Wednesday, September 22, 2010

Terima Kasih...sudah kenyang

Aktiviti arini adalah wat ciskek je...sebenarnya nak kena wat tart shells 300biji ni tp mood xmari2 laaa...malasnye...huhu...malam ni la wat insyaallah... tunggu hubby balik dulu so that he can take care of the musketeers... tgh hari td org coway tepon... selalunya si Grace yg menelepon...ni org len lak... "ello cik heslin arrr...saye sandy dari coway... bole ke saye dtg pkl satu di lumah cik utk mensevis water purifier cik...."" owh bole2 sile le dtg..." huhu... arini dia tukar filter sekali... x ninservis lama la sikit sebab luar dlm diservisnye... duk bengong nak pk apa nk masak for dinner merangkap buka pose... last2 tingat ada daging....so wat sup daging le... ingat nak tambah tulang tp takut xcukup lak for projek ahad ni...so kita campak je segala apa yg ada dlm fridge yer...

Sup Daging Pedas Masam

BAHAN-BAHAN:-


1/2 kilo daging lembu
1 batang kulit kayu manis
1 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
cili padi secukupnya (diketuk)
2 biji bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 inci halia (dihiris)
1 sdt lada hitam (ditumbuk)
2 biji kentang dibelah empat
sedikit cendawan tiram
1 biji tomato dibelah empat
1/2 cawan jus limau nipis
garam dan gula secukupnya
daun sup/daun bawang
air secukupnya

CARA-CARA:-

Masukkan air, daging, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, dan lada hitam.
Bila daging dah hampir empuk masukkan ubi kentang.
Rebus hingga empuk. Barulah dimasukkan jus limau nipis, gula, tomato, cendawan dan cili padi. Masak lagi untuk beberapa minit.
Tumis bawang merah, bawang putih dan halia dlm kuali yg lain hingga wangi kemudian jiruskan atas sup yang sudah dimasak tadi.
Hiaskan dgn daun sup, daun bawang.

then wat wantan goreng and calamari ring gak...

2 comments:

azieazah said...

Ohh sungguh cemburu + teruja tengok wantan tuh. Dari bulan posa nak buat, sampai skang Kak Azie tak buat buat gak lagi. wuaaaaaaaaaaaaa!

Hezrin Ahmad said...

hehe...meh sini meh...stok kulit wantan mmg sentiasa ada....hehe