Monday, September 19, 2011

Ahad

Punyala lama mama hutang nak wat kek bday Hazimi... akhirnya berjaya gak... ni bawak pegi skool pagi tadi... punya la suka pakcik tu... senyum je pegi skolah...

dah lama gak nak wat sumtin for opis mate.... ku wat la Frambozen Kenari ni.... slalu sgt tgk Azlita wat... so kita try laaa... kita copy/paste jer ye

FRAMBROZEN KENARI

Lapisan Cookies Bawah
240 gm tepung gandum atau tepung redrose (Rin pakai tpg redrose)
100 gm gula castor 

100 gm serbuk badam/ground almond 

200 gm butter 

1 biji kuning telor

70 gm susu tepung

Toping Tengah
Jam Blackcurrant secukupnya
Ita guna blueberry filling (Rin pakai Aprikot jam)
   
Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih
Masukkan tepung gandum  yang telah di ayak dan gaul hingga adunan menjadi doh 
Lapik loyang bercutter ukuran 12 x 12 x 2 inc dengan baking paper 
Tuangkan adunan ke dalam loyang, canai doh  dan tekan padat2.
Masukkan cutternya dan tekan hingga dasar.
Cucuk doh dengan garfu.
Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
Keluarkan cutter dari loyang setelah masak  
Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing

Lapisan Icing Atas
60 gm putih telur - 2 biji putih telur
120 gm gula castor - ita kurangkan 100 gm
2 sudu teh tepung jagung - ita letak 1 sudu aje

Hiasan
Kepingan badam atau gajus

Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.

Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan
Pasangkan semula cutter dan tekan.
Tabur pula dgn badam keping
Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi  supaya toping benar2 kering.
Kemudian keluarkan cutter
Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan biskut dari loyang
Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.


(Rin derhaka sikit dengan meletakkan topping choc atas tu... biasa la kan... kang musketeers idak nak makan...huhu)

2 comments:

Citarasa Rinduan said...

happy birthday utk anak hezrin..
sebaya umai rupanya..
heheheheh

cantiknya pic kek tu..

Hezrin Ahmad said...

tq.... ni skrg duk giler citer cars 2... layankan je