Friday, September 03, 2010

Mee  goreng mamak je menu iftar smlm.... huhu smlm ada kelas... xbest2 buka kat kelas... and Rin dah agak bdk2 ni xnk mkn bila Rin xde... bila blk suap deme ni mkn dulu b4 masuk tdo... sungguh unhealthy kan lps mkn pegi tdo tp nak wat cmne dah lewat kena la tdo... smlm ntah kul bape ada bunga api mcm time2 sambut new year... nmpk clear sgt betul2 kat tingkap bilik... tapi Rin and Hazimi je tgk... yang lain dah tdo lena...rasanya cina2 kat depan tu sebab deme ada perayaan apa ntah.. bakar colok besar tu... and bakar hadiah2 nak bg tok nenek deme.... oklah malas nak bebel lelama sebab tgh wat cake rally arini ye... ada 25 biji kek nak kena wat ni.....

MEE GORENG MAMAK

BAHAN-BAHAN:-

500 gm mee kuning

100 gm isi ayam ) hiris nipis
100gm udang
5 sudu cili mesin.~~ kalo suka pedas lebihkan
3 sudu rempah kari
2 sudu kicap pekat
3 sudu minyak masak
2 biji telur
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
gula secukup rasa
garam secukup rasa

CARA-CARA:-
 
1.Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili & rempah dan biarkan garing dan wangi.
2.Msukkan telur di tengah2,kacau pelahan2,kemudian baru masukkan ayam dan udang dan kacau rata.
3.Kemudian masukkan mee,gaul rata,bila dah rata masukkan pula kicap 4.akhir sekali masukkan sayur taugeh dan sawi tapi kami xsuka so xletak.
4.Rin tambah cucur udang. Tabur daun sup/bawang dan bawang goreng. Siap untuk dihidang. 
 

No comments: