Wednesday, March 28, 2012

Kaw Kaw Burger

last nite kitorang sefamily pegi try kaw kaw burger kat wangsa maju seksyen 2... my sis ckp arini xbpe ramai.... tp rin tgk ramai... cuba bayangkan... masa kitorang sampai dah 8 lebih..... baru no 33 dipgl... n rin dgr yg beratur amik no masa 96..... hehe... sabor je la... tapi mmg best arr... rekemen laaa.... cuma samada sanggup tunggu ke tidak laaa.... 
**psssttt rin makan 2 burger... 1 daging 1 ayam...2 sosej....hahaha

Monday, March 26, 2012

Kazen Wdding

Sabtu lps majlis resepsi belah lelaki yakni my kazen Izwan and his wife Diana.... Rin kena wat cuppies utk bg jemputan yg datang... sib bek mama tlg... Rin dah set nk bgn kul 3am utk wat kek ni... tp mama kul 2am dah kejut smpai xleh tdo sbb riso kek xsiap....

the cuppies ready

wat gak Tiramisu kek ni for makan2 nite b4 the wedding

ish terselit lak gambo iparku n his daughter Haleesya


Hakimi n Alif 

tgk muka tau noti...huhu

the wedding cake pun Rin yang wat.... atas tu rainbow cake 


alhamdulillah sume settle... sedap kata deme..... 
my siblings n the Pengantin lor

Makan2

Mendi Rice... sedappp.... beli kat Masjid Sri Dsara... abah kalo solat jumaat kat situ kompem beli...

sedap giler buttered prawn ni.... lepas gian

my bekpes for today... murah kottt ni beli kat MV tau RM2.50 jer

Monday, March 19, 2012

Kek Marble Cheese

Ni wat semalam... senang je watnye... campak2...i like... ni sume sebab tergoda dgn Izah...hehe... resepi ku CNP je yer...

KEK MARBLE CHEESE (KUKUS)
tergoda dari: IzahDaut
Bahan-bahan 

*5 keping slice cheese
*1/2 cawan susu cair
1 cawan gula kasar
1 cawan marjerin
2 cawan tepung kek
2 sudu besar serbuk koko
1 penutup esen vanilla
3 biji telur

Cara-cara

panaskan bahan yg bertanda* hingga keju cair dan padamkan api,biarkan suam.masukkan gula kasar kacau sampai gula hancur. pukul telur dengan marjerin dan masukkan ke dalam bancuhan keju tadi,..masukkan tepung sedikit2 kacau sampai sebati,masukkan esen vanilla,..bahagi kpd 2 bahagian,..1 letak serbuk koko. tuangkan berselang seli ke dalam loyang yg telah di gris dgn marjerin,..lorekkan menggunakan hujung garpu supaya jadi corak marble,..da siap boleh kukus selama 45 minit hingga 1 jam atau hingga masak.

Friday, March 16, 2012

Mengapa Hawa dicipta ketika Adam sedang tidur... Wajib Baca!!!

Menurut pakar psikologi.., seorang lelaki jika dia kesakitan, maka selalunya akan membuatkan timbul dalam hatinya rasa benci. Sebaliknya wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya..

Seandainya Hawa diciptakan dari Adam alaihissalam saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari rusuknya hingga dia membenci Hawa.

Akan tetapi Hawa diciptakan Tuhan pada Adam saat dia tertidur.. Ia semata-mata agar Adam tidak merasakan sakit dan tidak membenci Hawa.

Sementara seorang wanita akan melahirkan anak dalam keadaan terjaga, dan adakala melihat kematian dihadapannya.. Namun begitu.., semakin sayang dan cinta nya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia sanggup menebusnya dengan kehidupannya sendiri.

Ada syair arab mengatakan.., sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi kalbu lelaki (jantung, hati nurani).

Oleh kerana itu, tugas Hawa menjadi ratu di hati lelaki.

Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang puteri yang manja, dan seorang isteri yang setia jika fahami sebaiknya.

Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, seperti yang diberitahu oleh Nabi Muhammad SAW, “jika seorang lelaki meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya.”

Maksud kata baginda tersebut adalah.., wanita itu harus difahami, dijaga dengan baik dan dikawal agar tak memudaratkan..

Maka wahai Adam.., janganlah merendahkan perasaan Hawa.. Kerana dia memang diciptakan seperti itu..

Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu bererti dia sedang menangis didalam hati..

Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf...

Dan percayalah..., wanita amat susah untuk mencari sesuatu yang dia benci untuk orang yang paling dia sayang...

p/s: Moral of the story..., cubalah sayangi dan fahami wanita disekelilling korang.. Sesungguhnya.., wanita tu adalah anugerah terindah buat lelaki... Kita copy ni dari blog Kak Gee sbb its a very good info... tq Kak Gee & MPP

Thursday, March 15, 2012

Lunch Date

Tadi lunch date dgn Lily my friend masa kursus kat UPM dulu.... Kitorang makan kat Gardens Cafe MV... yummehhh... Spaghetti Carbonara...

Mee Bandung Ketam

hehe... semalam sampai awal gak sbb drive.... so mama nak masak Mee Bandung.... 
Hakimi: Alaaa mama ni... abang nak kotiaw.... abg xmkn mee bandung...
Mama: Apa lak xmakannye... mama yang masak mesti best punyer...
Hakimi: tp macam xpenah makan pun.... 
Mama: Mee yang ada kuah tu laaa.... 
Hakimi: okla nnt abg cuba....

Maka siaple Mee Bandung Ketam.... 2 peket mee habis deme 3 beradik makan... mamanye dapat sepinggan je.... huhu... dlm xsukanye...huhu.... kalo suka xtau bpe bungkus....
Nak resepi tgk kat SINI.... cuma kali ni Rin letak ketam and sosej...

Wednesday, March 14, 2012

Ipad....

Demam Ipad skrg bkn org tua je... bekbudak pun sibuk.... termasuk la Mr Kerk yg sibuk nk Ipad... haaa... ni mama dah beli... my sis n my sedara kt mende ni pre order... dh lama order xdpt2 lg... tp mmg dah rezeki mr kerk... kelmarin tgk iklan ada ready stok... smlm transfer duit arini dh dot.... hehehe... rasanya mau ada yg gaduh blk japgi... adoiiii...

pandangan hadapan

pandangan belakang

Pesta Pasta

semalam sebelum kuar opis Rin tweet ktmkomuter..... and they said mykomuter akan sampai lagi 13minit.... berlari dgn pantasnya ku turun.... ye la dah bpe hari asyik blk lewat n berasak2 dlm tren... ponek tau.... Sementelah mama udah sampe awal smlm.... mamanye pun ter"rajin" le nak berasapkan itu dapur.... apa mau makan.... godek2 fridge potong2 cmpk2 siap..... and biase le musketeers kalo dah gemo... kena la wat lagi pagi tadi nak bawak bekal ke nursery..... udah mama lambat.... tgk lak orang gle ramai n 4jenuh mencari pas mingguanku... kompem xde.... terus dgn konpiden je Rin drive arini...hehe.... okla meh tgk resepi campak2..

Pesta Pasta (Musketeers bagi nama)

memula rebus la pasta (Rin campurkan Bowtie n makaroni)... masuk sket minyak n garam... dah masak toskan yer.... letak dlm pinggan... then saute bawang putih n bawang besar yg dipotong dadu..... then masukkan daging cincang.... goreng sampai masak.... masukkan sos tiram, serbuk pati ayam, garam, rosemary n daun bay..... sayur yg ada cuma kacang buncis... so campak dalam gak.... dah siap letak je atas atas pasta.... sebelum makan tabur chilli flakes... ingat nak letak cheese... udah licin ropernyer.... so makan je la yer..... licinnnnn..... alhamdulillah

Monday, March 12, 2012

Makan2

ni nak tunjuk my lunch tadi kat Food Garden.... Pepperoni Fettucine w Cream Sos... yummy

ni lak sarapan petang leh gitu... dah tgk sekeping baru ingat nak snap photo...hehe

Our Life

aiyokkkk Abg Dik (nama baru yg dia bagi sendiri)...amik gambo sendiri...ntah bila masa mama xtau

ni bekpes kitorg semalam... ni Bekpes no1... cornflakes + susu + milo

Ni bekpes no2.... Come-come Prawn...haha direct translation tuh.... nama scientificla... nama sebenar Jemput2 Udang...ngeh3

our lunch nasi goreng cineeerrrr

adoi udah rente nak gak tdo atas ni... mau roboh nnt...

bdk2 skrg mmg demand.... kopak mama kat ikea smlm...huhu... tp bagus pg td xde yg sesat kat bilik mama.... hehe

BBQ Time @ Kg Tengah

Last Saturday nite my sis wat BBQ kat umah MIL dia kat Gombak... mmg best tp start agak lewat so udah lapo sumenye...
biasele adat org melayu dtg umah org kena bawak su,tin2... kuwatkan Rich Chocolate Pudding utk deme yang mostly Mickey Mouse itu dibaham oleh Musketeers sendiri..huhu

hehe... flash kuat nor

Cheezy Wedges

Rin wat sos dier je.... wedges Ikin goreng

orang pertama yg menjadi tester...hehe

hubby jeles ke tgk berasmu makan dulu....hehe

the foods

Wee si tuan rumah

Ti Yang...si puan rumah

hubby menyibuk kununs....

Peace....

dahaga nor rope Caaa

bako kome jgn xbako

haaa..... ni my portion...yummehhhh