Wednesday, September 11, 2013

10 September 2013

Semalam genap 6 thn anak mama Ahmad Iman Hazimi... org kata wujud 2nd child syndrome...hehe dia la tu... macam2 la peel anak mama ni but mama tetap doakan supaya Hazimi berjaya dunia dan akhirat dan jadi anak yang soleh ye.... siapa pun Hazimi... mama tetap sayang bangat sama kamu....

sebab mama MC (sakit mata) birthday request nak makan nasi lemak and telur goyang... layan je la...

petang2 sket kami ke kolam air panas Selayang mencari penawar gatal2 yg kualami few weeks back...alhamdulillah dah kurang.... memula diorg cnk main air tu sebab panas pas tu sonok lak main air hehe... Hakimi n Hafizi nak datang lagi but birthday boy xmau... dia prefer mandi sungai hehe

petang tu mama wat donut putat putat pulok.... sangat la senang nak buat sebab xyah nak perap2 Rin amik kat Azie Kitchen... yang membulatkannya pun si birthday boy... dia gak goreng n letak gula... mmg dia la yang rajin tolong mama di dapur... 

Bahan-bahan 
500g tepung berprotein tinggi/tepung gandum
1 peket yis segera-11gram
50g marjerin/mentega
1 sudu besar (penuh) shortening
2 sudu besar (penuh) gula pasir
2 sudu besar susu pekat/2 sudu besar susu tepung
1 biji Telur
1/2 sudu kecil garam
Gula Halus atau topping kegemaran anda
190ml-200ml air suam suam kuku (bergantung pd kualiti tepung- saya guna 200ml)

Cara-cara
Di dalam bekas yang agak besar, tuangkan air suam. Masukkan yis segera, gula pasir, susu,marjerin dan shortening. Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.

Setelah yis mula berbuih, ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dipukul sedikit dan juga garam.
Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu (bila dah sebati tu dikacau satu arah je menggunakan sudu).

Ayak lagi tepung selebihnya, gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.- tak perlu habiskan tepung tu kalau adunan sudah boleh diuli.

Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan (sisa sisa tepung kat dlm bekas tu semua bersih). Doh dah siap

Doh tidak perlu direhatkan, (kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min) boleh terus sahaja dicanai setebal setengah inci (agak2 je). Boleh tambah sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini.

Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda. Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dipanaskan dengan api perlahan.

Gunakan minyak yang banyak untuk menggoreng. Setelah minyak agak panas (jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus) perlahankan sedikit api, masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng (sbb adunan mengandungi telur)

Goreng sehingga kekuningan dan toskan di atas tisu dapur. Sedia untuk dihidangkan bersama gula kaster atau topping kegemaran anda.




No comments: