Monday, January 07, 2013

Siaran Tertunda

Lately macam xde idea nak tulis apa...sume pun tulis cincai2 jer... ada rasa down sket... manusia ni kan xpernah lari dari masalah...so yess I got problem...xtau nak settle mcm mana...buntu... xleh nak share jugak sbb melibatkan pihak2 yg tertentu...huhu...Ya Allah kuatkanlah hambamu ini untuk terus menghadapi hari2 mendatang dengan lebih positif...Ya Allah tetapkanlah iman kami dan murahkanlah rezeki kami anak beranak....

Last week oklah musketeers xwat perangai sangat... Hazimi menangis hari pertama je...lps tu xnangis dah... Hafizi pulak nangis nak ikut mama pg keje... sampai la skrg...tp nangisnya kejap je...mama hilang dia pun diam... Last week juga my performance appraisal...boss ok cuma dia ckp I xsesemangat thn yg lepas...so please cari balik semangat yang hilang tu....hehe

Ni hadiah dari opismate yang pegi Singapore masa cuti skolah aritu....tq ye.... I pun plan nak ke Kota Singa tu but kena postponed la sebab.....xleh bgtau nnt my sis marah....hehe....

Day 1 skolah I dh pesan kat Hakimi make sure u clear ur pocket b4 masukkan baju kotor dalam washing machine...kata udah tp idakkkk.... dannnnn inilah hasilnya...rosak sudahhh jam tangan... baru hari pertama... huhu... baru je nak puji sbb dia jaga his uniform n kasut skolah supaya not too dirty... dah wat hal.... and the next morning lak time nak kuar rumah dia pun bagi 1 form yg katanya nak kena bagi kat cikgu haritu jugak.... udah mama jadi tarzan pepagi.... nape xbagi kat dpn pintu pagar skolah je....hadoiiiiii

I beli bekas makan kat Daiso for them... Hazimi la yg paling excited nak bawak bekal.... nak tunjuk kawan katanya dia ada lunch box comel....and he request nak Mee Goreng.... sib baik la ada stok mee...

ni budak dotot ni xtau la sape yang amik gambo ni...abang2 nya la tu... dia skrg dah pandai.... kalo nampak I sampai kat nursery je... terus angkat tangan suruh amik... kalo xamik dia nangis beriya... kalo org nak pegi jalan dia dah pandai nak ikut..... and seperti biasa kalo dah berkepit dgn mama idak boleh berenggang... kalo dia tdo mama kena tdo sebelah... kalo mama bangun...dia pun bangun....huhu

ni pun hadiah from my opismate yg coti2 obesi....tq ye darling...u know who u r kan....

ni dinner kitorg hari Jumaat... Lamb chop... i guna pemanggang ajaib utk sume tu...sangat cpt masak.... hubby pg Ipoh... settlekan rumah Ipoh yg dah ada pembeli...alhamdulillah sume dah settle...S&P pun dah sign... lega...kurang satu beban...hehe... aritu hubby pegi nek ets je... so kami tdo lmbt sbb pg amik hubby kat tren kul 11 lebih....

ni pisang abu yg pah bagi masa balik kampung aritu.... dari mengandungkan Haqiqi aritu teringin nak wat sendiri Pisang Abu grg cicah sambal kicap.... baru la termakbul....hehe...sedapnye,...puas hati dpt makan...

ni le budak yang paling banyak makan Ba a na doren.....

malam lak muskteers nak makan nasi grg pattaya... bersungguh2 si Hazimi mendeco nasi dia.... nasi grg tu xpedas... so I masak gak Udang grg oyster dgn cili kering.... licinnnn....

lagu feberet musketeers skrg ni...telima taceh tu ucapkan pada u..du du du du..... 

ada 5 biji pisang left nak grg sikit sgt...so ku buat kek pisang... teringat Kak Jee ada pernah buat...so ku google... jadiler...tp musketeers idak gemo.... bawak opis lor...alhamdulillah settle.... resepi ku cnp je dr blog Kak Jee...

Kek Pisang Mudah

4 biji pisang emas/ awak (saiz sederhana)- hiris nipis dan lecek (Rin pakai pisang abu)
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
4 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung gandum diayak bersama 1 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu teh esen pisang/ esen vanilla
Cara-cara:
1. Panaskan oven ke suhu 185 darjah Celcius api atas bawah.
2. Sediakan loyang 4 persegi. Lenser dengan margerin dan alas kertas minyak atau kertas biasa AA
3. Kisar gula, telur, minyak di dalam 'blender' hingga putih. (3-5 minit)
4. Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan campuran tepung. Kacau rata dengan senduk.
5. Masukkan pisang, esen pisang dan air limau. Gaul sebati.
6. Tuang adunan ke dalam loyang dan masak dalam oven selama 45 minit atau kek keperangan seperti di dalam gambar. Cucuk bahagian tengah kek dengan lidi sate untuk mengetahui kek masak sempurna atau tidak.
*** Letakkan kek di rak paling bawah oven ( kalau guna oven elektrik 21 l) api atas bawah sepanjang proses untuk hasil memuaskan.


then kami ke Ikea cari barang2 jap... jumpa juga my parents kat sana... lepas la rindu musketeers...macam la lama beno xjumpa...haishhh.... jumpa kjp je sbb Hazimi xsihat... 

3 comments:

zz said...

alolololo

ejaescobart said...

dompotnye Haqiqi... tengok pipi dh labuh tu... haish!!

Hezrin Ahmad said...

hehe