Monday, August 16, 2010

Iftar 5 & Sahur 6

Wwahhh smlm the very the busy ooooo... bgn pagi je kemas2 umah sikit then terus kasi mandi sume musketeers... dkt2 kul 12 terus ke The Store beli pampers... then ke LMC beli brg2 kek... then ke Bagus sebab ada brg yg xde kat LMC.... nal BWY mmg la xpyaha nk dekat ye.... mesti crowded gle... so lupakan je... then singgah umah my sis in law utk solat zohor...tp lama la gak kitorg kat sana... hazimi siap sempat kidnap org tu punya donut choc utk jualan di bazaar ramadhan... dia jual byk lg jenis kuih... alhamdulillah ktnya hari2 habis...  siap dpt bw bekal utk iftar lagi... hehe... then terus ke Tesco yg baru bukak  kat near my house... besar gak... ikan pun segar2... ok next time leh dtg lg... amik itu amik ini.. beratus gak adoii zaman skrg ni tinggi betul expenses... ni yg malas nak kuar.... ok poket udah tirih kata org Perak...or duit dah habis... apa lagi xreti2 nk balik...hehe... balik je terus berperang kat dapur...

ni dia donut choc bekalan dr my sis in law.... ada gak dia bagi karipap, bingka n kuih seri muka but lupa nk amik gmbar...

goreng fishball and wat wantan goreng... sebab byk keje nk kena wat so inti dia rin guna crab meat je...hehe... malas n xsempat rasanya nak wat inti...

dah  lama xmkn chee cheong fun... masa kat tesco tadi hubby jumpa lak terus dia suh buat... for me a bit keras la walaupun rin dah kukus dulu chee cheong fun tu... maybe sebab dah lama kot... kalau kat Ipoh dulu Rin mmg kenal apek yg jual ccf tu... kalau nak order one day earlier then baru dia wat... so sgt fresh laaa... owh i really miss that.... rin ada resepi utk wat sendiri the ccf but sgt la renyah nk wat.... sgt malas... arwah tok rin mmg suka sgt ccf ni... dulu2 ada one old couple melayu akan jual ccf ni masa bulan ramadhan kat kg temiang, ipoh but dah 2 thn xde... dgr citer the husband dah past away... owh miss that...mmg dari kecik rin dah makan ccf ni... masa mula2 kawin i introduce la this ccf kat hubby memula dia xnk mkn katanya chinese food xbest... suh cuba.... then terus jatuh chenta... pernah dulu open house raya rin wat ni... mmg la terhangat di pasaran... siap bdk2 opis suh wat lain bawa ke opis...hehe...

Ni la rupa ccf tu.... sedap makan dgn fishball and wantan goreng... nak resepi... senang je

BAHAN-BAHAN:-

2 bungkus chee cheong fun
2 bungkus taucu manis (warna merah)
sedikit cili kisar (rebus cili dulu sebelum dikisar)
sedikit air suam
3 ulas bawang putih potong dadu
sedikit minyak
sedikit kicap cair
sedikit bijan
sedikit bawang goreng
sedikit cili jeruk

CARA-CARA:-

Panaskan minyak. Goreng bawang putih hingga garing dan ketepikan. Kita perlukan minyak gorengan tu juga so xpayah la nak asingkan bawang putih dan minyak tu.
Satukan taucu manis, air dan cili kisar. Tak perlu masak sos tu.
Letakkan minyak and bwg putih tu atas ccf.
Letak sedikit kicap cair, sos, bijan, bawang goreng n cili jeruk.
Siap utk dihidang.
Rin juga sempat siapkan choc box utk Heni... katanya nak bagi kawan

dan juga siap Kek Kukus Evergreen utk dijual di JPJ....

Sahur... masak sambal tumis telur je....

2 comments:

Yat Maria said...

Rinnnnn... ishhh tgk ccf selera lak ah...lama tak makan...

Hezrin Ahmad said...

kak yat pun pandai mkn ccf ek... best kan... xramai malays yg tau mkn ccf ni...