Monday, May 28, 2012

May Birthday Bash

Jumaat lepas punye citer yer...... ni kek Choc Cheese..yum2

ni apa la cameraman amik gambo pas the ceo bg kad...huhu

all the May babies...Jo Ee, Mon, Me, Azrena n Shah

nyanyi2.... jgn xnyanyi...

tembikai...

ayam goreng

bruschetta yg lazat...kejap je dh lesap... kuih kaswi xmkn sbb diorg kata xsedap..hehe

bread butter pudding n choc sos, karipap bakar yg pedas..

tunggu ceo sampai...

my 1st portion... 

second portion...pun dah kenyang sangat....

Jalan-jalan kete baru

ada dak opis baru beli kete ni...so kita kasik jalan2 yer.....kira nak rasmi la ni...hehe

kemana kita..... makan sini arini....ngeh3

my portion yer..... gegege

**Tq abg Mail sebab bawak kami kesini...siap blanjer lagi...kalo tau amik lagi byk....ahahaha

Last week xtvt

ni gambo musketeers yg panjat2 kat lobby sementara tunggu ayah amik kete...nak pegi check up...

Last day to school idak nak bgn... stoberi je yg mampu wat dia tersenyum...huhu

sebelum balik kampung musketeers nak pekena roti canai Uncle Dol yela nnt 2 minggu xdpt mkn....hehe

mama wat Kuih Cara.... adik gemo byk tul dia makan... Hakimi memula jual mahal...pastu beriya je makan...haishhhh.... yang penting sedap....hehe

**Musketeers dah duk kat kampung..... mama tgl dgn ayah je...huhu and haha...hehehe

Thursday, May 24, 2012

So HOTTTTTTT

hehe... sanggup q panjang nak masuk Uniqlo tadi sebab nak tgk Fahrin Ahmad ni dekat2...ngeh3... murah la gak but tgk the q nak bayo.... ku xlarat so xbeli pape... amik gambo FA je... owh sangat la cair masa tu.... lengan dia rasa macam nak cekak jer...haishhhh... broad shoulder...owhh... lupa laki kat rumah... yang best terus kenyang tu.....hahaha....

Monday, May 21, 2012

Citer Wiken

hari ahad merajinkan diri masak rendang pedas ayam... buat banyak sbb ingat my sis nk makan skali rupanya idak...hehe.... tapi udah licin yer.... Hubby, Hazimi n Hafizi gemo... Hakimi??? xsentuh langsung...haishhh

Dah lama sangat roti tu idak sape nak sentuh... ni sebab hubby beli roti murah xde brand tu... musketeers bukannya nak... so Rin wat Bread Butter Pudding.... wat sket je la sbb yg lain dah xelok... lgpun telur tgl sebijik jer..... laku le pulok.... siap suh wat lagi....huhu

ari jumaat aritu Rin balik koje lambat siap dinner dulu dgn opismate kat Spaghetti grill... bila musketeers tau deme pun nak gak apa yang mama makan....so terhasillah Fettucine Alfredo version mama hehe.....licinnnnn

udah petang....lapo lagi...tiba2 je nak makan mende xhealthy ni.... musketeers tdo so kucuri2 turun bawah beli maggi n telur.... Rin ni xleh makan kosong cenggitu jer...kena la letak aksesori hehe... dap2 Maggi Tomyam Beraksesori....haha

Hazimi: Saya buat ni untuk mama.... saya nak tulis Mama tapi teacher tu ajar tulis ibu judak... Saya takenal pon sape ibu...sori yer mama.... so sweet.....hehe


ni bdk ngamuk nak makan mende xberkhasiat tu lagi...hep2 xboleh... makan sikit2 je xleh selalu....huhu

malam minggu hubby pegi men futsal.... mamat ni layan Bobby sensorang...siap marah ngamuk2 bila orang nak tgk bola....adoyaiiiii hahhaa

Monday, May 14, 2012

Monday Yang Blues Gang

My lunch tadi...

Lagi 1 jam 30 minit, pukul 6ptg masa untuk balik.... yeayyyy. Huhu ISNIN datang lagi..Tapi yang tak best setiapkali isnin confirm malasnyer kaki nak melangkah pergi kerja. Even i don't want to get up from bed and ditemani bantal keliling yang empuk...hehe. Sangat ler susah wahai hari isnin tiap kali kau menjelma. Ini masalahnyer bila dah cuti sabtu ahad nak bangun pergi keje memang liat macam getah sekerap...betul2!! monday blues...huhuu... Tapi cuba hari jumaat, segar bugar.. cepat je masa berjalan. Hehe. Confirm korang pun terkena jugak sindrom monday blues nih kan? Rin pun tak terkecuali. Selalunya monday blues nih dikaitkan dengan mood kita, especially bila bertemu hari ISNIN. Asalkan hari isnin je malas, liat...lemau satu badan. Apa yang berlaku bila hari isnin ialah bangun lambat sket je la sbb kompem diganggu oleh Musketeers... and normally Hazimi will be the 1st one bangun... dulu2 dia akan kaco sume orang but now dia dah pandai on the TV and watch it alone....,especially after a weekend of staying up late and sleeping in. Mangsa yang terlibat budak2 sekolah, jenuh nak mengejutkan diaorang nie.. Masa cuti bangun awal le pulak... Lepas tu, setiap sejam mata melilau tengok jam, rasa macam dah banyak keje buat tapi lambatnyer jarum jam tu nak melepasi satu2 angka. Tak sabar nak tunggu petang.

Hari Ibu

Ahad Hari Ibu... ada ustaz yang kata haram sambut hari ibu but ada gak yang cakap ok jer... BACA SINI yang sebenarnya bergantung pada niat kita je kannn... Semalam pepagi lagi dah bangun sebab Hakimi ada kelas fardhu ain... kena la anto... pastu mama pegi pasar beli santan, daun kunyit n serai... baik mama xjalan2 lagi... beli apa yang nak jer...haha... tapi kan mama singgah Restoran Odin...hehe Hazimi mana leh xmakan roti canai Uncle Dol... wiken mesti nak punyer.... padahal mama dah wat nasi goreng kampung...hehe... xpe ni menu wajib pepagi minggu melainkan xde sape nak pegi....

ni budak merajuk xdpt ikut n xdpt main ipad....

nasi goreng kampung.... roti idak tangkap le pulak... lupa daaa... pas sarap terus mama ketung ketang kat dapur masak ayam masak lemak cili api n bakchoy oyster....pun idak nangkap gambo sebab masing2 makan kole2 jer.... Xpaham kole2 ker....hehe... mkn nasi kandar je... amik sendiri2 kat periuk n melantak sensorang...hehe.... kul 11 pegi amik Hakimi... ayah tdo je... mama bising ckp arini hari ibu tp mama wat keje sume... kul 1.30pm baru nak bangun.... huhu... pas solat baru la kuar... ke mana kami... Mid Valley....adoiiii... hari2 pegi koje pun nak kesana lagi ke..... dah le jem gler.... nak masuk parking pun q sikit punya panjang... sib bek la mama kata xpe kt parking kat Volvo... hehe.... selamat.....

ni le sebab nape nak gak dtg MV semalam.... diapers murah... 78pcs baru RM25... hubby borong sampai 5 peket siap dpt free 15pcs n towel.... bdk2 kecik xleh pakai jenama mahal2 rugi sbb nk tuko selalu... ni sume berdasarkan pengalaman..... ingat lagi masa mula2 Hakimi lahir... mama beli Mamypoko... amik... dah dkt 15pcs sehari... bankrup oiiiii...huhu... (ni gambo kidnap uncle google)

pastu pegi Toys r Us.... ayah yang lebih2 sebenornya... memula nak beli motor but mama xsetuju... nnt jadik macam yang aritu... seminggu je... roda dah hilang.... so this time ayah beli Dodo sorang satu (kitorg sefamily mmg panggil Bulldozer and seangkatan dgnnya Dodo dari dulu....hehe) mama nak merajuk laa camni... ni Hari Kanak2 Sedunia ke Hari Ibu...huwaaaa.... dah la bday present pun xdpt lagi...huhu... Ayah kata mama punye spesel lambat sket..... ye la tu..... huhu

sume tempat penuh nak makan... so ke Pasar Ikan je laaa..... teka sape punya..... Musketeers?????

salahhhhh.... ni ayah punya... kedek ayah orang lain nak pau pun xkasik...huhu.... yang lain minum Revive n 7Up jer....

tgk tgn si kecik yg xabes2 nak amik prawn.... Hazimi yang xmkn prawn pun amik 5 ekor....huwaaa

amik cheese platter rasanya nama dia.... kenyang giler...... tp cheese sikit norrrr..... xlicin sepenuhnya... ada tgl nasik n ayam sket jer... masing2 udah buntang.... dinner hubby je makan nasi kat umah yg lain udah full...hehe... and hubby udah lupa masukkan ayam dalam fridge... kompem la basi...huhu

tgk tu idak nak tdo2.... pastu berlagak... dia kata dia pejam mata je leh control the dodo...huhu

Friday, May 11, 2012

Jumaat

Kad ni Hakimi bagi.... walopun comot mama suka....

ku wat Sago Gula Melaka.... bawak opis sket..... aritu makan katne ke idak puas...ni baru puas hahaha

wat gak Bihun goreng.... arini ada bfast meeting menu sama but ada taugeh so ku wat versi sendiri je la...hehe

lunch time nnt mari kita menghabeskan duit....terapi minda....haha

Thursday, May 10, 2012

Nasi Mandhi


Ni menu dinner we all hari Selasa....  tengah hari Rin beli ayam panggang kat Cold Storage sebab ingat nak wat nasi ayam... skali balik umah deme nak Nasi Mandhi lak... cepat2 google resepi yg mudah n menepati apa yang ada kat umah ni... jumpa la kat Myresepi.... sedapppp.... Hakimi tambah 4x... Hazimi tambah 3x.... Hubby pun tambah 3x.... Hafizi... dia sibuk dgn Ipad makan sket jer... lgpun dia tgh gle minum susu skrg...  Hamikk ko pose dlm periuk je.... xpe bkn nak serve kat mak mertua pun.....hahaha

Nasi Mandhi 
Sumber;Blog Resepiraidah 

Bahan 
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan  (Rin pakai beras biasa jer)
3 camca besar minyak sapi 
4 cawan air atau secukupnya - **tambah air supaya nasi lembut 
1 biji bawang besar ~ hiris halus 
3 ulas bawang putih ~ hiris halus 
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis 
1/3 cwn kismis (xletak sbb musketeers xgemo)
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih 
Sedikit pewarna kuning- guna 1 sk kunyit campur dgn sikit air (xletak pun... )
Garam secukup rasa. 
(Rin tambah serai n daun pandan utk wat lebih beraroma...)

Cara penyediaan nasi: 
1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih. 
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa. 
*3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi. (ni mmg le xwat.... mana nk ceko arang)
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi. 
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak. 
*tak buat langkah 3 ni sbb tak ada arang.utk dptkan nasi 2 warna gini jgn kacau rata2 sgt nasi.nak nasi masak elok yg biasa buat bila masak nasi minyak dll, bila nasi kering tutup nasi dgn aluminium foil yg lebar,barulah tutup dgn tudung periuk....jadi nasi masak elok sbb wap nasi terperangkap. (bila nasi dah kering Rin letakkan ayam panggang atas nasi tu)