Wednesday, July 31, 2013

Nasi Arab Maqlubah

Assalamu'alaikum semua, Rin kan selalu berbuka di surau jadi macam2 la duk fikir apa nak masak for iftar... aritu kan xdapat makan kat Saba sebab ramai sangat orang so Hakimi pun request la nasi arab.... Rin pun google la ...skali terjumpa dgn resepi Nasi Maqlubah... hmm menarik ni...so why not kt try kan... jadi x jadi lain kira...janji cuba...ye dak.... Nasi arab ni rasanya lebih kurang sama je dengan nasi kabsah di Saba' tu. 

NASI ARAB MAQLUBAH (Nasi Telungkup kami kata...nasib baik rasa x terlungkup) 

Bahan-bahan untuk nasi : 
1 kg - daging kambing (direbus biasa) 
4-5 batang - cili hijau (dipotong tidak terlalu nipis) 
1-2 paket - rempah beriani Maggi
6 cawan - beras basmathi (Rin guna Moghul Faiza Basmathi, basuh dan rendam dalam 15 minit sebelum dimasak) 
2 biji kentang - dipotong sederhana besar dan digoreng *(optional) 
2 biji terung - dipotong sederhana besar dan digoreng *(optional) 
Sedikit bunga kobis - dipotong dan digoreng *(optional) 

Cara-cara memasak : - 
1. Masukkan air sehingga melepasi lebih kurang 1 inci dari paras daging kambing yang telah direbus empuk dalam periuk tadi.
2. Masukkan 1-2 paket rempah beriani Maggi, dikacau & masukkan cili hijau yang dah dipotong tadi. 
3. Masukkan garam secukup rasa. Masa ni pun dah terbau dan terasa kelazatannya....
4. Sediakan periuk nasi dan susun daging kambing paling bawah sekali beserta kentang, terung & bunga kobis (Rin xletak sayuran ni semua sebab xde stok, tu yang tulis optional tu...lagipun bekbudak xgemo)
5. Masukkan beras dan 8 cawan air rebusan tadi & ready to cook!
6. Setelah masak, telangkupkan periuk dalam pinggan atau dulang besar & ready to eat! (Maksud maqlubah itu sendiri ialah 'upside down' maka haruslah menelangkupkannya!)
7. Pastu Rin tabur cashew n daun sup bawang sebab parsli xde....

Ni Rin buat...versi Kamben

yang ni lak versi ayam and ada sayur


Bahan untuk sambal :
5 batang -   cili padi
2 batang -   cili merah 
2 batang -   cili hijau
4 biji        -   tomato 
Sedikit perahan lemon
Garam & gula - secukup rasa

>> Di kisar kesemuanya hingga hancur & ready to eat! 

Bahan untuk salatoh :

Mentimun }
Carrot        }     dipotong dadu
Tomato     }

Bawang besar  }
Cili hijau            }   dipotong kecil
Cili merah          }
Sedikit daun pudina 

Sedikit minyak zaitun. 
>> Campurkan kesemua bahan di atas dengan minyak zaitun & ready to eat...


licinnnnn..... Hakimi makan sampai 3 pinggan penuh.... so lepas ni kami kata kena beli talam banyak sket then jadi acara bulanan la makan dalam talam... so menu akan dipelbagaikan lagi.... lebih erat silaturrahim dikalangan kami semua....insyaallah....

Apa menu kami malam ni..... hehe... tungguuuuuu......

1 comment:

jalinankasih said...

assalam..
jangan dilupakan penulis asal blg utkresepi ini.. sbb ayat yg digunakan juga copy n paste :-)

http://blogmasakku.blogspot.com/2013/04/nasi-arab-maqluba.html