Sunday, February 17, 2013

Wiken yg kejap

Smlm tdo lmbt n bgn pun lmbt sket huhu.... perut lapo xtau nk msk pe.... ada lagi balance sambal tumis udang 4 ekor Potong kecik2.... amik nugget potong kecik2..... Masuk tepung masuk telur garam kunyit n air.....jadi la cucor.....licinnnn....then golek2 smbil tgk twilight breaking dawn...... pas zohor siap2 nk kuor...bosan duk romah..... hubby tany nk ke mana.....xtau...kt jln2 je......

So kami pun masuk Frim..... dah lama duk sini baru ni masuk.....singgah jap kt waterfall but xmandi la....musketeers merayu....no no no lain x kt dtg ye.....then kami pusing2 lg kt dlm tu..... besar tptnya..... Then kami pusing2 selayang.... greenwood..... then brenti makaan kaat kedai kok.... kedai bwh pokok...pdhal nama tpt tu warung indah....hehe

Makan grg pisang.... me mkn kueytiaw kari...n others mkn laksa....tp rasa dulu2 lg best....dah asar...balik rumah... pas solat kita kecebummmmmm.....

Mandi kolam..... mula2 haqiqi takut...pastu udah xnak naik hehe

Xramai org....bdk2 cina tu pun mandi kjp je....

Kami je mandi.....

Nak mandi kolam beso je.....

Dah ckp2....nnt seme seme....huhu

Happy dia dpt berendam....

Hafizi masih takut2 kat kolam beso.....

Malam ni i masak roti....dah lama xmeroti....bibik melayu tu tdo je.... malam ni suh dia keje hehe
So bekpes esok dah siap.....

Ni lak 2nd batch..... kedengaran ada lion dance kat tkt 5.....siap bakar merun dpn pintu lagi hadoiii
Ni pun skrg kiri kanan pasang mercun xhenti2...haqiqi dh bpe x bgn terkejut....huhu ada perayaan apa ntah tp psl tebu...huhu... dh dkt kul 12 pun masih meriah..... jgn terlajak esok udah.....okla nite2 nnt kt jumpa lg

Kek. Hussin. Mon & Jin

B4 raya cina my opis mate daughter msg ktnya nk surprise her mother... mintak rin btkan kek... ikutkan malas... tp sbb I'm a daughter n a mother too....ku said yes.... but my fault was xbeli brg....cny mmg la bakery tutup.... huhu... rabu lps keje br terkedek2 ke gombak mencari bhn kat 1 malay shop.... sampai pkl 10pm...baru terkedek2 nk bt... nk tunggu kek sejuk lagi.... last2 kul 3am baru leh deco...sambil berair mata ngantuk haha....padan muka huhu..... hasil dr artwork pkl 3pg mmg xbpe nk puas hati... comot....

Comot kan..... tp nasib baik deme gemo... Ni kek choc

Ni lak vanilla cuppies....

Td my opis mate order kek sponge utk bday anak sedaranya.....  terus dpt msg mintak tlg wat satu kek lg....

Ni yus order....lama dh x SCC....

Ni kak ros lak tmbh order....wat mkn2 dgn familynya....wah sakan celebration.....

Penat wat kek....rasa mcm nk tdo je....but its time to have fun with the musketeers n captain planet.... org perak kenala sapot..... lgpun deme kan peminat kak limah..... mmg seronok...gelak beriya kitorg.... but ending dia mcm kureng sket... but blh layannnn.... hafizi pun gelak beriya means dia faham laaaa cuma dia jenuh cari kak limah idak jumpa.. .kak limah udah lawooooo hehe.....

Penat hilang bila tgk my loved ones happy.....;)

Thursday, February 07, 2013

Cheesy Curry Crab


Semalam masa hubby amik katanya dia dah basuh beras.... Rin tanya nape basuh je xmasak.... xreti katanya...hehe... takut hangit.... yes my periuk nasi yang rosak masih belum berganti and Rin kenala masak manually... sib baik pass tanak nasi atas stove and blom pernah la lagi hangit hehe.... so beras dah basuh... kenala masak kan.... xtau nak buat apa... so goreng ketam dulu dgn garam n kunyit.... then ketepikan... stir fry bawang, garlic n halia.... masuk cili mesin... then serbuk kari....tumis sampai garing...letak air sket...perasakan dgn garam...letak ketam tadi...and letak parmesan cheese.... sedap la gamaknya... sebab licin sumenye.... hehe

then goreng juga telur, sosej, mushroom, cheese n mayo.... tapi Rin xle makan sbb ada mushroom...huhu... another 4 months to go...pasni ku makan banyak2 mushroom....hehe

ok.... akhirnya diorang bagitau gak apa game tu.... dragon boat... rasanya Rin xjoin kot this time...hehe... makcik takot ayor lombong weihhhh..... 

Wednesday, February 06, 2013

Citer Opis

New year...we all diberi rumah sukan yang baru...dulu Rin rumah Viking...warna kuning.... now Rin dalam rumah Pendekar...merah.... sume tukar... warna...nama....and ahli... harini dah tempah new shirt for the rumah sukan.... dua bulan ke tiga bulan sekali ada tournament... our next challenge is this coming March, 2nd... seperti biasa dia bagi hint dulu... dah dekat2 baru dia reveal.... semalam dia bagi gambar ayam....arini bagi gambar diamond pulak...so agak2 apa la challenge DJ Bonding kali ni ye...adakah makan ayam sambil pakai diamond ring....ahahaha

oh ada sesi tayang2 juga... tiru Kak Azie jap hehe...jangan marah ye kak....
Ni beg Ah Po....kikiki... dapat semalam...Comms Unit from DJ bagi... nak watpe ni... last2 Rin bagi the red packet kat aunty depan rumah... the bag... nak bagi mummy Jehan la...nak ke dia... Crabtree & Evelyn tau..... hehe....

Monday, February 04, 2013

A very short visit

Ni gambo smlm... ni pose sblm mandi.... tgk tu mcm dah beso sgt.... tgk tv di posisi yg merbahaya....huhu... dah 2 minggu ni dia berkepit je dgn mama....dah xnak org...letak je ngobak....abg xnk...ayah xnk...lgsg xleh tgk mamanya....Hafizi siap ckp...acam la mamanye catek tanat .....ahaha.....tp mmg la payah...smlm ptg hubby pg amik MIL kat Sg Buaya.... bawa ke rumah ni...sbb mak nak ke melaka ada follow up check up esok di sana.... masak la rin kat dapur kot2 deme nak makan.... ropenye deme mkn dulu disana... so menu mlm smlm merangkap menu lunch kami la arini...hehe

Ni abes la smlm.... bekbudak gemo....potong sosej kecik2 n goreng...dah garing baru masuk telur n mayonis.... makan panas2 bertambah deme.....arini grg ayam celup tepung je...

Rin buat sambal tumis udang je... Itu yg senang sbb Haqiqi sgt behave kan huhu.... mak xmakan banyak... katanya dh 2 minggu dia xlalu mkn... xtau nak mkn apa....hmmm pening la menantu dia pikir apa la nak masak...last2 kitorg pegi beli grg pisang crispy masa pegi hantar hakimi ke sekolah agama...byk juga dia mkn...sambil makan grg pisang cicah dgn sambal kicap yg mmg slalu ada dlm fridge tu.....sembang2 la kami 2 beranak....bkn slalu dpt sembang2.... ada kala dia ketawa...ada juga dia mengalirkan air mata.... mengenangkan hal anak2.....sesungguhnya hati kecil ibu tua ini sangat sensitif.... pertuturan kena benar2 dijaga supaya dia tdk berkecil hati....walaupun dia hanya ibu mertua.....dia juga ibu..... rin pun bakal bergelar ibu mertua suatu hari nanti.... kita pun xtau macam mana bila kita dah tua nnt....

Lauk ada sikit je lagi... nak masak lain...terasa malas...lagi pun hubby dah nk antor mak malam ni.... hubby bawa hafizi bersama....  nnt lauk lebih xde sape nak makan...last2 masak nasi grg je la.... alhamdulillah licin..... 
Deme dh otw ke melaka....rin dh siap baju2 n brg2 utk esok... ok rin tdo dulu ye...nnt kita jumpa lagi....


