Thursday, September 02, 2010

Iftar 22

Semalam duk pk laaa apa nk dimasak... ingat nak buat puff sardin memandangkan xde apa dlm fridge tu.... skali hubby call bgtau dia xsempat lak nak iftar sama2 coz dia still kat office... masa tu dh kul 6pm... huhu...terus lagi merudum rasa keingininan nak memasak... dah kul 7pm baru la Rin masuk dapur sebab Hafizi meragam la pulak... xnak letak... godek2... last2 wat Bebola Roti Goreng... dah byk umah wat bebola ni so apa salahnya cuba kan... Rin amik resepi kat umah Hana Japang... Rin Cnp yer.... Hakimi suka sangat... len kali leh wat lagi... Hubby balik dlm kul 8 lebih... then katanya nak kena keluar balik sebab ada org nak sewaa rumah Rawang and nak tgk rumah sebab dia nk masuk ASAP... ler...kan I dah bgtau nk beli brg kek and brg dapur... he said esok je but Khamis ada kelas maa.... then terus je dia kata Rin berangan... harini Selasa je la...hellooo... arini dah Rabu sayangku... I pun baru perasan....huhu... ok... hubby mandi n solat dulu then terus ke LMC and then ke Giant... balik dah lapo... tapau nasi goreng ayam...hehe... sahur bangun but minum air je sambil membaking cheese cake... skrg cheese cake dah masak... masa untuk buat assignment yer....huhu

BAHAN-BAHAN:-


14 keping roti dipotong menjadi kepingan kecil
2 biji telur
1 batang cili merah dihiris
1 biji bawang besar didadu halus2
sedikit daun sup/bawang dihiris halus (guna daun sup lebih bangkit baunya)
2 sudu teh serbuk lada putih
garam secukup rasa
perasa ikan bilis (guna 1/2 kiub) Rinn xde so Rin tumbuk ikan bilis dan garam
minyak utk menggoreng

Cara-cara

Masukkan roti ke dalam mangkuk yg besar. Kemudian pecahkan telur ke dalamnya..
Masukkan cili merah, bawang, perasa ikan bilis yang diperoikan dan daun sup/bawang. Gaul rata-rata. (hana ramas2 agar padat isinya)
Akhir sekali, masukkan garam dan lada putih serbuk. Gaul rata2 dan kepal2kan menjadi bebola. Buat bebola roti hingga habis.
Gorenglah seperti anda menggoreng jemput-jemput biasa.
Hidangkan bersama sos cili yg anda gemari.

2 comments:

azieazah said...

Sekali pandang macam Cekodok tadi.
Tapi mesti sedap nih. Kak Azie nak try.

Hezrin Ahmad said...

hehe... tau xpe cm cekodok... sedap mcm roti telur pun ada..hehe