog ni... serius tahap gaban kemalasan yang melanda.... arini rasa macam nak baring n tidur je... and nak tau x... even Rin lupa yang my friend order kek anniversary nya yg ke lapan... i really thought its tomorrow.... huh... kena la juga gegas ke dapur and wat kek utknya.... ni duk dlm oven laaa.... insyaallah akan siap mlm ni juga ye... dont worry ye Kia...

Semalam Rin iftar di rumah Mak Yang kat Jalan U-Thant.... photos nnt la Rin update ye sebab Rin pakai camera cousin je... arini lak rasanya nak wat simple je sebab hubby xberbuka di rumah... ada meeting yang habis lambat and dia malas nak sangkut dlm macet and he decide to break fast kat opis je... one more thing... arini adalah 7th Nikah Anniversary kami.... rasa macam baru je...hehe... hopefully kami hidup bahagia hingga ke akhir hayat serta dimurahkan rezeki dan mendapat keberkatan dunia dan akhirat...AMIN

Sunday, August 29, 2010

Iftar 18

Semalam biasela still duk buntu lagi xreti nk masak apa.... huhu... round2 rumah org nk ngintai kot2 la ada idea nk masak apa...then i bertemula dgn blog ni... xyah la nk bgtau yg mana ye... dia wat donut pakai BM which is i sgt la berkenan nk cuba.... ok terus godek2 kat dapur tu and suh cik BM wat kije.... ish mcm cairgile je cmne ni...xpela kt ikut je la resepi...sbb mood derhaka xdtg smlm...isk... dh lps saje intai cik BM... perghhh... mmg xjadik.. adoooiii... tensen mak camni.... then kring2...kring2... telepon telepon berbunyi... ada haiwan dlm bahaya... eh...nyanyi lagu wonderpet lak.. (teponku mmg bunyik cenggini saje malas nk layan ringtone)... "helo... makcu ni... eh esok kamu dtg umah mak yang kul bpe... nak suh kamu wat buttered prawn..." "owh...esok kita ikut heni... pen keje.." "xpe sempat lg kot... mak yang ada kat umah makcu ni buka sini... makcu wat nasi ayam je...meh la buka sini" "huhu...pen xblk keje lagi laaa pape nnt i bgtau ye..." cm menarik je.... xlama pastu mr hubby pun blk... "B...makcu ajak bukak pose umah dia...jom pegi... i xtau nk msk pe... td ingat nk wat donut but xjadik.... lgpun pastu sy nk pegi beli brg sikit..." sms makcu... suh msk nasik lebih kami dh otw...muahaha.. so gamatla umah makcu smlm... and Rin pun kena msk buttered prawn...huhu... konon nk amik gambar sekali bateri habis daaa... so xde gambar la x ni ye... bebel je... then makcu nk tapaukan ayam.... tertinggal la pulak.... apa kami sahur... bgn... minum je... sebab hubby kata dia xnk mkn... so sambung tdo la... ni tgh wat tart shell.... tp asyik kena cukai dek Hazimi je ni...isk2... bila nak siap nya ni...huhu

Saturday, August 28, 2010

Iftar 17 & Sahur 18


smlm still xtau nak watpe for iftar... musketeers kata nak mee..... so wat la Mee Bandung....then ada lagi stok kulit wantan... watla wantan goreng... selalunya Hakimi xmkn wantan tapi semalam dia lak nak konker sume.... boleh katakan sume dia yg habiskan...itula dulu2 xnk cuba... stok dah habis and dia suh beli lagi and wat lagi arini...adoiii...

Mee Bandung Muar (resepi asli Muar)


BAHAN-BAHAN:-

1 kg mee kuning
10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
1 labu bawang putih (diketuk)
5 biji bawang merah
½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air
½ cawan udang hidup
Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
¾ - 1 cawan gula pasir
3 - 4 cawan air rebusan daging
1 sudu makan sos tiram
Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut individual preference.

Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)

NOTE:

Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam, so, janganlah masukkan tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan keaslian rasanya. Ramai orang yang pandai-pandai modify mee bandung Muar ni by adding sour ingredients. Itu yang spoil tu.

CARA-CARA:-

1. Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.
2. Pijarkan sedikit minyak didalam kuali
3. Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing
4. Masukkan sos tiram
5. Masukkan udang
6. Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat

Untuk menghidang (Mee bandung ni tak sedap masak in bulk, so kenalah "bancuh" sepinggan-sepinggan.)

1. Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
2. Panaskan kuah dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
3. Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
4. Masukkan kedalam mangkuk leper, telur letak diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka.

Wantan Goreng

BAHAN-BAHAN:-

Kulit Wantan
Sedikit isi ayam dikisar
sedikit lada putih
sedikit garam
sedikit daun bawang dihiris halus

CARA-CARA:-

Gaul isi ayam, lada putih, garam  dan daun bawang hingga sebati.
Ambil kulit wantan dan letak sedikit isi ayam.
Letak sedikit air dikeliling kulit wantan dan lipatkan membentuk segitiga atau ikut la bentuk yg disukai.
Goreng hingga kekuningan. Jangan guna api besar nnt xmsk lak ayam kat dalam tu.
Siap untuk dihidang.


Sahur lak hubby dah bgn dulu and makan nasi goreng telur je... Rin still xleh nak bgn sebab si kecik ni menyusu and xnk lepaskan.... huuhuu.. bila Rin bgn pun citer Nur Kasih  dah nak habis...ingat nak makan ubat je but hubby suh mkn sikit... nak makan nasi mmg dah xsempat... makan cornflakes dgn susu je la... gambar pun rin pinjam uncle google... ye la dah lambat xkan sibuk nk amik gambar lagi...huhu... adoiii... arini nak masak apa lak... xreti...xreti... penat la nk pk...

Friday, August 27, 2010

Iftar 16 & Sahur 17

Semalam patut ada kelas tapi rasa sgt penat then hubby lak kata xyah la pegi... kita buka sesama... huhu...mcm la xpenah buka sesama...hehe.. nak manja2 lak di bulan pose ni...huh... ate kek2 tu sape nak antor... xpe kita antar sesama la...ni kira buka luar la ni ek... saya cm xlarat nk masak dah ni... hehe... so kitorang gerak dari umah 5 lebih... normally dlm kul 6 dah leh sampai Shah Alam... but smlm sgt lah jem...huhu...menci2... dari Bkt Lanjan sampai la Shah Alam... kat Shah Alam tu mmg la jem... at last sampai utk hantar kek pun dah kul 7 lebih... mana nak iftar ni... kalo tanya Hakimi sure la dia nak KFC or MCD...huh... bosan... then I teringat satu Restoran yg xpernah lagi we all pergi... U all pernah dgr Restoran Malaysia Negaraku x? Restoran ni kepunyaan Datuk apa ntah lupa nama dia... apa yg menarik psl restoran ni... japgi ye kita bgtau...

ni la rupanya dari luar.....

nak makan kena tunjuk Mykad ye.... untuk entitle for RM2 food.... betul xtipu... kalo xbw atau xde  Mykad kena bayar RM6....

Apa yang u all akan dapat ialah 3-4 jenis lauk and air segelas.... murah kan.... lebih menarik...

lepas makan kena basuh pinggan sendiri ye.... macam kat umah lak...hehe....

Itula sebab kami nak cuba..... malangnye... kami tiba dah hampir sgt waktu berbuka..... restoran ni terlalu penuh.... huhu... len x je la... Hubby terus je ke 7E beli.....

air mineral


dgn Milo....

kami berbuka dgn air tu betul2 depan La Boutique Cafe Upin Ipin.... dah buka baru la we all masuk kedalam... masih ada kosong...

ni dia punya ramadhan promo.....

memula Rin plan nak makan Daging Black Pepper.... mcm best je... but

Hakimi lak order Nasi Lemak Ayam Rempah yang naluri seorang ibu kuat mengatakan yg he may not like the chicken.... so i ordered nasi goreng chicken chop (xjumpa gambo).... rupanya diorg xperasan i tick that one... bila sume org dh habis mkn baru la i mkn...huhu... xpe senang la Rin suap diorang....

Hubby lak order Nasi dgn Ayam Masak Merah..... sgtlah pedas.... lgpun cili dia cm xcukup masak so xberapa menepati la tekak kami ni.... tp Hazimi mkn gak dan dia juga mkn nasi lemak n nasi grg i....uih byk nye mkn... hubby order kopi o kaw sampai 2... dia xtau yg kopi tu satu je rm3...2 dah rm6...uih dah blh beli sepeket kopi.... bebel jap dia... katanya nk bukak Kedai  Kopi Lambor... kedai dia jual kopi 80sen je...huhu....adoiii...

me n Hazimi minum sirap selasih...sedapnya... dh lama xmkn selasih... hubby dh sengih tgk air sirap tu... then dia kata nk try la apa yg sedap sgt... katanya biasa je tp 3-4 teguk juga...hehe... suka la tu tp xnk ngaku je...huhu....

and sahur mkn roti sandwich lorrr... serius malas n xlarat rasanya nk masak.....

**sume gambar pinjam kat pakcik google sbb xbw camera... ada amik few photos dgn hp but card reader lak tertgl kat Ipoh... apa aktiviti arini...xde pape duk umah je.... hubby keje... ye la KL xcuti... dah la hubby keje nearby Bkt Bintang... entah kul bpe la sampai umah nnt sbb mesti jem ialah org Selangor turun shopping...huhu
 

Thursday, August 26, 2010

Penat der  wat kek arini... penin kek jap... hehe... yang ni Kak Na dari Shah Alam order utk bday kawan dia... next week pun Kak Na ada order lagi... huhu jap gi b4 kelas saya hantar ye kak...

Ada yg last menet cxl order.... sib bek Kak Fiza sambar terus...hehe... Kak balik kelas saya hantar kat akak ye...

ni lak 10 biji SCC baru je diambil Syukri dari Gombak.... nak watpe ni be byk2...tp dia senyum je.... penuh misteri ni...hihihi

Aktiviti Semalam

 
haaa semalam ada org order Marble Cake.... masa student dtg nk bljr wat choc.... kek duk dlm oven...mmg menggoda la baunye kan.... Cik Emi bila nak datang umah ni... kata suka bau bakery...hehe

Then dia Yus order gak 12pcs Roti Inti Ayam

Ni lak Yati student yang belajar choc smlm... dia sms kata lambat sebab sakit perut... xpe... sib bek dia sampai bila sume keje baking ku hampir selesai....... tekun Yati mewarna Choc Oreo.... Yati hampir2 pitam masa wat choc due to her stomach ache... huh... risau makcik..sib bek dia ok lps baring jap...

Dah tersenyum gumbira lps tgk hasil kerja tgn.... hehe.. kata Yati... raya ni xde kuih raya... wat choc je...hehe

Ni la hasil kerja tangan Yati semalam...

Iftar 15


dah akhir bulan.... poket bocor... makan loti lorrr..... hehe...
ni resepi.... lama dah Rin copy katne ntah dah lupa....huhu

BAHAN-BAHAN:-


400 g tepung roti
6 g garam
4 g bread improver
5 g bread softerner
80 g gula halus
11 g instant yis
1 biji telur gred A
190 ml air
30 g mentega
30 g shortening

CARA-CARA:-
Satukan semuanya kecuali mentega dan shortening kedalam mangkuk, uli sampai jadi doh, tambah shortening dan mentega, terus uli hingga doh jadi lembut, licin dan anjal. Rehatkan 10 minit, tutup dengan kitchen towel.

KAEDAH LAIN :-
Masukkan semuanya dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan tekan "on" bila lepas 30 minit, biarkan lagi 10 minit dalam breadmaker, kemudian keluarkan doh dan ikuti langkah seterusnya...

Bahagikan doh tadi kepada 16 bahagian. Letakkan inti di tgh.

Bila siap alihkan ke dalam dulang yang cupcake dan letak kertas cawan. Tutup dengan kitchen towel dan biar naik sekali ganda.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Keluarkan dari oven dan sapu dengan mentega semasa roti masih panas....
BAHAN INTI:-


2 biji kentang yang telah didadu
Isi Ayam dikisar
1 biji bawang besar potong dadu
2 ulas bawang putih cincang halus
1 camca teh serbuk lada hitam
1/2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa

CARA-CARA:-
1.UNTUK INTI :- Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan daun kari hingga wangi. Masukkan rempah kari, serbuk lada hitam (jika guna) bersama air. Masak hingga terbit minyak. Masukkan ikan tuna dan kentang, gaul rata. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak hingga kering sedikit. Angkat dan sejukkan.

**ekceli smlm ada order Roti Ayam so wat le lebih sikit.... sikit je.. 4 biji... 1 utk I, 1 utk Hazimi & 2 utk hubby.... Hakimi makan apa...

Dia makan nasi mentega dgn ayam goreng...hehe... sume tu dibedalnya... tinggal 3 ketoi je...huhu... then makan biskut oreo, cheese, minum susu, roti coklat 2 bungkus, roti gardenia 3 keping... isk perut apa tu...itupun duk ckp lapar lagi....huhu.... kejut sahur xnk lak... tp bila bgn pagi kita lak kena marah sebab xkejut dia sahur....huhu

Sahur kami sambal ayam je.... xyah la resepi ye... sume tau wat ni masih buntu... arini ada kelas...owh buntu2.... mau masak apa ni

Wednesday, August 25, 2010

Sahur 15

For our sahur Rin wat Nasi Goreng Cina dgn Calamari Ring je sebab masih buntu xtau apa nak dimasak.... baru bape hari dah bengong... agaknya macam ni la mama dulu kan duk pk apa nak masak untuk family.... skrg mama beli je sebab sibuk menjahit... ye la kang xsiap lak baju raya orang... lagipun diorang berdua je... nak masak pun rugi katanya.... rumah ni lak kalo beli rugi... satu xde yang nak makan sebab mostly bazaar food xleh nak diterima dek tekak... dua... kalo sedap lak... xcukup sure kena beli byk... ongkos nya.... kalo wat sendiri blh dpt byk...haha.. okla xleh nak sembang lelama... arini nak kena wat roti daging and kek marble utk Yus Prasarana... and ada student nak belajar wat choc....ish camne la rupanya Rin nak jadi cikgu ni...reti ke...haha.... nnt Rin snap photo ye...ekeke

Tuesday, August 24, 2010

Iftar 14

Seriusly arini xde idea langsung nak masak apa... huhu... kul 6pm masuk dapur... still xde idea..at last kuarkan puff pastry and paratha... kasik kuar sardin... godek2 jadila sume mende2 ni.. sume wat sikit2 je sebab kang wat byk takut xhabis membazir...hehe... alhamdulillah licin... ni tgh masak nasi... pun xtau nak masak pe... rasanya nasi goreng je....hehe

Strawberry Danish

Puff Sardine

Paratha Puff Sardine

Mini Choc Chip Pizza... Hakimi n Hazimi purposely letak chips lebih...

haa nampak tak buaian ni... mmg selalu ada la sorang tarzan duk gayut.... lepas maghrib and ayah pun dah ke masjid untuk terawih... terjadi la satu accident.... sape yg accident

haaa ni la tarzan tu... yess its Hazimi... tangan abang duk enterprem jap...

teruk la gak luka... xmo la pulak letak ubat... darah mmg la mencurah2 keluar...

dah la terbaring je sang hero..... sakit tu... aman kejap rumah ni... tp kejap je... ada la dlm 10 minit..... and apa dia buat skrg....

 
jadi tarzan semula... and kat tempat yang sama...huh xserik langsung... 


maa cik nk lun..... (dia nk turun la tu)

 
poyo je abg nk posing gak kat situ...

si dempam suka nor menggigit...ish...

Sahur 14

Semalam Hakimi xpuasa means dia kena la tidur bilik dia...... he is ok to sleep there cuma dia ni amatlah penakut... so si adik kena la teman... but si adiknya lak sibuk nk tdo dgn mama.... then hubby tdokan deme dulu baru hubby masuk tdo.... rasanya kul 2am Hazimi dah dtg bilik kami and start membebel... xtaula nape dia xleh nak tdo and kaco we all ni nak tdo... sama la dgn si kecik pun xabis2 nak menyusu... padahal dia nk mengebm jer...huhu.. kul 4am Hakimi lak nangis2 kat luar bilik... rupanya Hazimi tutup and siap kunci bilik lagi... dah xdpt nk masuk lagi menjerit la si abang kat luar yang gelap tu... mama gak kena bgn... Hakimi walopun nangis beriya... masuk bilik leh terus je tdo... Hazimi xjuga tdo... mama pun bangunla prapare sahur... normally kita iftar dgn mee n sahur nasi...arini kasi tukar oleh sebab iftar dah mkn nasi, for sahur kita mkn mee lak.... the different time prapare sahur x ni ialah ada peneman i kat dapur... pok pek pok pek mulut pelat tu... "Mama cak mi.... owh ma cak mi...mmm dapnye... mama wat pi ayah...owh cik nak pi..." (versi translate-mama masak mee ye...owh sedapnye mama msk mee... mama buat kopi ayah... mama Hazimi nk kopi...) sebenarnya Rin Wat lebih sup untuk Nasi Ayam... so tambah fishball and mee kering... dah siap Mee Kering Sup.... makan lak dgn sambal kicap... licin...