Wednesday, December 01, 2010

Kek Puding Karamel

Petang2 ni lapor la pulak... duk jln2 kat fb tgk my friend Istima wat Puding Karamel utk nephew dia... so rin pun teringat satu resepi yg dah lama nk try tp xpenah try... so masuk dapur terus godek2... risau gak kalo tenggelam adunan kek tu but it seperate ler... magic betul...hehe... nyum2... sedappp...rin cnp kat kat dapur hana jepun jer...

ready to ngap....

nyum2...

licin...........

RESEPI KEK PUDING KARAMEL (loyang 18cm)
Source: Kak.Yani myresipi.com

Bahan-bahan

• Karamel
• 60g gula• 2 sudu besar air

• Puding
• 2 biji telur
• 400ml susu cair@segar
• 35g gula
• sedikit esen vanila

• Kek span
• 70g tepung gandum
• 60g gula halus
• 2 biji telur
• 20g mentega- dicairkan

Cara-cara

1. Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree.
2. Sediakan karamel: Panaskan gula sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
3. Sediakan puding: Campurkan semua bahan. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.Tapiskan ke dalam loyang karamel tadi.
4. Sediakan kek span: Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula (30g) sehingga kembang.
5. Pukul pula telur kuning dengan separuh gula(30g) lagi sehingga jadi bentuk krim.
6. Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.
7. Ayak tepung ke dalam adunan telur. Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
8. Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
9. Bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut pilihan masing2.
10. Tuangkan adunan kek tadi secara berselang seli ke dalam loyang puding tadi. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
11. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
12. Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.

No comments: