Tuesday, November 30, 2010

Nasi Ayam Berempah

haaa amik lagi menu malas... sume campak dlm rice cooker...siap... nak tau wat cmne.... sgtlah senang... tumis bwg segala macam nak wat kari la senang... tapi masa tumis tu pakai minyak sapi... then masuk rempah kari, ayam, beras, air, garam, stok ayam... xyah letak santan pun... rin masuk sikit kicap ABC.... then transfer kan ke dlm rice cooker and tunggu masak... siap... senang bangat...xyah pk nk masak lauk... for garnishing rin cuma letak sikit hirisan daun bawang n badam bakar....licinnnn

Sunday, November 28, 2010

Dilanda Penyakit "M"

Haaa...mmg besor sgt M nye....huhu... apa pun xde mood nak wat...xsuka xsuka...

ni fish n chip bila ntah dah lupa

amboi posing

aik abang chik dah tdo

haaa... nak panjat la tu...
xde...xde...xjadi...

patotlah...cikgu besor ajor...

muka bangga macam dpt daki gunung everest..

oitt... seksanya ...

Wednesday, November 24, 2010

Fafau punye psl

Pepagi udah bgn menyiapkan Chocolate Banana Muffin yang diorder oleh Rockensteiners (Faizal Tahir Fans Club). Sedap nye bau umah ni pepagi buta... Oleh kerana nak dihantar ke 8Unit & Monkeybone... Mr Hubby dengan rela hati nak antor... katanya nak jumpa Farah Fauzana... siap nak pakai baju lawo2.... FYI... my hubby ni mmg la suka nor kat Fafau n Nurul Syuhada... siap suh Rin pinangkan deme ni wat bini... Rin kata ok boleh but make sure deme ni terima kang buat malu je pegi meminang tapi ditolak...huhu.... sekali kalo deme terima...mati aku...hehe... tapi rin selalu kabor kat hubby... u xmampu la nak jadikan deme ni bini u sebab bedak deme ni pun u dah xmampu nak belikan.... inikan pulak yang lain2....hehe... sendiri mau ingat...  tapi tadi pagi rin dengor radio... Fafau xde on air laaa... arini 2 botak daaa... Kieran n FBI.... terus dia pakai tshirt biasa jer...sedih le tu...gegege

30pcs Chocolate Banana Muffin

Udah siap bubuh reben

konsep rock star...kunun

ni lak cina hardware order... lupa lak tanya hubby apa nama dia..huhu

Tuesday, November 23, 2010

Meronda KLCC

smlm sgt bosan.... hubby pegi keje and i still sakit gigi... idak ke dia nak bawak mininya ni ke dentist...huhu... sabor je... smlm masak bihun goreng tomyam jer... idak amik gambo pun sebab xde mood... lps maghrib si ayah harus bw mama pg jln2 sbb si mama udah bosan tahap gaban...kalo xkuar gak akan membawa kesan negatif esok.... mama n ayah nak pg curve jer... mama mcm nak makan meatball ikea jer... tp hakimi sibuk nk ke KLCC gak... pegi je la... xde soping pape pun.... saje jln2... tgk itu ... tgk ini... konon mama nak belanja makan kat CHillies but tutup lak.... dan dan je kan i nk belanja... pdhal nmpk dia tutup baru ngaku...hahaha... deme tutup sebab ada annual dinner... sbb chillies udah tutup idak le lalu nak makan mende lain....hehehe... masa kitorg pegi ni en hubby idak ada mood... entah apa hangin jer satu badan.... dia xtau i nye hangin... so kitorg watrt dek jer org hangin itewww.... masa masuk kete nak balik... bukak radio... Hotfm tgh zon BENGANGGGGG.... Hakimi kata dia nak tepon hotfm sbb dia tgh benganggggg dgn ayah... idak nak bawak dia makan... dia dah lapo..... huhu... oleh sbb td kami wat dek kat org yg tgh hangin tu... skrg dia balas blk daaa... dia lak wat dek kat kami.... sampai dh nk smpai umah... Hakimi ckp... "Ayahhhh Hakimi lapo.... idak ke nk bw kami mkn...." hehe... so sudahnya makan dkt2 KIP je la...hehe... layannnn

Eceh Hakimi posing maut

Hafizi udah letih berjln

pantang jumpa...mesti nak nek

bergayut laks

nak kat mama lakk

nak gak amik gambo si Hakimi ni

lagiiii....

kat kedai mkn

ler dia lagiii

udah tdo..... letih jln

ish posing apa cenggitu

abg nk gak amik gambo mama

haa ni lak bfast kami pagi td... chocolate puff

Monday, November 22, 2010

Ahad Yang Bosan

Smlm adalah ahad yg bosan... hubby sehari suntuk xde...dia ke Ipoh tgk projek kat sana... tgl la kami anak beranak... nk keluar malas nak drive...lgpun smlm skt gigi... mkn lak sehari suntuk kami melantak lontong...hehe... punya la pemalas mama diorg ni... then malam teringat lak nak wat something for bfast... senang malas nk pk esok pagi... skodeng2 dapur org... jumpa lak ummi wat kuih bakar bijan ni... so my first attempt la ni wat kuih ni... tapi kalo org perak kata Kuih Bengkang..... dah dtg KL tuko le nama yer...hehe... rin xpakai santan sbb xde santan... guna susu cair je... 1 tin kan 400ml je... so tambah le low fat milk....hehe jadik jugak...hehe...bdk2 ni pun suka...

KUIH BAKAR BIJAN


BAHAN-BAHAN:-

1 cawan gula (Rin sukat xsampai 1 cwn)
1 cawan jus pandan/ air + pandan essence (Rin pakai air + pandan essence)
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml) (Rin pakai 400ml susu cair + 50ml low fat milk)
2 sudu makan mentega
3 biji telor
1/2 sudu teh garam
pewarna hijau(Rin xletak)
bijan

CARA-CARA:-

Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (*ummi set oven 165C selama 1 jam 15 minit) (Rin set oven sama mcm ummi but dlm sejam je dah tutup api sbb bdk2 ni nk tdo... kang takut lupa nnt rentung lak)

Hazimi tgkp gambo sendiri (time ni Rin mandi)

then dia amik lak gambo Hafizi...adoii... spec mama tu....

Friday, November 19, 2010

Rindu Tok

My secaond musketeers aka Hazimi demam la semalam... siang smlm kan rin sibuk wat apam... dia lak wat hal sendiri... byk x gak dia tdo... matanya nampak sembab...tp notinya sama naik je... bila dgr takbir... bergenang air matanya... "Tok gi aji nek patebang" tok pegi haji naik kapalterbang laaa... dia kan pelat... lps maghrib dia dh tumbang... mmg arini dia lgsg xmkn or minum... apa yg masuk mesti kuar balik...kesian tgknya... tanya dia nk mkn apa... sume xnk.... selalunya dia la hantu mkn... asyik mengunyah je kerjenye.... ni x... nk bg ubat... confirm dia akan muntah... huhu... tepon tok...then dia kata "Tok... mama demam cok opitel..doter nk cucuk mama..." Mama lak yg demam masuk hospital... nk bw ke klinik hujan lebat...so tepek cool fever... then dia nk mkn roti letak butter... habis la sekeping... dek kerana roti sekeping tu la dia cargas balik... tp cepat2 rin bw diorg sume masuk tdo... sib bek la tdo... alhamdulillah dia sudah sihat dan aktiviti menyelerakkan rumah kembali seperti sedia kala...

nk buka mata pun dah xlarat

amik temperature...37.5 masa tu

arini rin lak rasa malas sgt2... so masak ayam goreng kunyit je

ish xmenyabo si dempam ni

Apam DOt2

huhu... pinggangku nyaris nk patah rasanya menyiapkan Apam dot2 sebanyak 700pcs semalam... tempahan dari Uyaa Bangi utk door gift Majlis Pernikahannya arini... thanks Uyaa


Tuesday, November 16, 2010

Chicken Pie

ok dah siap dah chicken pie....

eh tangan sape lak tu menggodek pie...

ready to ngappp..... ler mamat kecik ni ropenyer....hehe

Aidiladha

Esok dah nak raya... Mekah dah raya pun harini... Mama n abah dah pun selamat sampai di Mina... deme nak melontar malam ni... smlm mama pengsan masa nak nek bas... maybe sbb org ramai sgt.. mintak2 la mama xpape... Rin n hubby dua2 org Perak...tapi kami akan ke Melaka beraya... huhu.. beraya di perantauan... MIL ada di sana so ke sana la kami... japgi nak pegi laa... hopefully xhujan and jln pun xjem... skrg chicken pie duk dlm oven lagi.. wat alas perut b4 pegi.. then nak goreng ckit keropok lekor utk bekalan makan dlm kete.. adik2 rin lak beraya di KL jer... My sis Ikin baru je keguguran semalam.. so duk dlm pantang la ni... hopefully dia tabah menghadapi dugaan... susah la rasa time2  ni la nak jadi macam2... mama xde.... mama i miss u.....

okla Selamat Hari Raya Aidiladha... sesapa nk blk kg tu... hati2 di jalanan ye... pandulah dgn berhemah... bye2

Apam Pelangi

Heni order Apam Pelangi... aduh berjerawat lak dia bila buh dlm bekas ni


Yang ni nak bawa ke Melaka