Thursday, September 30, 2010

Kak Nurin

Memula Kak Nurin order 5 SCC...then tambah lagi 1...so sume skali 6SCC le... kawan2 order katanya... tadi time lunch dia amik kat lobi... nape xnaik atas... mek se ni takot nek lif...hahaha... neway tq kak

Demam

3rd Musketeers demam..... owh... satu keje pun xleh nak buat... nak memerap jer... sib bek la SCC sume dah siap... cuma nak ltk topping je lagi... huhu... tapi 70 tart lak waiting.... masa Rin mandi nak solat zohor tadi pun dia punya melalak... macam kena dera..... huhu.... lunch... Hafizi xminum susu.. air lagi la xmo.... hubby tlg call 1300131300..... haaa makan dabecibede (double cheese burger)jer yer..... bubur nasi selalu dia suka... tp xmo lak... fries nak... dgn mcchicken... huhu...bdn dia msih panas... dah check temperature...38.... owh macam mana nak pegi kelas ni...xkan nk monteng lagi....

Wednesday, September 29, 2010

Terima Kasih

Di kesempatan ini Rin nak ucapkan ribuan terima kasih kepada saudara mara dan rakan-rakan yang sudi datang memeriahkan majlis bukak rumah merangkap panas rumah tempohari... terima kasih pada Dan sebab tlg belikan lemang...walopun sebtg mentah...huhu... Heni, Makcu, Ani, Mak Yang, Wani yang sudi membantu... I sayang u ollss.... Mak Yang sayang lebih sebab bawa Badaks...Makcu jgn marah ye... majlis bermula lewat sikit sebab hari hujan... ustaz Yusof terima kasih sebab tlg bacakan doa selamat dan talkin.... Siti and mak...nnt kita jumpa lagi... menu aritu... Rin cuma wat Mee Rebus Tulang, Bihun Goreng Singapura, Rendang Ayam wat makan dgn lemang, ada Putri Mandi, Pizza hanya utk yang dtg awal, memula Rin nak wat Chocolate Moist Cake but memandangkan ada seorang hamba Allah yang dah order 5 biji SCC dan kemudian xdpt dihubungi... so cxl ler... jamu deme SCC je.... air lak wat Air Jimi Asmara, Kopi Kampung and Ahmad Tea with Lime.... alhmadulillah lebih kurang 80 orang yang menghadirkan diri... yang sesat larat pun ada... tapi sampai juga...tapi ada gak yg xsampai2... huhu ntah kemana deme... makanan pun sume licin... alhamdulillah xde pembaziran.... so terima kasih sume.... nnt2 dtg lagi ye.... owh ye... seperti biasa... xsempat nak snap any photo sebab sgt2 bz...

Baru nk update

Ieda dr Kg Subang order 2 SCC 

Kak Fiza dari USJ order lagi 6 SCC

Menu last week... udang n sotong tempura... xyah resepi la ye...rin pakai ready made tepung tempura je

Ayam goreng yogurt ni menu berbuka semalam...resepi dari Love.... CNP je ye

YOGURT FRIED CHICKEN (YFC)


Ingredients :~

(A)
1 whole chicken ~ cleaned and cut into medium sizes, drained.
1 cup/250ml plain yogurt
6 garlic cloves ~ finely pounded
2 inches ginger ~ finely pounded
1 tbsp paprika powder
1 tbsp cayenne powder
salt to taste
2 sprigs of curry leaves

(B)
1.5 cups wheat flour ( u may also add some rice flour)
1 tsp baking powder
1 tbsp cayenne powder
1 tbsp paprika powder
a pinch of salt
lemon juice (optional)

cooking oil

Cooking Methods :~

In a large bowl, marinate chicken together with all ingredients (A). Leave it aside for about 2-3 hours ( may also marinate overnight).
Once marinating time is over, mix together Ingredients (B) in another large bowl..(u may also use a ziplock plastic bag for this).
Meanwhile, heat oil in a wok. Make sure it's hot enough to fry (not smoky).
Place marinated chicken pieces in the mixed flour, coat well and deep fry in oil till cooked. (if using ziplock plastic bag, put mixed flour in the bag..then add chicken pieces, zip it and shake well).
Once cooked, remove chicken from wok, drain excessive oil. Squeeze some lemon juice over the fried chicken (optional).
Yogurt Fried Chicken is ready to be served!

* the use of paprika and cayenne has been adjusted to my preference...u may add/ less the quantity. 
 
Siakap Bersos Tomyam


BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ikan siakap

1/2 caw tepung serbaguna
minyak utk menggoreng

Bersihkan ikan dan keringkan.
Celup ikan dlm tepung serbaguna dan goreng hingga garing.
Toskan dan letak atas piring.
Bahan Cincang Halus:-

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah

Bahan Dihiris Halus:-

2 btg serai (hiris nipis)
2 helai daun limau purut
4 - 5 biji cili padi

Bahan-Bahan Sos:-

2 camb cili kisar
1 camb sos tomato
2 camb sos plum
2 camb gula pasir
2 camb sos cili
1 camb jus limau nipis
1 camt kicap manis
1 kiub tomyam maggi

CARA-CARA:-


Panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris dan garam.
Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.


Sotong Cili Api...menu semalam


BAHAN-BAHAN:-

500g Sotong
1 genggam cili padi
2 biji cili merah
2 labu bawang besar
1 batang serai
sedikit lobak merah dihiris
garam secukupnya
sedikit gula utk balancekan rasa pedas

CARA-CARA:-

Setelah sotong dibersihkan, ketepikan. Semua bahan-bahan lain ditumbuk tetapi jangan hancur. Tumis bahan2 ini jangan sampai garing. Masukkan lobak merah. Kemudian campurkan sotong tadi kedalam tumisan ini. Siap untuk dimakan.

Tuesday, September 28, 2010

Semangat yang hilang

not sure why but semangatku hilang.... xde mood nak wat apa pun....

Friday, September 24, 2010

M.E.N.G.E.T.A.T.

Oleh kerana diriku ini xberapa nak OK smlm...projek mengetat bermula agak lewat... lps hubby blk keje ada few things nak dibeli... so kami sume kuar laaa.... arini sume musketeers pakai jubah siap pakai kopiah... yang Hakimi siap bawa tasbih sambil berzikir...sebab katanya cita2 dia nak jadi imam muda.... huhuhu..cita2 dia bertukar hari2...huhu.. then masa kat lobi bawah tu the Maintenance Manager tu tegur Hazimi but biasa la Hazimi kan menyombong dgn org yg dia xkenal... salam pun xmo... yang Hakimi ni siap bagi salam and then hulur tangan kat Manager tu and ckp Selamat Hari Raya... sebab terharu... terus je deme dpt duit raya RM10 sorang... eh byk nye mamat ni bagi... macam la kenal sangat... duk senyum2 gitu je..xpenah ckp pun... tp org dah nak bg... amik je la kan...hehe... then pegi Bakery dulu...pegi K4 pastu ke Giant..then ke umah kakak ipar di Kota Dsara... siap leh mkn malam lagi kat sana..... huhu...then hubby lak nak tgk 999.... masa nak balik Hazimi siap mintak duit raya...adoiii... aritu kan dah dpt...isk....malu diriku jap...huhu... rasanya dah dkt kul 12am baru mulanya projek...yela selepas all the musketeers tdo... tp bkn sume yg tdo ye... Hazimi xtdo2...huhu rasanya adalah dlm sejam je kot tdo then dia la penemanku sepanjang malam... ye la start from A-Z...Madihah order 300pcs lak tu... nak wat jamuan raya kat opis rasanya... pejabat kerajaan kat bkt perdana..... sib bek kul 4am cam tu hubby bgn tlg wat smpai la siap...and siap tlg hantar lagi.... lega... kemas2...mandi...tidur...ingat leh lama...huh kejap je...sebab yg mana tdo dh jaga... so skrg ni duk mengukus 15 SCC lak... mlm ni nk anto...huhu... sgt penat... esok lak nak ke umah Heni... makan Laksa Sarawak kitak...

letak almond sikit b4 letak choc
sebahagian drpd 75pcs choc tart

letak filling blueberry dulu... baru rasa blueberrynye...

sebahagian drpd 75pcs blueberry cheese tart

letak custard filling dulu

sebahagian drpd 150pcs fruit tart

siap utk delivery....

penemanku sepanjang malam

Thursday, September 23, 2010

Down Down Down

Arini adalah hari yg sgt2 down....down...down...down... diri ini xsihat kembali... demam tapi macam nak ok dah lps makan ubat... tapi ada satu lagi penyakit yg membuatkan diri ini xleh nak duduk or jalan dgn betul...huwaaa... salah sendiri so xleh nak kata apa tapi mmg la sakit... arini xlarat nak pose... Hakimi tgk mamanya xpose dia lagi laaa... nak masak pun xlarat so bfast arini cuma Post Cornflakes, Almond, Oats, Honey yang dicampur fresh milk and milo tabur.... for lunch lak kami ada double cheese burger kata Hakimi....layan je la...owh... sakit... camne nak drive ke kelas arini...adoooiiii

Wednesday, September 22, 2010

Terima Kasih...sudah kenyang

Aktiviti arini adalah wat ciskek je...sebenarnya nak kena wat tart shells 300biji ni tp mood xmari2 laaa...malasnye...huhu...malam ni la wat insyaallah... tunggu hubby balik dulu so that he can take care of the musketeers... tgh hari td org coway tepon... selalunya si Grace yg menelepon...ni org len lak... "ello cik heslin arrr...saye sandy dari coway... bole ke saye dtg pkl satu di lumah cik utk mensevis water purifier cik...."" owh bole2 sile le dtg..." huhu... arini dia tukar filter sekali... x ninservis lama la sikit sebab luar dlm diservisnye... duk bengong nak pk apa nk masak for dinner merangkap buka pose... last2 tingat ada daging....so wat sup daging le... ingat nak tambah tulang tp takut xcukup lak for projek ahad ni...so kita campak je segala apa yg ada dlm fridge yer...

Sup Daging Pedas Masam

BAHAN-BAHAN:-


1/2 kilo daging lembu
1 batang kulit kayu manis
1 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
cili padi secukupnya (diketuk)
2 biji bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 inci halia (dihiris)
1 sdt lada hitam (ditumbuk)
2 biji kentang dibelah empat
sedikit cendawan tiram
1 biji tomato dibelah empat
1/2 cawan jus limau nipis
garam dan gula secukupnya
daun sup/daun bawang
air secukupnya

CARA-CARA:-

Masukkan air, daging, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, dan lada hitam.
Bila daging dah hampir empuk masukkan ubi kentang.
Rebus hingga empuk. Barulah dimasukkan jus limau nipis, gula, tomato, cendawan dan cili padi. Masak lagi untuk beberapa minit.
Tumis bawang merah, bawang putih dan halia dlm kuali yg lain hingga wangi kemudian jiruskan atas sup yang sudah dimasak tadi.
Hiaskan dgn daun sup, daun bawang.

then wat wantan goreng and calamari ring gak...

Ciela

Semalam masa otw ke bakery Ciela sms tanya sempat x nk order Blueberry Cheese Cake utk bday mamanye.... sib bek otw pegi n not otw balik so insyaallah sempat... so arini bgn pepagi wat ciskek le... sian ciela katanya bengong arini sesat larat...hehe

Tuesday, September 21, 2010

Mushroom bukan cendawan

Semalam 1st day kami puasa 6.... Hakimi pun puasa gak... katanya nak ganti puasa dia yg 3 hari tu... Rin thn ni xtgl puasa...muahaha best2.... dah 2 thn xtgl pose... Hakimi ni suka sgt mushroom but xsuka cendawan...adoiii... so kalo masak mushroom dia mkn kalo cendawan dia xmkn....huhu... Rin ni sepatutnya masih pantang makan mushroom sebab ye la Rin kan xsampai lagi sethn bersalin... tp mama kata xpe dah dkt so leh diskaun....wahhh suka2... so menu berbuka kami semalam adalah Mushroom galore...hahaha... tp ada gak Rin goreng ayam n panaskan rendang daging rusa yg kakak ipar rin bagi masa kami ke Melaka ahad lepas.... malam lak kami ke pasar malam kat Kg Subang... then terus pegi beraya rumah ustaz yg merupakan jiran sebelah rumah kami di Kota Damansara dulu...

Mushroom goreng ni senang je nak wat carik2 cendawan tiram then salutkan dgn tepung serbaguna...goreng... dah siap.... sedappp.....

Sup Mushroom.... pun senang... tumis bwg, garlic and lada hitam tumbuk.... buh air and cendawan... dah nak masak baru letak garam... sedap giler kata Hakimi

pembantu setia mama di dapur....huhu

Happy Birthday Ahmad Iman Hazimi

Bday Hazimi thn ni jatuh pada 1st Syawal... awal2 lagi dia dah request nak kek train... oleh sebab mama byk keje yg lain nk wat so jadik le train cinonet je.... hehe... itupun muatannya ada yg missing b4 majlis... kek ni agak besar tp lupa nak timbang.... pun xcukup... kesian kak n family xdpt merasa...ye la mana xhabisnye... yg konon2 xmkn any type of cakes pun bedal 3 potong....huhu... nnt kt wat lain yer... bday bulan dah dekat...hehe

nmpak x.... kek tu dah cair masa dlm perjalanan... Rin wat kat Ipoh... otw balik ke Lambore sudah cair ler....huhu... tapi habis gak....

suka dia dpt kek train

oiii makkk beso nye potong... mana nk cukup...hehe

Friday, September 17, 2010

Jemputan Ke Bukak Rumah merangkap Rumah Panas

hiiii youu ollsss.... cmne sronok ke beraya.... bagi kami biasa je... sumenye ala kadar je... thn ni turn beraya di kg hubby dulu di Lambore, Boston, Paris... yg bestnye sume gambar sudah hilang sbb hubby terformat cameraku....huwaaa... oklaa... sebernarnya Rin dah blk KL on Tuesday but seisi rumah xsihat.... selesema, batuk, sakit tekak dan sakit2 badan... tu yg malas nk bukak tenet duk baring je... sampaikan ada satu malam tu kwn2 hubby dtg pun Rin xkuar sbb sgt2 xlarat... oklaa malas nak bebel bekbanyak... di kesempatan ini Rin sekelurga nak menjemput kalian semua ke teratak kami di Desa Aman Puri, KL pada 26 September 2010 dari pukul 2pm - 7pm sempena Jamuan Bukak Rumah (Open House) merangkap Rumah Panas (House Warming)... kalau2 sudi boleh call Rin ye 012-3190784 utk dptkan alamat penuh... bukan apa dgn cara ini Rin leh la budget berapa byk nak masak kan... hehe... semoga dapat mengeratkan lagi tali silaturrahim di antara kita...

Tuesday, September 07, 2010

Iftar 27

Sgt2 la xlarat... konon nak wat biskut ala2 shortbread but dah xleh nak go laa... seriusly tired... lps raya je la... tenet masih slow huhu... berzaman nk upload gambar... smlm hubby request roti gulung lagi but last menet dia kata wat sandwich je la sbb dah lama xmkn sandwich... mamat ni mmg gemo sandwich sardin mayo tp kalo masak sardin idak lak nak makan...huhu... so layanklan je... dapur sume sudah kasi kemas... baju je nak packing seksikit lagi... mlm ni nak wat last delivery kat KL... then nk merayap jap last menet sopping... then....oooooo balik kampung...oooo balik kampung... hopefully perjalanan kami lancar... weisss kome2 jgn blk Ipoh malam ni yer... teman nak blk mike2 blk je esok yer...hehe...

Sandwich Sardin Mayo makan dgn Kentang n Onion Ring

Projek Peyek Comeii Rin and hubby... dapat dlm 4 balang beso... 1 utk mama...1 utk Mak.... 2 utk kami tp udah tgl1... bedal dek Hazimi... suh simpan raya katanya dia idak nak raye...dia nak pok je...huhu

Baru siap Choc Box yg diorder oleh Imran dari CIMB Tmn Melawati... dia ada gak order 3 SCC with extra topping tp lupa nak amik gambo....mlm kang delivery ye dik

Ole2 Raya

Ole2 Raya

Ole2 Raya

Ole2 Raya

Ole2 Raya

Ole2 Raya

Mama request Blueberry Cheese cake... blueberry topping kat Ipoh baru letak ye...

Ada lagi order yg akan disiapkan kat Ipoh so nnt Rin update ye.... Dikesempatan ini Rin and family nak mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin wat sume yg sudi membaca blog ni.... itu je kot sebab Rin ni mmg xreti bagi ucapan...hehe... ok jumpa lagi bye2