Wednesday, August 18, 2010

Iftar 7 & Sahur 8

Semalam wat bahulu kukus mekar tapi wat separuh adunan je... maleh nak wat byk takut membazir... Hakimi n Hafizi mkn byk...alhamdulillah 1st time wat pun bahulu ku ini tersenyum je sume...hehe... yang ni versi kecik-kecik.....time tgh rajin

BAHAN-BAHAN:-

200 g gula halus

300 g tepung gandum
3 sb susu tepung
1 sk baking powder
1 sk ovallete
220 ml susu segar
2 biji telur - A
sedikit esen vanilla
1 sk pewarna merah jambu

CARA-CARANYA:-

Satukan kesemua bahan2 kecuali pewarna merah dan pukul hingga sebati dan pekat.
Ambil 1/4 bahagian adunan dan warnakan merah jambu.
Bubuh adunan plain kedalam acuan yg beralas cawan kertas dan bubuh sedikit adunan merah di atasnya.
Kukus selama 10-15 min atau hingga mekar.
Yang ni lak versi beso... udah maleh... hehe


Buat Prawn mee sebab terberkenan kat dapur kak Yat...hehe... mmg best la kak Yat tp tertawar ckit... tp okla jgn termasin ye dak.... tp abis licinnnn.... Kak Yat mintak izin CNP ye...

Prawn Noodle ~ Source: mekarmewangi.blogspot

BAHAN-BAHAN:-

Flat noodle secukupnya - Rin pakai mee biasa jer sebungkus
300g udang ~ Asingkan kulit udang & sedkit isi untuk dibuat stock
Rin tambah fishball sebab budak2 suka..
4 ulas bawang putih ~ Crushed
2 biji bawang besar ~ kisar
1 1/2 sudu makan cili kisar
Sedikit gula batu - xde... rin buh gula pasir
Garam & perasa
Minyak untuk menumis

Bahan sampingan

Taugeh ~ dicelur - xsuke taugeh... so xletak..hehe
Sawi bak choy - xde
Daun sup & daun bawang
bawang goreng

CARA-CARA:-

Rebus kulit udang bersama sedikit isi udang dgn 1 cawan air selama 20 minit & renih.

Apabila sejuk kisar hingga hancur, tapis & ketepikan
Tumis cili kisar sampai terbit minyak, masukkan bawang putih & tumis sebentar
Masukkan bawang kisar & tumis hingga wangi
Masukkan stock udang dan air (ikut banyak mana mahu kuahnya)
Masak 10 minit lagi
Masukkan udang, garam & perasa..
Masak 5 minit lagi & tutup api..

Tapi aku meandai sket..Aku goreng udang ngan bawang putih & sedikit udang kering kisar. Aku goreng udang hingga udang kering garing & ketepikan. Bila hendak menghidang, baru aku letak udang atas mee & siram kuah udang ke atasnya.. Sayur sawi pun aku masukkan kat gorengan udang tadi & bila hendak hidang baru aku letak atas mee... - Rin pun wat style Kak Yat...

Ni lak suppose to be our lauk sahur.... telur masak kicap... but hubby balik terawih dah makan.. then sume makan... licin... sahur..... sahur minum susu jer.....huhu...nak resepi... xyah la... buat cm biasa je cuma rin tambah lada hitam...


No comments: