Saturday, September 04, 2010

Iftar 24

Semalam kan cake rally so sgt2 la penat adanya tuan rumah ni.... tp Hakimi last berbuka di rumah and he request Mee Kari.... nk xnk kena la wat kan... Hakimi ke mana.... owh dia nak balik Ipoh dah... dah sibuk nak puasa kat umah Tok dan Ummi.... dia ikut my sis yang kebetulan nak balik ke Ipoh sebab nk berbuka dgn parents.. yelah deme beraya dia KL dulu... so dah alang2 deme balik... Rin dah pos la siap2 segala baju2 raya, baju xraya, pampers, susu la dan segala macam kat deme so that balik raya ni xdela sarat sgt kete....hehe.. yela nnt nk bw blk order lg mau penuh bonet...huhu... duk kerana sibuk dgn cake rally and packing brg...lgsg Rin lupa nak snap sume 25 cake yang Kak Fiza, Aida & Rita order... arini ada lg 10 biji... xleh wat lebih sbb xckp bhn le pulak.. nak kena pegi beli la japgi....huhu.... apa mau mkn ini hari ek...adoii makcik pening la mau fikir


BAHAN-BAHAN:-

1 senduk minyak masak
5 ulas bawang merah ditumbuk halus
5 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 bungkus kari BABA's - bancuh dengan sedikit air
3 sudu besar cili blender
segenggam ikan bilis ditumbuk
1 kotak santan segera
200 gm udang basah (kopek kulitnya dan bersihkan, KULIT tu diBLENDER, ambil airnya)
1 bungkus Taupok
1 bungkus fish ball potong kecil
segenggam daun pudina
Garam secukup rasa

Bahan-bahan lain:-

1 bungkus Mee kuning (dicelur)
1 bungkus Kueytiaw (dicelur)
Daun sup/daun bawang (dipotong halus-halus)
Cili merah (dimayang halus)
Bawang goreng
Daun pudina
Ayam goreng yg dicarik-carik.

CARA-CARA:-

Tumis bawang merah & putih sehingga naik bau. Masukkan pes kari, cili blender. Setelah semua bahan tadi ditumis hingga bau wangi, masukkan air blender kulit udang.
Biarkan sekejap. Kemudian masukkan juga udang basah, ikan bilis, fish ball, santan, garam, daun pudina dan taupok. Kacau sehingga mendidih. Matikan api.
Sementara menunggu bahan-bahan untuk kuah masak; sambil tu bolehlah kita celur kan mee dan kueytiaw. Kalau ada ayam goreng, carikkan sebagai hiasan dengan bahan-bahan lain.

and wat wantan goreng kesukaan ramai... ni yg 2nd batch digoreng time my sis datang utk amik Hakimi n brg2 we all... yg 1st batch xsempat nk posing dah lesap.... yg ni pun majoriti masuk mulut musketeers bkn nye mulut tetamu...huhu....

3 comments:

azieazah said...

Kak Azie baru jer balik dari Tesco, cari jugak kulit wantan. Tak jumpa jumpa. Aduhhh... tak buat buat lagi wantan nih...

KLina said...

bnyk masyuk ni...penat pun berbaloi.

Hezrin Ahmad said...

k azie... xpe cari pelan2 lps raya pun leh wat
k lina... alhamdulillah...