Thursday, June 07, 2012

Sotong in da house

semalam hubby ada dinner kat luar katanya so Rin beli la salad ingat nak goreng burger jer... skali dia ckp xjadi dinner sbb dia abes site walk lewat.... dia kata dia lapar... so wat mende yg simple jela.... Rin kata wat Sotong Cili Api n grg telur leh ke... dia kata masak sotong sudah sbb xnak bini dia penat... tp bini dia degil pegi grg gak telur...hahaha... so ni resepi sotong je la ye... telur tu campur bawang, cili n mayo je pastu grg...

Sotong Cili Api (versi campak jer)

Bahan:
200gm sotong
1 biji kentang dipotong nipis
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit

1 biji bawang merah ~ ditumbuk
1 ulas bawang putih ~ ditumbuk
5 biji cili api hijau ~ ditumbuk
2 sudu besar sos tiram
garam
1 labu bawang besar dipotong bulat
sebiji cili merah dihiris
minyak

Cara:
Gaulkan ubi kentang dgn garam dan serbuk kunyit. Goreng sampai garing.
Gaulkan sotong dgn garam dan serbuk kunyit. 
Panaskan 2 sudu besar minyak dan goreng sotong 1/2 masak.
Angkat dan ketepikan.
Panaskan 3 sudu besar minyak dan masukkan bahan2 yang telah ditumbuk.
Goreng hingga garing.
Goreng hingga wangi dan masukkan sotong, garam dansos tiram.
Masak hingga sotong masak (kalau terlalu kering boleh lah dimasukkan sedikit air)
Masukkan bawang besar dan cili merah. Masak hingga bawang agak layu dan padamkan api.
Kacau2 hingga sebati. 

Tuangkan atas kentang goreng tadi.

Pagi tadi bangun lambat lagi tapi teringat lak ada sepinggan nasi lagi tgl and 5-6 ketul sotong semalam. Kalo dibiarkan mmg basi....rugi le pulak kan.... so.... kt wat nasi goreng lor.... 
senang jer.... panaskan minyak then pecahkan sebiji telur ke dlm kuali... make sure api besar... agak2 garing masukkan nasi... pastu masukkan sotong lebihan semalam tu... buh la garam sket... kacau2 sampai sebati dah boleh ngap......

No comments: