Tuesday, August 23, 2011

Kueytiaw goreng Kak Jee

ni version kitorang.... sorry makcik xsuka togei...ahaha


ni bdk2 tu nk mee... versi lgsg xde sayur....

Ni resepi Rin amik kat blog Kak Jee sbb mcm best je tgk dia nye... mmg best... rasanya kalo guna kuey tiaw kecik tu mesti lagi best... cuba la kalo nk tau best ke x yer.... Klik sini utk step by step... 

Jom tengok resipinya. Ini untuk satu portion atau 1 pinggan. Rin CNP je...


BAHAN2:
1 genggam kecik kway teow (jenis yg halus bukan lebar)
tapi Rin xde... pake je kuey tiaw biasa
3 ekor udang... Rin buh 4 ekor
sebiji telor
kerang (yg direbus) xletak sbb xde stok
1 sudu sambal tumis
2 sudu besar kicap manis cap kipas udang
1 sudu kecik sos ikan/kicap ikan atau nampla
tauge ( suka hati nak bubuh banyak mana).....xsuka... musuh utamaku... xletak
kucai (potong dua inci)
satu ulas bawang putih

CARA:
Ketuk bawang putih. Tumis pastu masukkan udang. Balik2 dalam 1 minit. Tepikan sikit udang dan masukkan telor. biarkan 1 minit. Pelankan api, pastu masukkan kway teow, kucai, sambal tumis, kicap manis dan sos ikan. besarkan api, cepat2 kacau sampai rata. Pastu campakkan toge dan kerang. Golek2 sikit lebih kurang. Tutup api dan hidang. Jangan masak toge terlalu lama nanti hilang ranggupnya. Makan ngan cili api yg diricik dan campur sos ikan/nampla. Cuba masak satu satu. Kalau masak sekali dua utk dua tiga pinggan, lari rasanya. Selamat mencuba. Kalau tak jadi, maknanya api/dapur tak cukup power.
Kalau malas nak buat sambal tumis, beli jer kat gerai makcik jual nasi lemak.

No comments: