Wednesday, January 09, 2013

Birthday Party

semalam I emergency leave menjaga orang sakit.... so barulah ada masa nak wat kek yang dah lama tertunda siarannya.... tadaaaa.... snow cheese cake untuk celebrate my friends bday...sume kita combine skali.... Zura 28/12, Yanty 30/12, Helen 2/1 and Razif 9/1....Happy birthday ye tawan tawan sume

pic ehsan Zura

kebetulan jumpa pic ni....kuguna as topper

ni la mereka2 yg empunya bday....

sempat lagi si zura mengcandid....

us.... aimin, maryati, nada, zura, helen, yanty, razif, khairul, fazli, hamzani, aizura n fazlin...mimie tukang amik gambo...hehe

sengihhhhhh....aimin, mimie, nada, zura, helen, yanty, razif, khairul, fazli, hamzani, aizura n fazlin...maryati tukang amik gambo...hehe

ni gambo ehsan Mimie...

pose lagi yer....
macam yang dlm email tu....

I love you You love me
We're a happy family
With a great big hug and a kiss from me to you.
Won't you say you love me too
I love you You love me
We're best friends like friends should be
With a great big hug and a kiss from me to you.
Won't you say you love me too
I love you You love me
We're a happy family
With a great big hug and a kiss from me to you.
Won't you say you love me too
I love you You love me
We're best friends like friends should be
With a great big hug and a kiss from me to you.
Won't you say you love me too

**Kecoh betoi tadi.....bila CEO lalu sume jadi behave...ahaha....

ada yang request for recipe....so ni dia....I cnp je

KEK CHEESE BERSALJI/ SNOW CHEESECAKE

Resepi : Sherry mz@MyR


Sumber lain: kak Zana MamaFami


  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) - I guna shelf raising flour
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder- tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan)
  • I tambah esen vanilla

  • UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/3 tin susu pekat manis- I letak sekadar manis pada selera
  • I tmbh 200ml whip cream
  • (satukan semua bahan & putar sehingga tidak berketul2.

  • UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) I malas....so ready grated cheddar kuguna....haha
        Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.





Cara-cara:



1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.



2 comments:

shuweet said...

thanks for the recipe...

Hezrin Ahmad said...

no problem dear