Monday, August 16, 2010

Iftar 4 & Sahur 5

Last Saturday ada Siti dari Sentul order apam dot2 and cream puff... entah apa la duk dalam pale otak ni... leh lak resepi lain yg Rin wat.... then ada lak hal yg xdapat nk elak and xsempat nk wat order dia... cepat2 bgtau Siti... sib baik la dia faham... sorry ye Siti maybe next time... nak wat apam pakai resepi apam balik  ni la jadi nye sib bek sikit je... tapi Hakimi tetap suka... dia la yg menghabiskan... dah 2 hari xde nasi terasa lak nk makan nasi... so wat la 2 lagi lauk.... sin bek la I masak nasi rupanya en hubby dah kebulur nasi.... hehe...dapat lak resepi yg dia suka... mmg licin le...

Then tgk Kak DJ wat Dori Bakar.... nak wat gak..... Hubby n Hazimi mmg la suka sgt2.... len x leh wat lagi... resepi... jap ek tp Rin dah adjust sikit mengikut stok yg ada..ehehe... cnp ye kak DJ

Bahan-bahan :

Isi ikan dori / fillet
Kicap pekat
Kicap soya / kicap cair - rin xletak
sos lada hitam @ serbuk lada hitam - rin pakai sos lada hitam je
sedikit serbuk lada sulah
bawang merah (dihiris dadu)
sedikit hirisan daun ketumbar - rin xde so rin letak daun bawang je
sedikit madu
Rin tambah sedikit serbuk oregano
sedikit garam
sedikit minyak zaitun @ minyak masak - rin letak mentega
 
Cara-cara :


Sediakan pinggan/bekas tahan panas. Susunkan isi ikan di dalamnya.
Satukan kicap pekat, sos lada hitam, kicap cair dan madu di dlm satu bekas. Kemudian tuangkan ke atas ikan. Ratakan.
Hiaskan dgn daun ketumbar dan bawang merah.
Letak sedikit lada sulah dan garam dan akhir sekali minyak zaitun/masak.
Kemudian bakarlah selama 10-12 minit pada suhu 180C.
Setelah masak, hidangkan. Boleh juga bubuh jus lemon atau limau kasturi jika suka.

Then wat sambal tumis sotong kembang... xyah la resepi ek... sama je macam sambal tumis biasa...

No comments: