Monday, January 14, 2013

Baru nak hapdate

ni yang ku pakai khamis lps... jubah pemberian abg iparku hitam pink n cream...tudung pemberian adikku wane pink n handbag n kasut pink juga pemberian adindaku...hehe

balik opis tren penuh...seperti biasa rin akan naik pink coach... ni udah sesat ni mamat ni...dah la masuk kat tren pompuan... dia monopoli lak sampai 2 tempat duduk...sungguh xprihatin...huhu

hari Jumaat ku half day sbb bawa my hubby pegi follow up... ku pakai blue plak....hehe

ni ubat2 for hubby n Hazimi....Hazimi kena chicken pox and mama n abah dah amik dia bawak blk Ipoh supaya dia xmenjangkiti sesiapa...smlm my sis ckp yg Hazimi kata dia kena demam bulat2... mama kata dah baik...tapi dia kata tahun depan baru blh balik KL haha.... hubby lak....

kena radang mata... termasuk hari ni dah 3x jumpa opthalmologyst ... td hubby kata still need to follow up for at least another month.... huhu

Sabtu pagi ku tgk my adik ipar ada tdo kat ruang tamu...huhu... napela xtdo dlm bilik... ada 3 katil kosong.... hmm... so ku decide nak wat scones la for bekpes.... saje gate nak wat something different...konon2 bekpes kat Cameron laa sambil menghirup teh...eceeh2

Nak resepi ke.... ok ni dia...seperti biasa I cnp je ye...

BASIC SCONE
(Sumber : My Resepi)

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 2 cawan tepung (Rin pakai self raising flour)
  • 1 tbsp baking powder (Rin xpakai)
  • 1/2 tsp garam halus
  • 100g butter sejuk
  • 2 tbsp gula castor
  • 1 cawan susu segar 
  • 1 biji telur (Rin tambah)

Cara-cara

  1. Gaul semua bahan kering dgn garpu
  2. Buat lubang ditengah tepung, parut butter sejuk ke dlm tepung. Butter lagi sejuk lagi bagus.
  3. Gaul butter & tepung dengan garpu(boleh guna hujung jari)sampai butter & tepung jadi berbiji2 sedikit.Jangan uli. Nanti scone jadi padat & berat.
  4. Masukkkan susu+telur dan gaul semua dengan garpu sampai tepung dah melekat saja. Memang doh akan rupa tak cantik.
  5. Saya sapu permukaan scone dengan lebihan susu+telur sebelum dibakar
  6. Canai doh jadi 1inci atas tmpt bertepung sedikit (takut melekat). Tekap dgn acuan. (Rin golek2 sendiri je idak pakai acuan pun) Bakar pada suhu 230C sampai atas kuning keemasan.(Rin bakar suhu 180 - 20 minit)

tengah hari idak masak... dah kul 5 baru ktorg lunch..itupun Rin masak nasi lemak ijo jer.... telur mata...ikan bilis goreng n sambal udang....licin...padahal masak banyak... dinner...makan meggi ahahaha

Ahad pagi pegi ke pasar borong selayang... dah balik lapo sbb idak bekpes.... apalagi terus bersilat kat dapur.... dah lama xmakan rendang ayam..... tapi x ni Rin xbuat kering sebab malas nak masak kuah lain... then goreng ikan merah sepotong beso gak... makan dgn nasi panas... habis 4 pot beras ktorg makan...hehe

lps makan saje godek2 fridge...ku tgk ada instant custard powder yg dah nk expired...so kugodek2 jadi la puff ni... apa namanya idak ku tau... bawah tu puff pastry...intinya instant custard and topping dgn walnut yg ku caramelized.... then ke rumah my friend Nakia kat Damansara Damai... dia wat cucur ikan bilis....sedapppp...  

ni si kecik yg dah mcm zirafah ni ajenye gemo tdo rope ni...

masuk opis nmpk mende ni atas meja...apa nak ku lukis ni....hadoiiii

No comments: