Wednesday, January 26, 2011

No Update

Saya sangat busy menyiapkan order dan lappyku nak kena bawak pegi jumpa doctor...so xde la updates buat sementara waktu yer... anyway tq sebab sudi singgah....huhu

Tuesday, January 11, 2011

Soft Bread & Wantan Mee

Soft Bread ni wat last week for makan2...

and also Wantan Mee...

** Sorry ler xde mood nak merapu... penat mengemas dapur... ubah peti ais...kemas peti kemas... ubah washing machine.. dapur gas dan macam2... nak titon ler.... daaa

Gambo Musketeers lagi

ni last week... Hazimi tertido dlm kete masa amik Abang

ni on the way ke Cineleisure nak carik tiket wayang kononnya.... eksen masa ni xnak cakap

ni tgk cite apa ntah b4 pg dinner kat Rasta

senyum cket

Abang pun nak amik gambo

udah bangun

aik nak pakai kopiah lakkk

ni posing kat hostel GMI Bangi

posing terakhir b4 ke Putrajaya... ada wedding

tekun tgk FT nyanyi lagu Hanyut

xleh jadok... nak wat show gak...

bersiap sedia nak terjun dlm air...hahaha

Friday, January 07, 2011

Pasta Lagi

En Hubby xde lagi lunch time smlm so wat Spaghetti Olio with Roasted Chicken lak... arini xde spaghetti dah sebab En Hubby dah balik... kul 4pagi tadi hubby hubby call and rin pegi amik dia kat hentian sebelah Sg Buloh.... then sambung tdo... arini Hakimi lambat ke sekolah sebab jalan jem... bukan jem sebab apa... jalan keluar ada satu... then dua2 belah kete penuh org parking kat luar... dah jadi satu lane... then ada lak cina pegi paring double kat simpang... buta2 kena pecah cermin tingkap dia sume2... kesian pun ada... padan muka pun ye.... sape suh halang lalu lintas... ada sorang uncle tu siap hentikan enjin and lepak kat luar baca paper... haha... ada gak yg hon... nak hon mende dah xleh nak lalu... sampai school dlm 8.20... then call hubby kata yang I n Hazimi pegi bfast dulu sbb malas nak tempuh jem... kul 9 lebih sikit camtu dah clear... ingat nak amik gambo Proton BLM yang kena pecah tu... xsempat daaa... udah xde... okla meh semak resepi Spaghetti Olio and Ayam Panggang ek...


Spaghetti Olio

Bahan-bahan:-
Spaghetti (untuk 3 hidangan) direbus
3 biji button mushroom - dihiris
bawang putih - 3 biji (diketuk)
sedikit hirisan ayam
Olive oil
Parsley flakes (kalau ada.. x de pon takpe)
Black Pepper
Chilli flakes (Rin letak cili merah potong je)
Garam
Cara-cara:-
Panaskan sedikit olive oil.. tumiskan bawang putih sehingga wangi.. kemudian campakkan hirisan ayam..kacau rata.. bila ayam dah masak masukkan mushroom.. kemudian.. tabur sedikit garam dan black pepper.. dah siap spaghetti anda.. taburkan parsley dan chilli flakes.. siap!!!!

Ayam Panggang

Bahan-bahan:-

1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1/2 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar herba campuran
sedikit garam
Sedikit air untuk mengisar
Sedikit mentega

Cara-cara:-
Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
Lumurkan keseluruhan bahan tadi pada ayam yang telah dibersihkan.
Perap selama 1 1/2 jam.
Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.

haaa ni tangan Hakimi... dia suh gak letak kat blog... nak bagitau yang dia dpt chop "Very Good" dari Teacher sebab dapat jawab soalan.... keep up the good work ye sayang... Mama always loves you

Thursday, January 06, 2011

Lagi Aksi Musketeers

ni gambo smlm... kena paksa tdo idak nk tdo... alamak sian Ronald Mcdonald kena hukum gantung n kena makan raksaksa...hehe

dah tergaru garu... few minutes b4 terlelap...mmg dah nk tdo sgt saje ditahan matanya

yg ni pun idak nak tdo...

abg xnk gambarnya diambil

haha... dapat...

Acik yg tdo tipu2

Abang yg mmg xnk tdo...walopun dipaksa...isk

bukak beg nak wat keje sekolah... konon...cakap je la nak melukis...

marah bila ckp cenggitu...

tgk tu chef ketot nk masak...adoooiiii

budak comot makan kek coklat

tgh menari tgk Faizal Tahir nyanyi lagu Hanyut.... hanyut betul la dia ni...

Bila Encik Suami Tiada

Bila en suami xde...leh la kami mkn mende2 yg dia xsuka...hehe... smlm i'm craving for choc cake with hot fudge so apalagi... godek2 kat dapur le... nak beli sendiri xleh nak pk nk ke mana....huhu... for dinner lak pasta laaa.... smlm wat carbonara... liciiiinnnnn... Hakimi suh wat lagi arini...adoii... arini menu lain la pulak.. insyaallah en hubby balik malam ni... kalo jadik esok kami nak jumpa Kak Limah sebelum dia balik kampung...muahaha...

my version of chocolate cake and hot fudge

spaghetti carbonara with garlic bread...

Spaghetti Carbonara

Bahan-bahan:-


Spaghetti (untuk 3 hidangan) direbus
3 biji button mushroom - dihiris
bawang putih - 3 biji (diketuk)
sedikit hirisan ayam (ayam keras mcm batu so rin guna sosej je)
1/2 cawan susu segar
Olive oil
Parsley flakes (kalau ada.. x de pon takpe)
Black Pepper
Chilli flakes (aku takde.. kalau ada lagi sedap!!!)
Parmesan cheese (rin pakai cheddar je)
sedikit tepung

Cara-cara:-

Panaskan sedikit olive oil.. tumiskan bawang putih sehingga wangi.. kemudian campakkan hirisan sosej..kacau rata.. bila sosej dah masak masukkan mushroom.. kemudian.. masukkan sedikit tepung gandum.. kacau rata.. maka boleh lah letak fresh milk lebih kurang 1/2 cawan and cheese.. tabur sedikit black pepper.. dah siap angkat dan curahkan di atas spaghetti anda.. taburkan parsley dan chilli flakes.. siap!!!!

senang jer kan? heheheh.. tapi rasa dia mengancam okeh.. licin mak bedal.. so agak-agak kalo malas leh pakai sos prego je.. boleh lah try!!


Wednesday, January 05, 2011

Bukan saya masakkk

Musketeers sangat2 suka donut (Hazimi panggil Donet)... tp xtau nape mama deme idak pernah masak donut utk deme...insyaallah one fine day...huhu

 mama deme suka Portugese Egg Tart... mende2 yg menambahkan kolesterol... pun xpenah wat sebab deme2 kat umah xgemo... insyaallah wiken ni Rin wat... my makcik nak dtg from Ipoh Sabtu ni coz Ahad nak antor anaknya masuk GMI...

Musketeers yg notti

ada lebih edible yg xcantik kualiti printingnye...nk buang sayang... then Hakimi kata "Mama buat je kek utk kwn2 abg... diorang tu makan je sume..." hehe...good idea... so rezeki deme la arini ye... tapi mcm xcukup je... nasib le... kongsi2 ye

yg dempam ni idak nk tdo

acik enterprem

abg pun nak enterprem

concentrate tgk Chuggington sblm menghilang... hilang mana lak...

senang je... carik kat dlm bilik...ni hobi baru dia... melenjan katil...adooii
Acik lak join sama...huhu

Tuesday, January 04, 2011

Rezeki hari ini

Ni kira mcm nk last2 minit order la kiranya...pepagi pas antar Hakimi ke sekolah... amik edible...then sampai umah terus wat kapkek n choc yg Rina order... alhamdulillah sempat... lepas amik Hakimi kami pegi window shopping kat The Village... tapi Hakimi potong stim betul sibuk nak melabur jam2 tu...huhu... lps blk umah kasi tidur itu kicik baru le boleh nak deko kek dgn aman.... ish bosan le pulak... en hubby kena out station... 3 hari lak tu...okla nak titun...nite2 sume

utk bday anak Rina yg ke 11

dia order SCC jugak

and choc for makan2

ni rezeki 3 biji... anak cina depan rumah request