Wednesday, January 30, 2013

Today is the day....

Yess.... today is the day... my appointment harini pukul 6pm for the minor surgery untuk buang my wisdom tooth yang ke2.... gigi melayang dan duit pun melayang...huhu...

Today me work half day jer... settlekan apa yang patut and confirmla esok mc... jumaat lak PH for KL.... so masuk opis balik on Monday la....hehe...

 

Friday, January 25, 2013

Penangan ketam.....


Pagi tadi.. xpagi sangat laaaa lepas bekpes n kemas rumah sidai baju sume...we all ke batu caves nak ke bank bayar duit kete n duit insurance road tax. ... terlupa pulak thaipusam dah dekat...meme jem laaa adoiiii... risau kot xsempat nak ke bank settle sume sbb nnt dia tutup pasal hari Ni jumaat.... dah ramai polis standby kat sana....sampai sana kami pusing2... eh xde banknya....pusing lagi.... pun xde...jln pulak pun 
xde skali org katsitu kata udah pindah aiyoooo.... sib baik buka lagi... balik rumah pastu kelam kabut la... hubby n hakimi pegi masjid.... I suap haqiqi makan dulu....pastu turun bawah jap beli minyak masak yg lupa lagi nak pegi beli..... hehe.... then operasi lesung batu bermula....silat sana silat sini.... keluntang keluntang siap le....

Ketam fresh masak lemak cili api.... goreng pulak ikan jenahak.... selalunya hubby xsuka makan ketam sbb takut gigi patah la apa laaa... ni ckp2 pulak.... hehe...manisss.... n cengkerang dia pun xkeras sangat....

Tgk tu...rin masak nasi 4 sengah pot ....habessss.... malam kena masak lain la pulok....huhu

Thursday, January 24, 2013

Jln2 cari ketam....

Salam maulidur rasul buat semua..... xrasa mcm cuti pun sebenarnya sbb rin mmg dh cuti for few days kan.... tapi hari ni musketeers bangun lambat so mama pun apa lagi pun sambung tdo jugak haha...xde plan nak kemana pun harini sebenarnya... minyak dah habis xke kedai nk beli pun...xtau nk masak pe... so kt mkn puff pizza je ye..... senang je nk buat....amik readymade puff jenama kawan...ltk ats dulang pembakar....letak sos cili thai life...letak mayo...letak sosej...tabur cheese....kita bako....

Ehhh gambo dak tot ni lak enteprem....huhu....ni mamat yg suka gadget.... ipad pun skrg dia nk konker...

Ok ni baru muncul puff pizza kita....mkn panas2 kjp je langsai..... pastu kt sambung golek2 lg.... sambil tgn ni browse mana nk pegi....tiba2 lak nk mkn ketam.....ajak hubby pegi cari....tau ke mana kitorg pegi....ke pasir penambang hehe....jauh xjauh la....tp dh lewat kami gerak dr rumah...dkt pkl 5 rasanya sbb tunggu my bro I
in law yg hubby ajak pegi sama.... pegi kami ikut hiway latar..... Balik lak ikut Sg plong....

Time kitorg sampai.....ada lori baru dtg baru nainaikan....mmg fresh2 la..... rambang mata tgk huhu..... rasa nk amik sume je tp xamik byk sbb xgaji lagi hehe... rin xbeli ikan pun sbb ada lg ikan jenahak n ikan merah kat rumah....rin cuma beli udang beso sekilo....sotong sekilo n ketam 4 ekor....sume skali rm68....murah kan....kata deme kat bagan pasir lg murah tp xtau kt mana...lgpun dh lewat maleh nk cari.....lain x insyaallah.....

Tgk ketam tu ensem kan.....terus tergoda...rege dia sekilo rm28....xsabar nk tunggu esok nk bt masak lemak....mesti manis....sbb mmg fresh.... cepatla siang muahaha.....

Nk blk sudahhh sbb dh ptg....ktorg singgah asar kt masjid pekan kuala selangor.... deme nk naik bkt melawati tp kang takut rosak menatang2 hasil tangkapan tu hehe....lain x ye darling2...kt pg bila hazimi ada nnt ye

Sblm blk kitorg singgah kat Odin....dh lama xkesana.....rin mkn nasi grg usa.....sedapppp

Ada menu nasi arab...ni portion hakimi....ok ok je rasa dia....hubby mkn nasi bujang je..... hamboihhhh jgn berlagak mcm org bujang sudah hehe..... okla nk titun sudahhhh....esok byk mende nk settle....tata....

Wednesday, January 23, 2013

Xtvt arini

Harini hubby ada follow up dgn ophthalmology kat Kpj dsara....Alhamdulillah it was the last appointment. ... but he is still in recovery period. ...masih kena jaga mata tu... mulanya idak nak pegi but something happened so angkut jugakla musketeers sume....

.
Pastu deme sibuk kata lapar.... pegi la mkn jap kt cafe....xpuas deme mkn eclair n puff sosej... mahal rrm3.50 satu...huhu... masa hubby tunggu ubat dia sembang dgn kak pah (sharifah aini)... ktnya patut dia kena admit tp xnk sbb ada show.... ishhh kalo x leh begambo hehe....

Ni budak yg dh susah nk tdo skrg.... golek sana golek sini sume xkena... ntah bila pulak dia nk puting ni....huhu

Blk dr sepital rin terus bukak tudung n ke toilet...kuar toilet hafizi dh jd hafizah huhu

Pastu dia dera adik puLak....

Sian adiknye kena buli.....

Dah nanges adik dia tglkan bdk tu n main tren pulokkkk

Mama ke dapur.....hakimi request puff sosej sbb xpuas mkn.....huhu

Rin baru nk buat cinnamon pull apart bread ni....org lain dh lama buat....hubby suka sgt... 1/3 dia sorg mkn sekali hadap...hehe...siap nk jual la apa la huhu

Tuesday, January 22, 2013

Masak masak

Kenala masak kan sbb musketeers sakit xkan nak hangkut ke restoran...marah org nnt haha...ramai tanya deme ni xpantang ke.... jawapannya tak....sbb diorg sangat memilih....dari diorg xmakan.... buir je la lgpun I dh tanya doctor diorg kena pantang or not...katanya tak....huhu.... xde la masak beriya sangat.... apa yg ada dlm fridge je... Alhamdulillah ada rezeki dariNya....
1st day buatkan sup ikan jenaHak....dah agak....mmg xlaku...last2 rin amik Iisi n goreng baru licib n mkn bertambah. ...huhu

2nd day buat bubur....seseperiuk nasi 1.8l tu licinnnnn....ni kalo xsakit pun mmg laku

Godek2 fridge ada eggwhites n ground almonds yg dah nak expired.....google resepi and terhasillah Almond meringue ni.....mmg menu omputih makan sambil hirup kopi pahit..... xsuka I sbb manis sgt.... tapi deme laju jer....

Ni menu bekpes smlm.... roti bakar telur goyang.....ada gak telutegireng separuh masak... hubby bising sbb buatsikit je.....berebut deme makan....pastu hafizi busuk bau telo....

Ni menu dinner....buat kari ayam n puri.... pun licin....hubby je makan smpai 4 keping...yg lain2 makan 2 kpg je.... sbb itu je yg ada hhaha...adayg order lagi..... nnt2 mama buat lagi ye....

Ni lauk tambahan utk mlm ni... scramble egg dgn lobak masin.....sedappppp....arini goreng ikan merah potong n sambal tumis ikan kerisi....sdp makan tp sbb sakit gigi.....kaco btoiiii

Ni requested by musketeers...nak mkn nasi grg cina n alsi maggi grg...layan je.....

Ni kueytiaw grg daging.... rin buat byk sbb malas nk masak lunch hehe...

## sorry la gambo x in order....ni yg xsuka pakai phone....suka dia je nak hilang2 huhu....


Jaga orang sakit.....

Nmpknya saya kena ambil block leave.... arini dh hari kedua... penat...yess sangattt tapi masih tetap meneruskan tugas sebagai mama dan isteri....bila duduk di rumah ni keje mmg xpernah habes....ada je nk dibuat.... maaf saya mmg xboleh duduk rumah lama2... ckp sethn jadi full time housewife dulu...
Bkn hubby xtlg but saya ni xpuas tgk keje yg xtepati apa yg sy nak... and sbb tu juga saya xde maid...huhu

Ni hakimi masa 1st time I perasan he got cchickenpox. ..

Haqiqi pun sama....but now makin byk...


HafHafizi pun....huhu

Ni masa dia nak naik byk.... tu pose baru dia.... ala2 mama kecil dia....stroke pose hehe.....

This shot i amik ptg td.....golek sana golek sini susah betoi nk suh tdo..... and dia akan automatic jaga bila mamanya bangun hadoiiiii.....

Nak bg diorg duk diam2 senang je......pasang je cite kak limah....... mama leh buat keje....


Aktiviti harian....mandi sayur kata deme....hehe...... thanks to my neighbour yone yg tlg amik kat opis dia....

Monday, January 21, 2013

Down down down

yes...down down down...sebab apa...sebab sume dalam rumah saya kena chicken pox...dulu Hazimi...dah ku pos ke Ipoh konon xnak jangkit kat baby...rupanya kena juga...sume musketeers kena akhirnya....so take it positively ye...at least kena one shot... dua hari lps seharian duk rumah memasak sbb deme xleh keluar... penat sehhh... arini konon nak pegi keje tapi si tecik idak mau berenggang... mengamuk je tau... gatal agaknya sian dia...cepat sembuh ye wahai musketeers...me... cuti seminggu...ke sambung lagi ....hahaha.. smlm gigi sakit lagi...arini idak...mintak2 jangan sakit ye cik gigi...i sibuk nak jaga org sakit yg notinya macam org xsakit... xde lappy nak update...guna hp macam payah la...once a while kalo rajin i update ye...daaaa

Friday, January 18, 2013

Sakit Gigi

ya saya sakit gigi...dah lama dah...tahan dan tahan dan tahan sampai xtahan lagi... lepas tu dah tahap xleh nak tdo... jadi hari Rabu saya mc sbb nak cabut gigi kononnya.... tepon clinic katanya datang pkl 2.30pm....so...

sume pun sambung tdo semula....hahaha...then teringat pulak.....

nak kena ke sekolah amik duit bantuan...haha... boleh la settle skali pendaftaran sekolah Hazimi untuk 
darjah 1 tahun depan... xde q panjang pun... pastu singgah kedai buku sekolah utk beli tshirt sukan n buku2 yang kehabisan stok dulu... 

then pas makan terus kami ke Wangsa maju...jalan jem sebab ada jalan dikorek kat Wangsa Melawati...sib baik kami potong di Desa Melawati...or else mesti lebih lambat kami sampai ke klinik...


itulah klinik yang saya pergi... sangat peramah staff n doctor... saya sangat rekemen... biasala charge mmgla mahal for dental kan... tapi di sini juga saya dapat nasihat yang tak pernah saya dapat di klinik lain... kali ni gigi saya xdapat diselamatkan lagi...saya perlu menjalani minor surgery 3hb nnt untuk buang my wisdom tooth... buat sementara ni....saya hanya diberi antibiotic dan ubat tahan sakit...huhu..... sabar ye wahai gigi...

hari Khamis ada makan2 sempena bday bash n tahun baru... menu western..tapi ada gak xwestern... hehe... walopun sakit gigi kena la makan banyak sbb perut lapo... yang menjadi pilihan...chicken spaghetti..mashed potato, lamb grill, buttered prawn, fish n lemon sauce, bread butter pudding wif choc sauce....alhamdulillah kenyang.... dapat gak new year gift dari DJ with a new year message from TJ.... 

Tuesday, January 15, 2013

Mee siam yg xbape nk siam

semalam kununs nak goreng kueytiaw...tgh potong2 skali tgk kueytiaw dah masam...hhuhu...cik tong gak kenyang...so cpt2 rendam bihun...so jadikla mee siam yg xbpe nak siam sbb xde kuah taucu...hehe...tp alhamdulillah licin.... xyah resepi la ek sbb xckp bahan...ku campak sana sikit campak sini sikit...dah jadi huhu...

Hafizi nak gak makan dgn chopstick...tp tgkla cmne dia mkn...sebijik macam mama dulu masa 1st time jumpa chopstick kat kindy dulu...haha...tp habis tau walopun dia makan cmni...hehe

Legal Makan2 @ Paya Serai

haha ni la tempat we olls makan2... ada few choices but boss prefer ini...jadi sume pun ikut je...sbb boss yg bayo...haha...food okla but xbyk choice sgt... pasta pun satu je...itupun dah letak tomato masam...layann je la yer... nak compare dgn menu dia yg byk time bukak pose mmg jauh bezalaaa...yang pasti banyak sangat menu nasi...nasi kosong..nasi goreng cina yg xbape nak cine...nasi pilau...nasi beriani...nasi apa lagi ntah... xde udang..oyster... ketam...hehe... my boss yang paling byk x ulang alik ngambik makanan... rin byk x gak tp xsume ku amik gambonyer....

this was my 2nd plate actually...pasta with spinach...roasted potato...salad..chips

macam2 topik keluar... ni rasanya bincang pasal sekolah lama..compare dgn sekolah anak2...haha

safri n fazli

malu2 nak pose kununs...

udah bincang pasal maid pulak...ahaha macam2 ragam

fazli, safri n reevan

me n safri... tq safri bawak saya ke sini naik 5 series.... nak amik gambo segan....ahaha

ni la our dept...xramai...8 org je sume...

eh nyelit jap my second last bowl...hehe...eh second ke... rasanya pas ni i mkn laksa...then ada desserts lagi...kikikiki....

orang kuat legal for DJ....kuat la sangat....
Fazli, Reevan, Mon, Kak Zie, Kak Liana n my Boss En Ahlan.... Safri dah pegi amik kete...huhu