Sunday, February 03, 2013

Kehilangan....

Smlm tdo lambat la juga.... gigi agak sakit sampai kena gak makan ponstan.... dah bangun pun agak lewat... dek kerana sakit tu juga rin dah basuh kain but xlarat nak sidai...baju banyak sampai dua kali basuh... pagi tadi baru terhegeh hegeh nak sidai.... sib baik xde bau... dgn xbfast terus la kami ke Klinik Pergigian Zalinda di Wangsa Maju... dh dekat nk sampai doctor call ingat lupa hehe... dah nak sampai la doc....hehe.... biasala mmg la takut sket...ni sume sbb tgk citer The Dentist....haha... actually kena minor surgery my wisdom tooth tu then gigi geraham sebelah tu bolehvdiselamatkan lagi walopun dia dah goyang... tapi byk episod pulak lepas tu....ish malas betul....so I decide utk kehilangan those two....hehe...xnak surgery2 ni hahaha...gila penakut... payah gak nak cabut td...byk ubat bius guna.... memula tu sakit la dia cucuk kena nerves.... then dah kebas tp bila nk cabut masih lagi sakit... sampai  3x cuba masih sakit.... tapi akhirnya berjaya juga...alhamdulillah... no more sakit...hehe... dia charge rm180...ok ke...hubby kata murah....

Ni la rupa mendenya yg buat I sakit berkurun lama haha... jgn tgk the other side ye....ngeri haha... rosak teruk....
Lps settle sume we all pegi brunch.... hazimi nak roti canai...dah dkt kul 12 nak roti canai pulok.... so ke D'Mamak Corner la kami...tu je mamak yg rin leh....hehe...yang lain xleh sbb nnt side effect xlarat nak berulang Mr Jam.....haha...

Mak Yang & Ayah Yang nak datang.... nak amik buaian yang skrg jadi tempat sidai kain rin ahaha...tu mmg buai dia...me amik ...bayangkan dulu anak dia pakai....skrg nak pakai utk cucu pulak hehe.... so rin buatkan impossible pie utk juadah...tu je yang senang....blend je sume....gusi ada sikit denyut lagi....huhu

Saturday, February 02, 2013

Short trip

Ada my friend ckp yang rumah ni xde kuih kampung.... sape kata...actually ni menu yg selalu rin masak but xupdate je hehe.... cucur... kt boleh pelbagaikan...letak udang ke..ikan bilis ke...kentang ke... jagung or kucai or kobis... or nugget and even crab stick... kita yg buat dia kan.....hehhe 

Ni pun menu selalu....roti telur...but this one rin buat sandwich and cleup telur baru goreng.....laku....

Ni skrg dah mendpt tempat di hati dorg....puree...selang sehari mesti request...huhu

Semalam KL cuti... but org2 rumah ni org selangor.. tp hakimi monteng... konon nak balik Ipoh pepagi but then hubby ada keje pulak.... sudahnya lps asar baru gerak...singgah jumpa my mak mertua pulak dulu di sg buaya... after maghrib yg dh nak ISyak baru gerak akhirnya.... gigi sakit pulak...mood pun kelaut but hubby kata yang ya nya bengang sbb blk IPoh lambat....ahahaha.... smpai dah dkt kul 11.30mlm.....we all berhenti kat  tapah fot late dinner hehe....

Ni menu yg mama masak for lunch tadi....sedappp bertambah i makan tau....heheh ..... mana masak ayam masak lemak... kangkung grg belacan.... roasted lamb and ayam goreng.... mmg air tangan mama tu best kannn

Then mama grg pulak kuih bom n cucur badak....ya bekal utk kami otw balik ....huhu ...sekejap sgt kami di ipoh kali ni....nak amik hazimi...xleh lama sebab esoj lagi my appointment to see the dentist .. . Yes .... jumpa lagi sbbharitu misi buang gigi i xberjaya sbb sakit...so insyaallah esok mintak2 berjaya...xtahan  sudahhhhh.....

Now back to normal.....musketeers sume dah complete....mama pun dah jadi singa balik.....sbb hazimi n hafizi mmg xngam....gaduh aje...huwaaaa